Macron ajorna les municipals i demana reduir els desplaçaments: "Estem en guerra"
- TEMA:
- Coronavirus
França endarrereix la segona volta de les eleccions municipals a causa de la pandèmia del coronavirus. L'endemà que se celebrés la primera volta amb una abstenció històrica, el president francès, Emmanuel Macron, ha anunciat l'ajornament, però sense precisar res sobre la nova data.
Tanmateix, el primer ministre, Édouard Philippe, ha proposat als líders dels principals partits i als presidents del Senat i l'Assemblea Nacional que se celebrin el 21 de juny.
En una declaració televisada, Macron ha dit que, a partir d'aquest dimarts, es reforçaran les mesures per reduir els desplaçaments a aquells estrictament necessaris durant 15 dies. El president francès ho ha justificat perquè el país està "en guerra":
"Estem en guerra, en una guerra sanitària. És cert que no lluitem ni contra un exèrcit ni contra una nació, però l'enemic és aquí, invisible i evasiu, i avança. Això necessita de la nostra mobilització general"
A partir d'aquest dimarts al migdia, ja no es permetran trobades familiars ni d'amics i es restringiran els desplaçaments als que siguin necessaris per motius laborals, mèdics o per comprar aliments. Als ciutadans que no respectin aquestes restriccions se'ls sancionarà.
Aquesta mobilització també tindrà una vessant econòmica: es crearà un Fons de Solidaritat per ajudar els empresaris i es posarà en marxa un "dispositiu excepcional" d'ajornament dels càrrecs socials i fiscals, a més d'una garantia de l'Estat de 300.000 milions d'eruos per als préstecs bancaris contractats per petites empreses:
"Cap empresa quedarà abandonada al risc de fallida"
El president francès també ha anunciat el desplegament d'un hospital militar de campanya a la regió d'Alsàcia i preveu que l'exèrcit aporti ajuda per traslladar els malalts de les zones més afectades per reduir la congestió dels hospitals.
A més, les reformes en marxa, com ara la de les pensions, queden suspeses fins que acabi la crisi.
La Unió Europea prepara el blindatge de les seves fronteres, una decisió que es podria prendre aquest dimarts, després de la proposta feta per la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.
Itàlia supera els 2.000 morts
Aquest dilluns s'ha sabut que el nombre de morts a Itàlia per coronavirus ja és de 2.158, després que n'hi hagi hagut 349 les últimes 24 hores.
Itàlia, el segon país del món amb més casos, superat només per la Xina, té actualment 23.073 casos positius, que sumats a les morts i a les 2.749 persones que s'han curat eleva a 27.980 casos els contagis des de l'inici del brot, a finals de febrer.
El cap de Protecció Civil, Angelo Borrelli, considera que, amb aquestes dades, "es pot parlar d'una tendència a la baixa" dels contagis. Segons el president del Consell Superior de Sanitat, Franco Locatelli, aquestes xifres reflecteixen la sitaució de contagi de fa una 12 o 14 dies, de manera que caldrà esperar per veure una reducció dels contagiats:
"Fan falta encara diversos dies, però creiem molt en l'eficàcia de les mesures d'aïllament"
La situació continua sent especialment greu a la regió de la Llombardia, on hi ha 14.649 positius i han mort 1.420 persones. La regió septentrional ha anunciat que, gràcies al finançament privat, s'obrirà un hospital amb 500 places de cures intensives a la zona de a Fiera, a Milà.
Alemanya limita la vida pública
Paral·lelament, el govern alemany ha anunciat el tancament parcial de la vida pública "per un temps indeterminat" amb el tancament de tots els locals comercials, excepte botigues d'alimentació, farmàcies i altres establiments d'articles de primera necessitat.
L'hosteleria podrà obrir només entre sis del matí i sis de la tarda, mentre que els centres esportius, culturals, religiosos i d'oci han de tancar les portes. També s'han prohibit els viatges turístics dins del país i a l'estrangers.
Escoles, llars d'infants i universitats estan tancades des de la setmana passada.
Johnson demana minimitzar el contacte social
El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha demanat a la ciuadania que eviti qualsevol contacte social "no essencial" per minimitzar la propagació del coronavirus. Johnson, però, continua sense decretar el tancament d'escoles i comerços.
El primer ministre ha subratllat que l'advertència és especialment important per a les persones més grans de 70 anys i aquelles que tenen problemes previs de salut. També ha posat èmfasi en els residents a Londres, on ha dit que l'expansió del virus porta "diverses setmanes d'avantatge".
Els casos de Covid-19 diagnosticats al Regne Unit han crescut aquest dilluns fins a 1.543, 171 més que aquest diumenge. Fins ara, han mort 36 persones. Malgrat les crítiques per no haver decretat mesures tan dràstiques com altres països europeus, el govern britànic continua amb el pla previst:
"El nostre objectiu és endarrerir i aplanar el pic de l'epidèmia, implantant les mesures adequades en el moment correcte, per minimitzar el patiment i salvar vides"
Entre les recomanacions d'aquest dilluns, el "premier" ha demanat que les persones s'aïllin 14 dies a casa si elles o algú que viu al mateix domicili té tos o febre.
El govern britànic ha fet "una recomanació molt forta" a teatres, pubs i altres establiments que concentren molta gent perquè tanquin les portes, però no ho ha ordenat directament. També ha sol·licitat a empreses i treballadors que puguin fer-ho que treballin a distància, però sense emetre cap decret:
"Som una democràcia madura, adulta i liberal, on la gent entén molt clarament les recomanacions que li fem"
D'aquí a pocs dies, les mesures aniran "més enllà", segons ha reconegut el mateix Johnson.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Emmanuel Macron França Itàlia Boris Johnson