L'últim article de Khashoggi per demanar llibertat d'expressió en el món àrab

El diari "The Washington Post" publica el text que el periodista saudita va escriure abans de desaparèixer

Juli RodésActualitzat

El diari nord-americà "The Washington Post" publica aquest dijous l'últim article escrit pel periodista saudita Jamal Khashoggi abans de desaparèixer.

Khashoggi va ser vist amb vida per última vegada el dimarts 2 d'octubre, quan entrava al consolat de l'Aràbia Saudita a Istanbul.

Titulat "El que el món àrab necessita més és llibertat d'expressió", Khashoggi hi denuncia la manca de llibertat de premsa la regió: retreu a la majoria dels governs l'agressivitat amb què censuren internet per silenciar les veus dissidents, i es mostra pessimista sobre el fet que això pugui canviar.

En canvi, defensa Qatar com a model diferent a l'hora d'informar del que passa a tot el món, sense -contràriament al que fan els seus veïns, diu- mirar de controlar la informació per mantenir l'antic ordre del món àrab.

El "The Washington Post" publica l'article amb una introducció de Karen Attiah, l'editora d'opinió, que explica que va rebre el text l'endemà de la desaparició de Khashoggi a Istanbul, enviat pel seu traductor i assistent.

 

Attiah afegeix que, inicialment, tenia la intenció de publicar-lo quan Khashoggi tornés a aparèixer i "ell i jo poguéssim editar-lo junts". Ara, però, diu: "Ho he d'acceptar. Això no passarà. Aquest és l'últim text seu que editaré".

Abans d'acabar, la responsable d'Opinió del "Post" diu que el text "captura perfectament el seu compromís i la seva passió per la llibertat en el món àrab. Una llibertat per la qual, aparentment, va donar la seva vida".

En l'article, Khashoggi parteix de l'"Informe sobre la llibertat al món" de Freedom House, que constata el mal estat de la llibertat de premsa al món àrab després de l'"esperança" que va portar la denominada "primavera àrab".

"Hi va haver un temps en què els periodistes van creure que internet alliberaria la informació de la censura i el control associats als mitjans impresos. Aquests governs, però, l'existència dels quals es basa en el control de la informació, han bloquejat internet agressivament. També han detingut periodistes i han pressionat els anunciants per fer disminuir els ingressos de les publicacions."

Explica que "aquestes expectatives van quedar ràpidament destruïdes" pels poderosos que no estaven disposats a perdre els seus privilegis.

"Una narrativa controlada per l'Estat domina la psique pública i, encara que molts no ens ho creiem, una gran majoria de la població és víctima de la falsa narrativa. Lamentablement, és improbable que la situació canviï."

"El món àrab s'enfronta a la seva pròpia versió del teló d'acer, però en aquest cas no està imposat per actors externs sinó per forces internes que competeixen pel poder."

Per superar aquesta situació, Khashoggi proposa crear "una plataforma per a veus àrabs", de caràcter "independent", lluny de l'abast dels governs que busquen "difondre l'odi".

"Necessitem crear una plataforma de veus àrabs. Mitjançant la creació d'un fòrum independent internacional, aïllat de la influència dels governs nacionalistes que escampen l'odi a través de la propaganda, els ciutadans del món àrab seran capaços d'abordar els problemes estructurals a què s'enfronten les seves societats."

Nous escorcolls

La policia turca ha tornat a escorcollar aquest dijous el consolat de l'Aràbia Saudita a Istanbul, 48 hores després de fer-ho per primera vegada.

Ho ha fet després d'escorcollar durant nou hores la residència del cònsol, situada a només 200 metres de distància, on se sospitava que hi podria haver el cadàver del periodista Jamal Khashoggi.

Els agents turcs han sortit de la residència del cònsol de matinada.

 

El cònsol, Mohamed al-Otaibi, no hi ha estat present, perquè dimarts va volar a Riad, on, segons mitjans saudites, ha estat cessat del càrrec.

Diversos mitjans turcs, d'altra banda, asseguren que el 2 d'octubre, el dia que Khashoggi va desaparèixer després d'entrar al consolat, un comboi de sis vehicles en va sortir, més tard, per traslladar-se a la residència de l'ambaixador.

 

També parlen de l'existència d'un enregistrament sonor que demostraria que Khashoggi va ser torturat i assassinat dins del consolat, al qual el periodista va acudir per resoldre un tràmit burocràtic.

Des que Khashoggi va desaparèixer, el govern de Turquia ha acusat l'Aràbia Saudita d'haver-lo assassinat.

Trump, pendent de Turquia i Pompeo

Als Estats Units, mentrestant, el president Donald Trump es reuneix aquest dijous a la tarda amb el secretari d'Estat, Mike Pompeo, que ahir va tancar una gira de dos dies que l'ha dut a la capital de l'Aràbia Saudita, Riad, i a la capital de Turquia, Ankara.

 

Ara per ara, Trump, estret aliat del príncep hereu de l'Aràbia Saudita, ha declarat públicament que confia que les autoritats saudites aclariran els fets.

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump Aràbia SauditaJamal Khashoggi
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut