El 46% dels enquestats pel CEO creuen que la situació del català empitjorarà en els pròxims anys (EFE/Quique García)

L'ús del català no arriba al 50% en cap franja d'edat: l'estat de la llengua, segons el CEO

El 50% dels enquestats consideren que la situació de la llengua ha empitjorat en els darrers anys i 4 de cada 10 creuen que el català està en risc de desaparèixer
Redacció Actualitzat
TEMA:
Català

Quatre de cada deu catalans consideren que el català és una llengua amenaçada i en perill de desaparèixer. Així ho mostra el darrer baròmetre publicat pel Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) en el qual han participat 5.713 persones.

Segons l'estudi, més de la meitat dels enquestats afirmen que la situació de la llengua ha empitjorat en els darrers anys i el 46% creuen que el seu estat és susceptible d'agreujar-se en un futur pròxim. Una opinió pessimista estesa especialment entre les persones que tenen el català com a llengua pròpia, les persones nascudes a Catalunya i els menors de 25 anys, especialment entre les dones.


Així mateix, l'enquesta fa patent el progressiu envelliment de les persones que parlen català en el seu dia a dia. A mesura que augmenta l'edat de la persona enquestada es tendeix a parlar més en català, i són els majors de 65 anys els que en fan un ús més intensiu. En canvi, entre els menors de 25 anys més del 50% fan servir el castellà com a llengua preferent en el seu dia a dia.

 

Només el 6% dels catalanoparlants mantenen la llengua

Malgrat que el 48% de les persones enquestades estan molt d'acord que les persones que viuen a Catalunya han d'entendre el català, només un 29% estan molt d'acord en el fet que tothom que visqui a Catalunya hauria de parlar el català.

Pel que fa a les interaccions socials davant d'un interlocutor castellanoparlant, només el 6% dels catalanoparlants afirmen que mantenen sempre la seva llengua, mentre que el 62% diuen que prefereixen canviar al castellà. 


En canvi, entre els castellanoparlants un 21% assenyalen que davant d'un catalanoparlant mantenen sempre la seva llengua, mentre que el 52% prefereixen parlar-li en català.

 

El castellà, la llengua més utilitzada als comerços

Un terç dels catalanoparlants enquestats diuen que no poden fer servir la seva llengua en tots els àmbits de la vida. En aquest sentit, el 37% asseguren que no són atesos en la seva llengua quan visiten un comerç. Una situació que es redueix al 10% en el cas dels castellanoparlants, que el 90% dels cops són atesos en la seva llengua.


En l'àmbit judicial, malgrat que el CEO no fa referència als percentatges d'ús del català en la justícia, cal destacar que el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) publica aquest dijous la llei que permet l'ús del català al Tribunal Suprem i l'Audiència Nacional. La norma, que entrarà en vigor en un període de 20 dies, garanteix el dret d'utilitzar qualsevol de les llengües oficials de la comunitat autònoma on es resideixi o on s'hagin iniciat les actuacions judicials, així com a rebre a qualsevol d'aquestes llengües les comunicacions produïdes.


El 58% dels catalans considera que hi ha massa immigració

El CEO també ha preguntat als enquestats per altres qüestions de caràcter social com són la immigració o el feminisme. Respecte al primer punt, destaca que el 58% dels catalans consideren que hi ha massa immigració a Catalunya i que el 62% creuen que el govern ha perdut el control sobre qui entra al país. El baròmetre també mostra que la majoria dels enquestats opinen que la immigració és positiva per a l'economia i la vida cultural.

Pel que fa a la igualtat de gènere, el 61% dels enquestats es consideren feministes, mentre que el 30% consideren que ho és poc o gens. Pel que fa als rols de gènere dins la família, més de la meitat de les persones enquestades estan d'acord amb el fet que tant l'home com la dona han d'aportar diners a la família. 

ARXIVAT A:
Català
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut