"L'única opció és organitzar-nos": les reflexions d'Angela Davis en l'entrevista al "Més 324"

Xavier Graset conversa amb l'escriptora i activista nord-americana, símbol de la lluita antiracista i feminista a tot el món
Redacció Actualitzat
TEMA:
Literatura

La filòsofa, escriptora i activista nord-americana Angela Davis, una de les veus feministes i antiracistes més potents del segle passat i l'actual, ha estat entrevistada al programa "Més 324", presentat per Xavier Graset.

Nascuda a Alabama el 1944, Davis ha militat durant dècades en la defensa dels drets civils, la justícia, la igualtat i la llibertat de les persones.

Aquest cap de setmana ha assistit a la fira Literal, un esdeveniment sobre "idees i llibres radicals" que va néixer fa deu anys, i també ha participat en un acte a la Universitat Pompeu Fabra, que el 2021 la va investir doctora honoris causa. 

La professora emèrita de la Universitat de Califòrnia Santa Cruz ha tractat temes molt diversos, des de la guerra a Gaza fins a l'auge de l'extrema dreta a Europa.

Aquestes són algunes de les millors frases de l'activista durant la conversa al "Més 324":


Reconeixement de Palestina

Per Davis, reconèixer Palestina com a Estat --tal com faran aquest dimarts Espanya, Irlanda i Noruega-- és "molt important" des del punt de vista tàctic, ja que "és una forma de garantir que les acusacions de genocidi es prenguin seriosament". 

De totes maneres, no creu que l'Estat sigui la resposta al conflicte de fons que, a més, no considera que sigui "realment un conflicte":

"Parlem, en realitat, del control d'una gran màquina de guerra --en referència a Israel--, i en aquest sentit Palestina és molt petita."

Davis, en un moment de l'entrevista amb Xavier Grasset

La democràcia, en perill

"La democràcia fa molt temps que corre perill", conclou l'activista, i recorda que no es defensa anant a votar cada quatre anys i que es troba sota l'amenaça de l'extrema dreta:

"L'única opció és organitzar-nos en grans masses de persones per aturar-ho." 

Afegeix que "la ultradreta es beneficia que Europa ha estat tèbia amb el racisme". I indica que aquests moviments "s'estan aprofitant del racisme que ja existia abans a molts d'aquests països".

Per això, apunta que "cal que ens impliquem en una lluita més radical contra el feixisme".


El moviment Black Lives Matter

Com a denúncia pels nombrosos casos de violència policial contra persones negres als Estats Units, com l'assassinat de George Floyd, va néixer el moviment antiracista Black Lives Matter. Però per l'escriptora va fer tard: 

"És un moviment que ha arribat una mica tard. El necessitàvem des dels anys posteriors a l'esclavitud..."

La violència contra les dones

Una de les tesis que defensa Davis des de fa anys és el lligam entre diverses violències contra les dones. La filòsofa destaca, per exemple, la relació del masclisme amb el sistema policial i penitenciari.

"És important veure totes les violències interrelacionades."

Sobre els joves que es declaren antifeministes, diu que "potser no s'ha sabut fer entendre que el feminisme ha de ser una via que ens beneficiï a tots".
 

Contra l'individualisme

"Jo crec que les persones no canviem mai el món; no crec que els individus puguin aconseguir res a títol particular per fer-nos canviar de rumb. Això acaba passant quan hi ha masses de persones que s'apleguen, s'agafen les mans i defensen idees radicals", defensa Davis, que reclama que hi hagi una lluita contra l'individualisme:

"L'individualisme és el producte ideològic del capitalisme."

Davis ha proclamat que "les idees s'han d'anar defensant de manera contínua" en un camí que no té final:

"La batalla de les idees és una lluita que no s'acaba mai."

 

 

ARXIVAT A:
Literatura Feminisme Racisme
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut