Macron s'ha adreçat als votants que l'han escollit per frenar l'extrema dreta i els abstencionistes, assegurant-los que els tindrà en compte (Reuters/Benoit Tessier)

Macron: "Hem de donar resposta a tota aquesta ràbia que ha fet votar Le Pen"

Redacció Actualitzat
TEMA:
Eleccions França 2022

En les seves primeres paraules com a reelegit president, Macron s'ha adreçat als votants que l'han escollit per frenar l'extrema dreta, els abstencionistes i també els que han votat Marine Le Pen, assegurant-los que els tindrà en compte. Emmanuel Macron governarà per a tots els francesos, també per a tots aquells a qui "la ràbia els ha fet votar per l'extrema dreta de la senyora Le Pen".

Macron ha guanyat la segona volta de les presidencials amb més del 58% dels vots, enfront del 41,8% de Le Pen. Al discurs de la victòria al Camp de Mart, davant milers de seguidors, ha dit que escoltarà els abstencionistes i aquells que l'han votat només per frenar l'extrema dreta:

"Una majoria de vosaltres heu decidit confiar en mi perquè pugui presidir la república en els pròxims cinc anys. També sé que molts dels nostres compatriotes han votat per mi no perquè donin suport a les meves idees, sinó per contenir les idees de l'extrema dreta. I m'agradaria dir-los que soc conscient que aquest és un vot de mobilització per als pròxims anys."

També tindrà en compte, assegura, l'alt percentatge de vots que han anat a la candidata de l'extrema dreta. Macron ha dit que la ràbia ha portat molts francesos a optar per Marine Le Pen:

"Els que avui han votat per l'extrema dreta, la ràbia els ha portat a votar aquesta opció. Els vots d'avui ens obliguen a tenir-los en compte. Hem de donar resposta a tota aquesta ràbia."

Macron ha assegurat que els pròxims cinc anys no seran una reedició de la seva primera presidència, sinó que vol refundar la seva manera de gestionar el país. Ha descrit una França "envoltada de dubtes i també de divisions" on caldrà ser forts i mantenir-se units per aconseguir que "ningú quedi enrere o abandonat" davant els reptes futurs:

"Haurem de construir aquesta unitat per fer front als reptes que ens esperen. Els anys que arribaran no seran tranquils, però seran històrics. Aquesta nova era no serà una continuïtat del quinquenni que s'acaba, sinó que serà la invenció col·lectiva d'un mètode refundat per cinc anys millors al servei del nostre país, de la nostra joventut."

També s'ha compromès a treballar per guarir les ferides del país, que ha arribat profundament dividit a les eleccions.

De bagatge tecnòcrata, va arribar a la presidència amb 39 anys

Macron, que ara té 44 anys, és el primer president de la República reelegit des que l'any 2002 es va retallar el mandat presidencial de 7 a 5 anys. Va arribar a l'Elisi el maig de 2017 amb només 39 anys i un bagatge bàsicament tecnòcrata. Havia estat ministre d'Economia tres anys abans en el govern socialista de Manuel Valls.

Va saber convertir la joventut i la inexperiència en virtuts davant l'electorat, i, sobretot, es va beneficiar dels vots prestats per fer front a l'extrema dreta de Marine Le Pen.

L'etiqueta de persona distant i narcisista acompanyat sempre Emmanuel Macron(Reuters/Benoit Tessier)

Emmanuel Macron era el nen de la classe que ho sabia tot, en paraules d'un dels fills de la que seria la seva dona, que havia compartit pupitre amb el seu futur padrastre. I és que Macron es va enamorar de la seva professora, Brigitte, 24 anys més gran, amb qui acabaria casant-se malgrat l'oposició de la família.

Format a la cèlebre ENA, la prestigiosa institució on han estudiat la majoria de dirigents francesos, i havent treballat a la banca privada Rothschild, va arribar al poder prometent acabar amb un model esgotat, amb un partit que havia fundat l'any abans, En Marxa.

Va arrencar el mandat amb pressa: 6 lleis aprovades en els primers cent dies. Aviat, però, se li va complicar el panorama: les protestes dels Armilles Grogues, que van esclatar amb l'alça del preu del combustible, la pandèmia, la crisi econòmica i la guerra d'Ucraïna, on ha intentat mediar buscant un paper a la història mentre la seva rival centrava la campanya en el poder adquisitiu dels francesos.

A Macron, l'etiqueta de persona distant i narcisista l'ha acompanyat sempre. Li han criticat ser el president dels rics i de les ciutats. Però, davant l'amenaça de l'extrema dreta, com ja li va passar fa cinc anys, el repte no li ha estat massa difícil.

La segona victòria davant Le Pen l'enforteix en el marc d'una Unió Europea en què el canceller Scholz no té el pes que tenia la seva predecessora Merkel.

La revàlida de la victòria d'aquesta nit l'haurà de passar en el que es considera una tercera volta: les eleccions legislatives del 12 i el 19 de juny, en què sabrà si tindrà un Parlament controlat pel seu partit, com ara, o no.

 

 

 

ARXIVAT A:
Eleccions França 2022 França Emmanuel Macron
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut