Macron intenta contrarrestar les accions dels Armilles Grogues amb propostes concretes (Reuters)
Macron intenta contrarestar les accions dels Armilles Grogues amb propostes concretes (Reuters)
Paris

Macron planteja al poble francès 30 preguntes davant la crisi dels Armilles Grogues

El president francès adreça una carta als ciutadans sobre qüestions com les eleccions, els impostos o la immigració

RedaccióActualitzat

Emmanuel Macron ha decidit moure fitxa davant les contínues protestes dels Armilles Grogues. El president francès llança des d'aquest dilluns un gran debat nacional, una espècie de macroconsulta, que permeti frenar la sortida als carrers d'aquest moviment social.

Amb aquestes propostes, Macron opta per intentar una solució democràtica que vagi més enllà de les mesures policials que la setmana passada va anunciar el primer ministre, Édouard Philippe, mesures com considerar delicte manifestar-se sense haver-ho comunicat o amb la cara tapada.

En una carta adreçada als ciutadans, el mandatari francès assenyala que vol transformar la còlera que ha aflorat amb el moviment dels Armilles Grogues en solucions. Planteja una trentena de preguntes. Diu textualment que les propostes que facin els ciutadans permetran bastir un nou contracte per a la nació, estructurar l'acció de govern i del Parlament, així com les posicions de França en la política internacional.

 

Els Armilles Grogues continuen endavant amb les seves manifestacions arreu de França (EFE)


Són preguntes que es vertebren en quatre eixos: la fiscalitat, l'organització de l'Estat, la transició ecològica, i la democràcia i la ciutadania.

Entre les preguntes que es formulen hi ha si a les eleccions el vot ha de ser obligatori o què cal fer per millorar la immigració i si calen quotes. També es planteja quins impostos és prioritari rebaixar. Això sí, es parla de línies vermelles que Macron diu que no traspassarà, com la supressió de l'impost sobre el patrimoni, un dels punts més polèmics.

El debat s'allargarà fins al 15 de març i, a partir de l'abril, diu que oferirà als francesos el resultat d'aquesta mena de macroconsulta.

Amb aquesta iniciativa, el president de França torna a fer un gest significatiu després que fa un mes va anunciar que suspendria durant sis mesos l'augment dels impostos als carburants, així com la congelació dels rebuts del gas i l'electricitat.

 

ARXIVAT A:
Armilles GroguesFrançaEmmanuel Macron
Anar al contingut