Salvador Esteve, en llibertat amb càrrecs, sortint de la comissaria de la Verneda
Salvador Esteve, en llibertat amb càrrecs, sortint de la comissaria de la Verneda
Barcelona

Macrooperació policial per presumpte desviament de fons públics vinculat amb CDC el 2015

De la trentena de detinguts, cinc han passat la nit a la comissaria de la Verneda, i aquest divendres passaran a disposició judicial

RedaccióActualitzat

La Unitat de Delictes Econòmics i Fiscals de la Policia Nacional ha fet una macrooperació contra el presumpte desviament de fons públics destinat a projectes de cooperació en països en vies de desenvolupament a través d'empreses i fundacions vinculades a Convergència el 2015. Aquest presumpte frau s'hauria fet a a través de subvencions de la Diputació de Barcelona.

En l'operació, anomenada Estela, hi ha hagut 30 detinguts, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. La major part han quedat en llibertat, a l'espera que el jutge els citi, i també la majoria s'han acollit al dret a no declarar.

Cinc d'aquests han passat la nit a la comissaria de la Verneda: són l'alcalde de Tordera i diputat de la Diputació de Barcelona, Joan Carles Garcia Cañizares; el subdirector general de Cooperació Local de la Generalitat, Jordi Castells; el cap de l'Oficina de Cooperació de la Generalitat, Jonathan Jorba; el president de la Fundació CATmón, Víctor Terradelles, i el cap de Relacions Internacionals de PIMEC fins al 2014, Joaquim Ferrer.

Tots cinc passaran a disposició judicial aquest divendres, al jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona, que manté la investigació sota secret.

Salvador Esteve, lliure amb càrrecs

També ha estat detingut en l'operació  l'expresident de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, per expedients relacionats amb l'àrea de desenvolupament de l'anterior mandat. Esteve, que era president de la diputació el 2015, ha quedat en llibertat amb càrrecs cap al migdia.

Després de sortir de la comissaria de la Verneda, Esteve s'ha mostrat tranquil:

"Cada dia signava un munt de subvencions, perquè bàsicament el que fa la Diputació és subvencionar. I totes passen per tots els controls de la Diputació, per intervenció, secretaria, tots els passos. Per tant, estic molt tranquil".

Jordi Feixa, que havia estat vinculat a l'Agència Catalana de Cooperació i era cap de projectes a Igman, també ha quedat en llibertat.

Entre els detinguts també hi ha Guadalupe Moreno Iturriaga, cap de l'Oficina de Cooperació i Desenvolupament de la Diputació de Barcelona, responsables de la Pimec, així com altres directius de fundacions, associacions i empreses catalanes i treballadors de la diputació.

Diverses informacions apuntaven a la detenció del diputat Francesc de Dalmases que ell mateix ha desmentit a Twiter dient que està bé i treballant amb normalitat.

 

Als detinguts se'ls acusa dels delictes de malversació i prevaricació, negociació prohibida a funcionari públic, falsedat i frau en subvencions.

Una vintena d'escorcolls

Més de 500 policies, alguns procedents de Madrid, s'han desplegat en diverses ciutats catalanes. Els agents han escorcollat diverses seus de la Generalitat i la Diputació de Barcelona. S'han fet una vintena d'inspeccions.

Entre els escorcolls, la Diputació de Barcelona i despatxos, domicilis particulars i seus de fundacions i ONG a Barcelona, Manresa, Olot, Tordera, Cabrils i Reus. Entre les subvencions irregulars, segons la policia, destaquen les rebudes per CatMón i Igman.

Precisament, els agents han escorcollat la seu de la Fundació de CatMón i Igman, a Barcelona; la planta baixa de la Pimec, l'organització de la petita i la mitjana empresa, i l'Oficina de Cooperació al Desenvolupament, que hi ha al carrer Londres de la capital catalana.

 

 

 

També a la Fundació Resilis, a Girona, que desenvolupa projectes i programes per a l'atenció integral de joves i infants en situació de risc social o amb possibilitat de patir-ne. Després de gairebé 8 hores, els agents han sortit de les oficines amb caixes i material i s'han endut detingut Jordi Pascual, el director de Resilis, que ha rebut el suport dels treballadors.

Els escorcolls també s'han fet al domicili del president de la Fundació CatMón, a Reus.

 

Fi de l'escorcoll a la Diputació prop de les onze

Al voltant de tres quarts d'onze de la nit, la Policia Nacional ha acabat el registre a l'edifici Londres de la Diputació de Barcelona, l'última de la vintena d'instal·lacions en què s'ha actuat per ordre del Jutjat d'Instrucció número 1 de Barcelona. Fonts de la Diputació han explicat que a la porta de l'edifici encara hi quedaven alguns agents i algunes furgonetes policials, i que a dins hi havia també un parell d'efectius, però que els agents els han comunicat que havien acabat la feina.

Registre a Cornudella

A la tarda, Terradellas, el seu advocat, tres furgonetes i tres vehicles més de la Policia Nacional han arribat a Cornudella de Montsant, al Priorat. Com a conseqüència de l'escorcoll, s'ha tallat el trànsit al carrer Major i només hi poden accedir els veïns que visquin al tram tallat.

