El ministre d'Economia francès hi havia obert la porta, però Macron ha tancat el debat assegurant que no ho veu necessari (Reuters/Ludovic Marin)

Macron enterra el Midcat: "No és necessari" un nou gasoducte entre Espanya i França

El govern espanyol creu que la connexió via Catalunya s'ha de debatre en el conjunt de la Unió Europa "amb prudència i lleialtat"
Redacció Actualitzat
TEMA:
Energia

El president francès, Emmanuel Macron, ha dit aquest dilluns que França vol desenvolupar totes les interconnexions energètiques que "tinguin sentit", però que no veu la necessitat de construir un tercer gasoducte entre Espanya i França. Ho ha dit després d'una conversa amb el canceller alemany, Olaf Scholz, sobre la situació energètica d'Europa:

"Acabo de parlar amb el canceller Scholz. No m'ha donat cap dada diferent per convence'm que cal fer una altra interconnexió gasística. Si demà el president Sánchez em diu "aquí té els fets", estic preparat per revisar la meva posició."

Macron enterra així la possibilitat de desencallar la construcció del gasoducte Midcat, que connectaria Espanya i França creuant els Pirineus per Catalunya, a través d'un gasoducte que està construït fins a Hostalric.

Tot i les paraules del president francès, el govern espanyol creu que és el conjunt de la Unió Europea qui ha d'estudiar la qüestió, perquè afecta tots els estats membres. Un debat que, asseguren, s'ha de fer amb "prudència i lleialtat".

Les paraules de Macron no han agradat a la Moncloa, i fonts del Ministeri de Transició Ecològica insisteixen que l'aposta és incrementar les interconnexions amb la resta d'Europa.


Gasoductes infrautilitzats

Macron considera que el projecte no es justifica per motius energètics o ambientals. Durant una conferència de premsa sobre energia, ha explicat que els dos gasoductes que uneixen actualment els dos països, pel País Basc i Navarra, estan "infrautilitzats".

Concretament, el president francès ha remarcat que les últimes setmanes han estat treballant només a la meitat de la capacitat, i que el flux ha estat principalment en direcció a Espanya.

Fonts pròximes al Ministeri de la Transició Energètica francès ja havien insistit que "el flux entre Espanya i França no és un factor limitant" per a l'abastament d'Alemanya i de l'Europa central i oriental, com ja va quedar en evidència quan es va abandonar el projecte del Midcat el 2019.

Tot i això, Macron s'ha mostrat partidari de "desenvolupar les connexions elèctriques amb Espanya" per a l'exportació a Europa d'energia produïda a partir de renovables.

Les paraules del president francès arriben quan fa tan sols una setmana que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president alemany, Olaf Scholz, van assegurar que era necessari construir un nou gasoducte, bé a través de França, bé per sota el mar, connectant Espanya i Itàlia també a través de Catalunya.

El ministre d'Economia francès, Bruno Le Maire, es va comprometre a estudiar-ho, una opció que ara queda tancada amb les paraules del president del país.


Foment lamenta la decisió

Una altra reacció és la de la patronal Foment del Treball, que les últimes setmanes s'havia erigit en una ferma defensora del Midcat. El seu president, Josep Sánchez Llibre, lamenta la decisió de Macron i l'acusa d'haver prioritzat els interessos particulars de França amb l'energia nuclear per sobre de l'europeisme i la solidaritat amb el nord del continent:

"És força insòlit que, amb una situació de dependència del gas procedent de Rússia, amb el conflicte que estem patint tots els europeus, hi hagi aquesta miopia política per part del govern francès."

 

 

ARXIVAT A:
Energia França Midcat
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut