L'obra "Dama amb ventall", de Klimt
Klimt va començar a treballar en el retrat el 1917 i encara el tenia al cavallet quan va morir (Reuters)

L'últim retrat de Klimt abans de morir, l'obra més cara subhastada mai a Europa

L'obra "Dama amb ventall" s'ha venut per 99,15 milions d'euros a la casa de subhastes Sotheby's de Londres

99,15 milions d'euros és el preu al qual han pagat l'obra "Dame mit Facher" ("Dama amb ventall"), l'últim retrat que va pintar l'austríac Gustav Klimt abans de morir, el 1918. S'ha venut aquest dimarts a la casa de subhastes Sotheby's de Londres, en una sessió dedicada a l'art modern i contemporani.

Això l'ha convertit en l'obra més cara que s'ha subhastat mai a Europa i marca un nou rècord per a l'artista. Fins ara, aquest rècord el tenia l'escultura d'Alberto Giacometti "Walking Man I", que el 2010 es va vendre per 65 milions de lliures (75,5 milions d'euros, al canvi actual).

"Dama amb ventall" és el retrat d'una dona de la qual no s'ha conegut mai el nom. Es va trobar sobre un cavallet a l'estudi de Klimt quan l'artista va morir, amb 55 anys, a Viena, a causa de l'epidèmia de grip espanyola.

Segons els especialistes de la casa de subhastes, l'obra uneix "tota la destresa tècnica i l'exuberància creativa" que Klimt havia cultivat fins al 1918, quan encara estava en un dels seus moments creatius més elevats.

"La formalitat de les seves obres més primerenques, que havien estat fetes per encàrrec, va donar pas a una nova expressivitat, a una immersió en els motius, el color i la forma encara més profunda i més alegre", descriu el catàleg de Sotheby's.

Moment de la subhasta del quadre de Klimt a Sotheby's
La subhasta s'ha fet a la casa Sotheby's de Londres (Reuters)

Klimt va començar a treballar en el retrat el 1917, quan ja era un dels retratistes més celebrats del continent. Tot i que no li faltaven encàrrecs i podia cobrar més que la majoria dels seus contemporanis, el pintor encara mantenia un espai per a la "llibertat i l'espontaneïtat".

"Aquesta és una obra singular, que va pintar seguint els seus propis interessos", assenyala Sotheby's, que observa l'obra com un "reflex de l'alegria que pintar provocava a Klimt" i una "celebració de la bellesa en la seva forma més pura".

La "Dama amb ventall" va passar a la col·lecció de l'industrial Erwin Böhler, que la va mostrar a l'exposició Kunchau de Viena el 1920. Més tard va passar per la Col·lecció Rudolf Leopold, fins que va ser adquirida per l'actual propietari a mitjans dels anys noranta.

ARXIVAT A:
Art
Anar al contingut