Madrid restringeix la mobilitat a 37 àrees sanitàries, però descarta el confinament
- TEMA:
- Coronavirus
Més restriccions per a més de 850.000 persones a Madrid davant del fort repunt de contagis de coronavirus que hi ha a la comunitat.
La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha anunciat en una esperada roda la premsa aquestes restriccions de mobilitat, que afecten 37 àrees de sis districtes de la capital i 11 zones de 8 municipis de la Comunitat de Madrid.
Ayuso, però, ha descartat el confinament. També ha descartat de forma taxativa que es decreti l'estat d'alarma a la comunitat:
"Hem d'evitar de totes totes l'estat d'alarma i el confinament, perquè són un desastre econòmic."
Així, doncs, l'entrada i la sortida d'aquestes zones quedarà limitada, excepte per motius laborals, educatius o de causa major, entre altres.
"Són àrees on la incidència del coronavirus és molt superior i, per tant, ens veiem obligats a prendre mesures en aquestes àrees específiques per evitar la propagació del virus", ha explicat Ayuso, i ha detallat que aquestes àrees tenen especial densitat de població i connectivitat.
En aquestes àrees s'hi han registrat més de 1.000 casos de Covid per cada 100.000 habitants els últims 14 dies.
Les mesures afecten un 13% de la població de Madrid i concentren un 25% dels casos de Covid detectats. En total, la població afectada és de més de 850.000 persones.
Díaz Ayuso ha detallat que aquestes mesures s'emmarquen en una estratègia que es basa a detectar i diagnosticar qui té Covid per protegir la persona i el seu entorn i ha remarcat que els principals contagis es produeixen en un entorn de confiança.
En aquest sentit, ha anunciat que es faran un milió de proves serològiques en un "breu període de temps", que podria ser d'una setmana. I també ha demanat que es compleixen les quarantenes.
La norma entrarà en vigor a partir de dilluns i inclou també la prohibició de reunir-se més de sis persones en els àmbits públics i privats, en aquest cas a tota la Comunitat de Madrid.
També els establiments comercials, incloent l'hostaleria, hauran de tancar com a molt tard a les deu de la nit, excepte farmàcies, centres sanitaris i gasolineres. A més, l'aforament en la restauració quedarà reduït al 50%.
D'altra banda, es tanquen també parcs i jardins fins a nova ordre.
Segons el govern madrileny, les sancions per incompliment d'aquestes mesures aniran entre els 600 i els 600.000 euros.
Reunió "urgent"
Ayuso ha comparegut amb el seu vicepresident, Ignacio Aguado, i el conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, després que aquest divendres s'hagi ajornat la roda de premsa dues vegades.
L'executiu madrileny ha assegurat que el retard només es deu al "complex examen jurídic previ a l'entrada en vigor de l'ordre".
L'anunci arriba en un moment en què Madrid està desbordada i ha demanat ajuda al govern espanyol. Sánchez i Díaz Ayuso es reuniran finalment el proper dilluns 21 de setembre a les 12.00 a la Reial Casa de Correus, seu de l'executiu madrileny, per abordar la qüestió, després de l'oferta de cogovernança del president espanyol i que Ayuso es queixés que Madrid està sola.
El vicepresident madrileny, Ignacio Aguado, de Cs, ha reconegut que la situació està "empitjorant" i que és "urgent i necessària" una actuació conjunta dels dos executius per parar la propagació del coronavirus. Aquest divendres al matí Aguado deia que la reunió "no podia esperar fins a la setmana que ve".
Situació "crítica"
La pandèmia està completament descontrolada a Madrid. En les últimes hores, el Ministeri de Sanitat ha registrat 162 noves morts i 11.300 nous contagis a Espanya. Madrid ha notificat 30 morts i 4.900 casos nous.
Ara mateix, el risc de propagació de brots en aquesta comunitat multiplica per més de 5 la situació que es registra, per exemple, a Catalunya.
I de moment res indica que es pugui frenar aquest ascens. Des del mes d'agost que la xifra no ha parat de créixer i ja s'enfila per sobre dels 800 punts. Catalunya, que al juliol tenia els pitjors registres, va aconseguir canviar la tendència a mitjans d'agost, i des de llavors ja està per sota de la mitjana espanyola, que es manté estabilitzada des de fa setmanes en un índex de 250. Estar per sobre del 100 és dolent i perillós. Per això el cas de Madrid és tan preocupant.
La demanda d'implicació "contundent" de Madrid a Sánchez arriba mentre es manté la incertesa sobre els "confinaments selectius" anunciats aquest dimecres.
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va dir aquest dijous que descarta, per ara, decretar l'estat d'alarma.
"La situació és preocupant. L'objectiu és controlar la pandèmia. S'han de prendre mesures eficaces i ens consta que això és el que estan fent les autoritats de la comunitat autònoma de Madrid."
Per la seva banda, el secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, ha afirmat a "Els matins" de TV3 que, si Catalunya estigués en la situació epidemiològica de Madrid, limitaria "clarament" la mobilitat. Argimon ha alertat també de l'afectació que pot haver-hi arreu de l'estat si no s'actua.
"Pot afectar molts llocs, perquè Espanya és radial i perquè la comunicació Madrid-Barcelona és molt fluida, i ha de continuar sent fluida."
Tot i que la Comunitat de Madrid té un 15% de la població espanyola, un terç dels casos de coronavirus a l'estat es donen en aquesta comunitat. Hi ha 3.000 hospitalitzats i el 64% dels llits d'UCI estan ocupats per malalts de Covid.
Les autoritats s'estan plantejant tornar a obrir l'hospital d'emergència d'Ifema per dur-hi els casos més lleus. Els barris amb més incidència són els del sud.
El president de la Societat Espanyola de Medicina d'Urgències i Emergències (SEMES), Juan González Armengol, ha dit a "Els matins" que les causes de l'augment de casos són diverses i es fa difícil predir el comportament individual i la mobilitat interurbana.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Comunitat de Madrid