Malala: "Per què els països forts són tan poderosos creant guerres però tan dèbils per portar la pau?
La pakistanesa Malala Yousafzai, tirotejada pels talibans, i l'activista indi Kailash Satyarthi reben el Nobel de la Pau i demanen l'accés a l'educació per a tots els nens
L'adolescent pakistanesa Malala Yousafzai, tirotejada pels talibans, i l'activista indi Kailash Satyarthi, president de la Xarxa Global contra el Treball Infantil, han rebut aquest migdia el Premi Nobel de la Pau 2014 a l'Ajuntament d'Oslo, per la seva defensa dels drets dels nens. Després de recollir el guardó, els dos premiats han reclamat l'accés a l'educació per a tots els nens.
El president del comitè dels premis Nobel, Thorbjoern Jagland, ha parlat de l'orgull de lliurar el premi a una pakistanesa i un indi, una musulmana i un hindú, tots dos símbols de la unitat i la fraternitat que el món necessita. Unes paraules que també ha subscrit Malala en el seu discurs a favor de l'educació dels nens, i sobretot de les nenes.
Malala, que amb 17 anys és la premiada més jove a la història dels Nobel, s'ha preguntat: "Per què els països que anomenem forts són tan poderosos creant guerres però tan dèbils per portar la pau? Per què donar armes és tan senzill, però donar llibres tan dur? Per què construir tancs és tan fàcil, però construir edificis tan difícil?
Durant l'acte, Satyarthi ha dit: "Rebutjo acceptar que el món sigui tan pobre quan només una setmana de la despesa global en armes n'hi hauria prou per portar tots els nens a les escoles". L'activista indi ha criticat la cultura del "silenci" i de la "passivitat", i ha defensat globalitzar la "compassió transformadora" per impulsar una altra marxa mundial contra l'explotació, la pobresa i l'esclavitud infantils".
Un jove amb la bandera mexicana irromp en la cerimònia
Durant la cerimònia, un jove ha entrat per la força a l'Ajuntament d'Oslo i ha pogut arribar al costat dels guardonats, on ha desplegat una bandera mexicana. L'home ha estat detingut immediatament.
Es tracta d'un estudiant mexicà que havia demanat asil polític, segons ha informat la Policia noruega. Segons el canal d'aquest país escandinau TV2, el jove li hauria comentat a Malala que "no oblidés Mèxic". Aquesta frase i el fet que la bandera portés una taca vermella al mig imitant la sang fa pensar que l'actuació de l'individu estigués vinculat al cas dels 43 estudiants desapareguts a la ciutat d'Iguala.
Dos activistes aferrissats a favor dels drets dels infants
Poc abans de l'acte d'aquest migdia, Malala Yousafzai i Kailash Satyarthi han demanat els líders dels seus respectius països, l'Índia i el Pakistan, que estableixin ponts de diàleg.
Malala Yousafzai és una jove coneguda per la seva fèrria defensa al dret a l'educació de les nenes i joves al seu país. Va començar a ser coneguda per escriure un blog per a la BBC on denunciava les atrocitats del règim talibà a la vall del riu Swat, la repressió sobre els seus habitants i la prohibició de l'educació a les nenes.
El 9 d'octubre de 2012 un grup vinculat als talibans va atemptar contra ella quan anava a un autobús escolar. Li van disparar al cap i al coll i la van deixar ferida de molta gravetat. A l'hospital de Rawalpindi, prop d'Islamabad, la van operar per extreure-li la bala que tenia molt a prop de la medul·la. Sis dies després la van traslladar a un hospital de Birmingham, al Regne Unit, per continuar amb la seva recuperació i per fer-li la cirurgia reconstructiva de la cara, el crani i altres parts del cos. Malala es va recuperar i des d'aleshores no ha fet més que defensar els drets dels infants i de les dones per tot el món i rebre premis de tota mena. Ara la jove estudia al Regne Unit perquè continua amenaçada de mort al seu país.
L'altre guardonat, Kailash Satyarthi, és un activista indi de 60 anys que fa dècades que lluita contra el treball infantil i que ja ha rebut nombrosos reconeixements internacionals. Satyarthi és el fundador d'un moviment social que aplega més de dues mil ONGs d'arreu del món que denuncien l'esclavatge i l'explotació laboral que tenen molts nens i nenes.
En el cas de Kailash Satyarthi, el comitè del Premi Nobel de la Pau ha destacat la seva gran valentia personal, "en la tradició de Gandhi". Una valentia que l'ha portat a liderar les protestes pacífiques de denúncia de l'explotació infantil a l'India. És un reconeixement també a totes les persones i organitzacions que treballen contra l'explotació de menors a escala mundial. Segons les últimes dades, es calcula que a tot el món hi ha 168 milions de nens i nenes que estan sotmesos a explotació laboral.