Macrorobots permetran al Clínic i el Vall d'Hebron triplicar els tests de coronavirus
- TEMA:
- Coronavirus
Fer el màxim de proves diagnòstiques és una de les claus per aconseguir aturar l'epidèmia. És la manera de determinar el nombre de persones infectades i de retruc permet també aïllar els seus contactes.
Fins ara, a Catalunya s'han fet més de 125.000 proves PCR de diagnòstic de Covid-19 i d'aquestes 45.000 han donat positiu. Els dos grans hospitals que atenen més afectats, el Clínic i el Vall d'Hebron, disposen des d'aquesta setmana d'uns macrorobots que els permetran triplicar el nombre de tests setmanals.
Els han aconseguit a través d'un crowfunding i confien triplicar els tests setmanals. Estan acabant de calibrar els mòduls que componen els macrorobots. Cada laboratori hi afegeix així dues línies robotitzades per analitzar mostres.
Tomàs Pumerola, cap Servei Microbiologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, explica que s'estan fent les mostres sobre el mateix pacient que arriba a l'hospital, a la porta d'urgències i, per tant, amb criteris d'ingrés, i després l'altra població a la qual s'està fent aquestes mostres és a les residències.
Jordi Vila, cap servei de Microbiologia Hospital Clínic de Barcelona, diu que aquests malalts s'han de considerar com a Covid o com a no Covid, quan arriben als hospitals, "per aquest motiu val la pena fer determinacions amb aquests malalts per veure si els poses a la zona neta Covid de l'Hospital o la zona bruta".
Amb els robots, sumen 2.400 proves de PCRs al miler que cada hospital ja feia diàriament. Gràcies a un projecte altruista, coordinat des del confinament per desenes d'experts i tècnics, els han aconseguit una maquinària que s'adapta als protocols propis del centre.
Andreu Veà, president Associació COVID Warriors, diu que "les programem perquè aquestes màquines facin el que ells feien", per no canviar de reactius.
Cada una de les línies robotitzades analitzarà 1.200 mostres diàries, treballaran 24 hores els set dies de la setmana, sempre que no faltin els reactius.
Pumerola diu que els reactius ja els estan rebent, "en principi, en aquests moments no tenim problemes de reactius".
Vila explica que aquests reactius no han de ser d'una casa especial, si no de diverses cases per guanyar amb diversitat. Una inversió que serà útil ara i en el futur.
Diu que quan "baixem a nivells de normalitat i tinguem infeccions com hem tingut fins ara com meningitis o gastroenteritis podrem utilitzar aquest sistema", que ja han encarregat quinze laboratoris més.
Tot això només en tres setmanes i treballant a contrarellotge. Andreu Veà ha explicat que aquests robots es fabriquen a Califòrnia, però la gestió es fa a Brooklyn, Nova York, i la fabricació es fa a la Xina.
Ell creu que millor no demanar permís sinó perdó, explica, però que van informar Hisenda, fronteres i la Guàrdia Civil. Han hagut de demanar diners de crowdfunding d'una persona, que els va donar els 400.000 mil euros.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Salut