El cas arrenca amb una denúncia d'assetjament laboral

El cas arrenca fa set anys amb una denúncia d'assetjament laboral a treballadors de la Diputació que no estaven d'acord amb el canvi de política d'atorgament de subvencions. Això, que es va denunciar a Inspecció de Treball, va arribar -a través de la CUP i la CGT- a l'Oficina Antifrau i també de manera paral·lela uns anys més tard al jutjat que ho investiga.

La causa està oberta pels delictes de malversació i prevaricació, negociació prohibida a funcionari públic, falsedat i frau en subvencions, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en un comunicat.

Discrepància sobre els diners defraudats

El comunicat diu que el Jutjat d'Instrucció 1 de Barcelona investiga des de fa més d'un any "un entramat pel qual s'hauria defraudat un mínim de dos milions d'euros a través de subvencions irregulars en matèria de cooperació al desenvolupament amb països de l'Amèrica Llatina, el Marroc o Bòsnia des de la Diputació de Barcelona mitjançant un seguit d'entitats entre el 2012 i el 2015.

 

 

Ara bé, la Policia Nacional ha fet un comunicat que recull que només CatMón i Igman van rebre entre el 2011 i el 2015, més de 10 milions d'euros procedents de diversos organismes catalans, entre ells la diputació, i sospita que el frau seria més gran.

La Policia Nacional afirma que la majoria dels projectes de cooperació on anaven destinades les subvencions no s'han fet efectius:

"La investigació ha permès comprovar que la majoria dels projectes per a la cooperació al desenvolupament, als quals estaven destinat els diners de les subvencions, no s'han fet efectius".

 

Conesa ho vincula amb la sentència de la Gürtel

L'actual presidenta de la Diputació, Mercè Conesa, ho ha vinculat amb la sentència de la Gürtel.

"Ens sorprèn moltíssim que aquesta actuació que han desplegat tants agents policials de manera desmesurada hagi coincidit el dia que ens trobem amb una publicació d'una sentència que esgarrifa que posa en evidència la corrupció del partit polític més important de l'estat espanyol."

Conesa, que ha qüestionat les xifres que s'estan donant en aquesta actuació, ha lamentat la situació d'indefensió en què es troben:

"Ens envaeix una situació d'indefensió perquè aquesta institució ha estat la darrera a assabentar-se que tindríem aquests registres avui. També perquè se'ns va requerir en aquesta institució fa més d'un any tota la informació i no hem tingut cap requeriment durant aquest any. No teníem cap coneixement que aquests expedients havien generat una causa en concret. Encara ara desconeixem la causa concreta, el nombre exacte de detinguts i quins expedients en concret s'estan investigant."

 

La presidenta de la Diputació ha confirmat que la Policia Nacional encara és a dues seus de la Diputació, relacionades amb l'àrea internacional.

 

"Tenim la Policia Nacional a l'edifici del carrer Londres, on hi ha les oficines de l'àrea d'internacional. La policia demana dur a terme un registre. També la policia s'ha desplaçat a l'edifici de Can Serra -on tenia el despatx Garcia Cañizares-, on estan parlant amb el diputat de cooperació internacional, Joan Carles Garcia Cañizares."

En qualsevol cas, Conesa, que ha celebrat que Esteve estigui en llibertat, ha assegurat que "hem de veure irregularitats en expedients". Ara bé, ha defensat aferressidament el seu precedessor al càrrec, Salvador Esteve:

"Sempre ha actuat des de l'absoluta legalitat i bona fe. És una persona extraordinària. Mai s'hauria posat un duro a la butxaca. En dono la meva paraula."

 

El regidor portaveu d'ERC a Barcelona, Jordi Coronas, avançava ahir que diuen que divendres sortirà la sentència del cas Gürtel i deia que només faltava saber a quines dependències entrarà la Guàrdia Civil "per tapar una mica la notícia".

 

Torra l'ha qualificat de profètic i ha dit que feia seguiment del que passa des de Palau.

En la mateixa línia, Puigdemont ha denunciat que "no és cap sorpresa" que "organitzin un xou a Catalunya per tapar l'escàndol de corrupció sistemàtica de Gürtel.

Millo confirma l'operació

El delegat del govern espanyol, Enric Millo, ha confirmat a primera hora del matí a "El Matí de Catalunya Ràdio" que l'operació ha estat per ordre judicial.

"Estaríem parlant d'una institució de caràcter públic que hauria suposadament desviat fons públics a través de determinats mecanismes cap a altres finalitats diferents de les que aquells fons públics haurien d'haver hagut d'anar desviats. (...). amb l'objectiu de desviar fons públics cap a  finalitats diferents de les que haurien estat destinades".

 

En un primer moment, es deia que l'operació estava relacionada amb el procés i que els agents buscaven informació sobre la suposada malversació en l'organització del referèndum de l'1 d'octubre. Més tard, fonts judicials ho han desmentit a TV3. Han assegurat que no tenia res a veure amb el procés, sinó que es tractava d'un tema de corrupció.

ARXIVAT A:
Procés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut