Maduro es nega a convocar eleccions presidencials (EFE)
Maduro es nega a convocar eleccions presidencials (EFE)
Caracas

Maduro sobre l'ultimàtum de la UE: "És com si jo donés 7 dies per reconèixer Catalunya"

Donald Trump afirma que la intervenció militar és "una opció"

RedaccióActualitzat

El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, ha rebutjat de ple l'ultimàtum que li han llançat diversos governs de països de la UE perquè torni a convocar eleccions presidencials. L'ultimàtum de 8 dies vencia aquest diumenge. Per tant, diversos països europeus reconeixeran, a partir d'aquest dilluns, Juan Guaidó com a president veneçolà interí.

Espanya ja ha reconegut aquest matí Guaidó com a "president encarregat de Veneçuela". En una declaració institucional, Pedro Sánchez ha demanat que es convoquin, el més aviat possible, unes eleccions "lliures, democràtiques i sense exclusions". Els últims dies, el president espanyol havia apujat el to de confrontació amb Maduro, a qui ha qualificat de "tirà".

El primer país europeu que s'hi ha pronunciat és França. El ministre d'Exteriors, Jean-Yves Le Drian, ha dit que Guaidó té "la legitimitat, perfectament reconeguda, per organitzar eleccions" presidencials. També ho ha fet Suècia, a través també de la seva ministra d'Afers Exteriors, Margot Wallström.


Maduro qualifica Sánchez de "farsant"


Nicolás Maduro s'ha mostrat impassible davant les amenaces de reconèixer l'opositor Juan Guaidó com a president. Aquest diumenge, en una entrevista al programa de Jordi Évole, "Salvados", de La Sexta, Maduro ha carregat contra Pedro Sánchez, a qui ha qualificat de "farsant" i li ha enviat aquest missatge: "T'anirà més malament que a Aznar per ficar-se a l'Iraq. Tant de bo no et taquis les mans de sang amb la crisi de Veneçuela. (···) Has comès un error."

I ha respost a l'ultimàtum dient que seria com si ell volgués obligar la UE a reconèixer la República de Catalunya:

"No acceptem ultimàtums de ningú. És com si jo li digués: ‘A la Unió Europea li dono set dies per reconèixer la República de Catalunya, o si no prendrem mesures.' La política internacional no es pot basar en ultimàtums. Això no és l'època dels imperis, de les colònies."

 

Sánchez, disposat a reconèixer Guaidó com a president veneçolà (EFE).


Maduro reconeix que a Veneçuela hi ha una crisi política i econòmica, però no admet que hi hagi una crisi humanitària. I no es planteja convocar eleccions presidencials:

"És que no ens hem plantejat acceptar l'ultimàtum de ningú. Veneçuela no té una crisi humanitària. Veneçuela té una crisi política. Veneçuela té una crisi econòmica. Han volgut posicionar-nos en una crisi humanitària, com si estiguéssim a l'últim estat d'un país en guerra, per justificar tota aquesta agressió externa, tot aquest intervencionisme."

I que tot acabi en una guerra civil depèn de l'"enemic exterior"...

"Tot depèn del nivell de bogeria i d'agressivitat de l'imperi del nord i dels seus aliats d'Occident. No depèn de nosaltres. Nosaltres, senzillament, vivim al nostre país. Demanem que ningú intervingui en els assumptes interns. I ens preparem per defensar el nostre país."


Trump considera "una opció" la intervenció militar a Veneçuela

L'ombra de Trump sobrevola Veneçuela (Reuters).


A Washington, mentrestant, Donald Trump va aparèixer en escena per refermar l'amenaça que va llançar el seu assessor de seguretat, John Bolton, és a dir, assegurar que una intervenció militar nord-americana a Veneçuela és "una opció". Segons Trump, fa uns mesos va rebutjar una reunió que li va proposar el mateix Maduro, perquè a Veneçuela ja hi havien passat coses massa greus.

Sobre el reconeixement a Guaidó per part de la Unió Europea, encara és una incògnita com es portarà a terme aquest pas. Els Estats Units, el Canadà i una bona part dels països de l'Amèrica Llatina ja han reconegut Guaidó com a president legítim de Veneçuela. A Europa no hi ha tant consens.

L'absència d'una decisió ferma i conjunta de la UE sobre aquesta qüestió és un símptoma de la fragilitat de la seva política exterior. Si bé hi ha uns països que no s'acaben de definir, tothom està d'acord que, tard o d'hora, s'han de fer unes eleccions transparents al país sud-americà.


Reunió dijous a Montevideo

La UE podria reconèixer aquest dilluns Guaidó com a president interí de Veneçuela.

Fins ara, el que s'ha fet buscant el consens és impulsar la creació d'un grup de contacte internacional format per països europeus i llatinoamericans, que han de treballar per crear les condicions que permetin la celebració d'aquestes eleccions. Per a dijous hi ha prevista una primera reunió de ministres a Montevideo, a l'Uruguai.


Alfred Bosch considera que és bo que es parli de Catalunya


Des del govern català, el conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, ha dit que la Generalitat no entra a valorar la decisió de diferents governs de tot el món, entre els quals l'espanyol, de reconèixer Juan Guaidó com a president interí de Veneçuela. Però sí ha afirmat que vol que Catalunya tingui la mateixa consideració que altres països. I ha celebrat la menció que en va fer Nicolás Maduro al programa "Salvados".

"Satisfets que cada cop es parli més de Catalunya i que se'n parli en termes positius. Nosaltres volem per als altres el mateix que volem per a nosaltres: democràcia, drets humans i pau. Ho demanem per a Barcelona, ho demanem per a Catalunya i ho demanem per a tots els països del món"

 

ARXIVAT A:
VeneçuelaNicolás Maduro Juan GuaidóUnió EuropeaEstats UnitsTrump
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut