Lula surt en llibertat després d'un any i mig de presó per corrupció
L'expresident brasiler Luiz Inácio Lula da Silva, de 74 anys, ha sortit aquest divendres de la presó de Curitiba, després de més d'un any i mig per dues condemnes per corrupció que sumen més de 20 anys de presó, segons una recent decisió del Tribunal Suprem que li permet esperar en llibertat una sentència ferma de tots dos processos.
Lula, empresonat des d'abril de 2018, ha sortit de la Superintendència de la Policia Federal de Curitiba enmig d'un bany de multituds que l'aclamaven.
Luiz Inácio Lula da Silva:
"Han intentat criminalitzar l'esquerra."
La seva excarceració no significa que hagi estat exonerat, sinó que esperarà en llibertat a esgotar les vies de recurs en les dues condemnes que ha rebut fins ara i que podrien augmentar, ja que ha estat imputat en cinc casos més i té tres denúncies pendents.
Lula va ser condemnat al juliol de 2017 a nou anys i mig de presó per acceptar un tríplex de luxe com a pagament als favors polítics que va fer a la constructora OAS. Després, la pena es va canviar, primer a dotze anys i un mes i finalment a vuit anys i deu mesos.
El mes de febrer passat, l'antic dirigent sindical va rebre una segona condemna per corrupció. Aquesta vegada, a dotze anys i onze mesos de presó per les reformes que les constructores OAS i Odebrecht van fer en una propietat rural atribuïda a Lula en Atibaia, a Sao Paulo, també com a pagament als seus favors polítics.
Lula ha combatut per tots els mitjans totes dues decisions. En el cas del tríplex de luxe, ho ha elevat a la màxima instància judicial del Brasil reclamant la nul·litat de tot el procés per la suposada parcialitat del jutge a càrrec del mateix, l'ara ministre de Justícia, Sergio Moro. L'altre cas està en segona instància.
Des del passat mes de setembre està en règim semiobert perquè ha complert ja una sisena part de la primera condemna, però s'ha negat a gaudir-lo per considerar que és tan sol una almoina enfront del que reclama, la seva llibertat.
L'exinquilí del Palau de Planalto s'ha convertit en el pres de major rang de l'operació Lava Jato, en la qual s'investiga el cobrament de suborns a canvi de beneficis polítics. L'escàndol de corrupció ha esquitxat tots els partits, així com empresaris.
La decisió del Tribunal Suprem implicarà la sortida al carrer d'uns 5.000 presos amb recursos pendents.