L'última creació del ballarí Alberto Velasco aterra a Manresa: "El folklore sempre ha estat un refugi per a dissidents"

ACN Manresa - El ballarí de Valladolid Alberto Velasco ha presentat aquest dijous a la Fira Mediterrània de Manresa la seva darrera creació. Es tracta de 'Mover montañas', un espectacle "purament de dansa" on l'artista busca l'encontre de l'arrel i la tradició, des d'una identitat contemporània. "No he anat a buscar un registre museístic del que la tradició hauria de ser, sinó com em travessa a mi la tradició des de múltiples llocs, però intentant anar més enllà", ha explicat el creador a l'ACN. Per Velasco, "el folklore sempre ha estat un refugi per a les persones dissidents i amb un cos no normatiu", com el seu. Opina que encara queda molt camp per córrer, però celebra l'aposta de la fira per reflexionar al voltant de les dissidències en l'art.

A 'Mover montañas', el creador Alberto Velasco presenta una proposta lliure d'allò que per a ell és la tradició. Com és habitual ho fa a través del seu cos, des de la seva identitat queer, i amb un llenguatge contemporani. També ho fa també afegint connotacions europees o africanes. "Des d'allà on vibra la tradició en mi, i des de l'alegria", ha afegit l'artista.

A través d'una dansa vibrant, i expandint el seu cos, fa una crida a buscar aquella emoció de la consciència col·lectiva que desperta la tradició. De fet, Velasco explica que posa el cos "al servei" de la història i de l'emoció. "Invoco molt l'emoció i vull que sigui una obra compartida, que siguem conscients tots que estem vivint això", ha relatat. "Em sembla molt bonic".

Ser una persona queer "travessa" tota la lectura que fa sobre la tradició. De fet, sempre ha vist el folklore com un refugi per a persones amb un cos no normatiu. "Jo porto 20 anys sent una persona gorda i ballant. Sempre he estat l'excepció dels espectacles o de les companyies", ha relatat. I ha reconegut que fa molt que vol que les coses canviïn i "deixin de ser la norma", i que cada vegada "més cossos que se suposo que no haurien de ballar ballin, perquè hi tenen tot el dret".

Per ell l'aposta de continuar ballant encara que tinguis un cos no normatiu és militant i, per tant, política. "Crec que arribarà. Ja moltes companyies treballen amb cossos amb discapacitat, mutilats o de diferents edats. Aquesta feina ha de ser cada vegada més visible".

Sobre la tria de la Fira Mediterrània per centrar el certamen en les dissidències, Alberto Velasco ho ha posat en valor. "Falta que espais que són referent, far en la mirada de la gestió cultural, hi posin el focus. Les dissidències sembla que sempre hem d'estar als marges". El ballarí ha celebrat que a Manresa es posi aquests temes "sobre la taula" i es convidi artistes "de tot tipus".

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut