La varietat que crien és el grill domèstic, de color marró (3Cat/Nati Adell)
L'única granja catalana de grills per a consum humà és a Osona: "Es normalitzarà"
La farina de grill té un alt contingut en proteïna i la demanda d'aquest producte va a l'alça, sobretot entre esportistes i consumidors que aposten per una nutrició més sostenible
A Sant Miquel de Balenyà, a Osona, hi ha l'única empresa de Catalunya que cria grills, els engreixa i, en acabat, en fa farina destinada al consum humà. És un producte alimentari molt nou. De fet, fa només 3 anys que la Unió Europea permet que es comercialitzi.
L'empresa es diu Grillco i la idea de negoci va sorgir després de tastats els populars "chapulines" de Mèxic, país on els grills es fregeixen sencers.
Un dels tres socis fundadors d'aquesta granja, Francesc Picornell, té clar que a molta gent "li pot fer cosa" pensar que s'està menjant un insecte:
"Som conscients de la barrera psicològica que hi ha, però estem parlant d'un producte molt adequat per a esportistes, consumidors que tenen cura de la seva dieta i gent gran".
Tot i que estan convençuts de les propietats dels grills, els responsables de l'empresa també van tenir clar des del principi que aquí a Catalunya la millor manera d'introduir el consum d'aquest insecte era fent-ne farina per barrejar amb altres productes, sense que es veiés la forma del grill.
Els responsables de Grillco i Artipà degustant unes galetes fetes amb farina de grill (3Cat/Nati Adell)
Altament nutritiva
Com dèiem, la farina de grill és un aliment molt complet. Té un 70% de proteïna i conté molta vitamina B12, essencial per a un bon funcionament del cervell i del sistema nerviós. Picornell posa aquest exemple:
"Amb dues cullerades de farina de grill tenim tota la vitamina B12 que necessitem diàriament"
Però això no és tot, perquè aquesta farina també té un alt contingut en omega-3 i diversos aminoàcids.
Com és una granja de grills?
La idea d'engegar l'empresa va arrencar fa temps, però la comercialització de la farina de grill és recent; van començar el gener passat.
Van comprar els grills al nord d'Europa, on aquest tipus de granges són més habituals, i van triar Sant Miquel de Balenyà per instal·lar-hi la granja, on ara tenen 3 milions d'insectes, separats en zona de cria i zona d'engreix.
Els grills es crien en oueres, on fan els nous aprofitant els sots (3Cat/Nati Adell)
Per afavorir el seu creixement, les sales de cria i d'engreix han d'estar a una temperatura d'entre 28 a 30 graus, amb una humitat entre el 40 i el 60%.
És en aquesta sala on els grills arriben a l'edat adulta, als 36 dies, i on ponen els ous. Quan són adults, els grills domèstics --els de color marró-- fan uns 4 centímetres. És també quan comencen a fregar les ales i fer el seu so característic, el "cric-cric", un so que té com a objectiu atraure les femelles.
Com es fa la farina de grill?
Quan els grills tenen la mida òptima, els congelen, els esterilitzen i, finalment, els trituren per obtenir-ne el producte final: la farina.
Aquesta primera farina té l'aspecte d'una mena de sorra de color torrat. A continuació la passen per un tamisador i el resultat és una pols molt més fina; en aquest punt pot semblar sucre de canya.
Un cop triturats els grills, aquest és l'aspecte de la farina que se n'obté (3Cat/Nati Adell)
Un dels avantatges de la cria d'aquest insecte és que "se n'aprofita absolutament tot; no és com la gamba, que la closca potser la trauries", explica un dels cofundadors de Grillco.
Amb els 3 milions de grills que tenen actualment poden fer fins a una tona i mitja de farina cada mes. La idea, però, és produir-ne 5 vegades més i augmentar la granja fins als 20 milions de grills.
Expliquen que un altre dels avantatges és que són un tipus de ramaderia intensiva, que pot créixer en vertical.
A les instal·lacions de Grillco encara hi ha espai per créixer en vertical (3Cat/Nati Adell)
Encara que ampliïn producció, no els caldrà més espai del que tenen. També subratllen que per produir 100 grams de farina de grill, altament proteica, "només necessiten 5 litres d'aigua".
Qui compra farina de grill?
Ara mateix la venen per internet, en alguns supermercats i a clients que volen fer productes diferents. És el cas d'Artipà, un obrador artesanal ---també d'Osona-- especialitzat en rebosteria sense gluten i fet amb ingredients naturals.
El seu propietari, David Rovira, ja porta temps experimentant amb la farina de grill. Està treballant diferents barreges per fer-ne pa i galetes. Diu que els resultats són bons i es planteja comercialitzar-ho aviat:
"Sí sí, està fet amb grills. Al principi sobta, però com que al mercat asiàtic ja està molt integrat jo penso que aquí s'anirà normalitzant a mesura que es vagi coneixent"
També és conscient del "rebuig que pot provocar d'entrada", però assegura que el gust és bo.
Galetes elaborades amb farina de grill (3Cat/Nati Adell)
De fet, els responsables de la granja asseguren que "quan la farina de grill es barreja amb altres aliments, és pràcticament indetectable" i no té cap gust concret.
Les proves encara estan en una fase inicial. Trigarem més o trigarem menys, però acabarem trobant al mercat galetes fetes de farina de grill. Hi ha un canvi de model de consum i una oportunitat de negoci.