Entrada del centre penitenciari de Mas d'Enric de Tarragona
Entrada del centre penitenciari de Mas d'Enric de Tarragona (ACN / Núria Torres)

Malestar pel veto de presos a llocs de treball: "La feina és important per a la reinserció"

Una nova normativa de Justícia veta l'accés de presos que compleixin condemna per homicidi a diverses feines dins dels centres penitenciaris

Incertesa i malestar dins les presons catalanes per l'aplicació d'una nova circular aprovada pel Departament de Justícia, segons ha avançat "El matí de Catalunya Ràdio". Porta per títol "Procediment d'accés, suspensió i extinció de la relació laboral especial penitenciària en els centres penitenciaris de Catalunya" i, a la pràctica, implica un nou criteri per determinar quins presos poden accedir a determinades feines dins dels centres penitenciaris.

El punt que ha aixecat més polseguera és que els presos que compleixen condemna o estan en presó preventiva per delictes que han acabat amb morts o lesions greus no poden treballar a llocs considerats d'especial risc.

A la pràctica, això ha representat que diversos interns ja hagin estat acomiadats dels seus llocs de treball com a netejadors o com a empleats de l'aula penitenciària. Tot plegat, després de les crítiques al departament per la mort d'una cuinera a la presó de Mas d'Enric a mans d'un pres. Uns fets que van desencadenar una vaga de treballadors de presons que es va desconvocar arran d'un acord amb el Departament de Justícia.
 

"La feina és important per a la reinserció"

El fill de l'Ana és intern de Quatre Camins i ella explica que dies enrere li van comunicar que no treballaria més fent la neteja de zones comunes. Avui, encara espera que se li comuniqui si tindrà un nou destí.

"Ha generat molt neguit dins la presó. És important que tinguin una feina perquè així tenen uns diners i poden fer passos per reinserir-se", explica.


Habitualment, les feines a la presó no suposen una remuneració de més de 200 euros, que, segons l'Ana, el seu fill i els seus companys de mòdul acostumen a gastar en cafè, tabac i targetes per fer trucades telefòniques a la família. "Hi ha famílies que depenen dels 200 euros que els envia el pres a final de mes. Ara es queden sense això", relata l'advocat David Aranda, que és coneixedor de dos casos en què interns han estat apartats del seu lloc de treball.

"A més, els presos han de contribuir als pagaments de responsabilitats civils exigits pels jutges per poder accedir a diversos beneficis penitenciaris", afegeix. Més enllà dels perjudicis econòmics, l'advocada Mireia Salazar també posa l'accent en l'impacte sobre el procés de reinserció.

"Els afectats poden tenir una vida penitenciària que ja estigui encaminada i ara no saben en quin punt quedarà això. Hi ha incertesa i malestar", apunta.

 

Queixa presentada

Salazar ja ha presentat una queixa per l'aplicació de la nova normativa, arran que un client seu s'ha quedat sense feina a l'aula penitenciària. A més, assegura que inicialment la comunicació se li va fer de manera verbal. "Això vulnera el dret a defensa, perquè no sabia quina normativa li estaven aplicant", argumenta.


Tant Aranda com Salazar coincideixen a l'hora d'assenyalar que la circular de Justícia vulnera el dret constitucional al treball i insisteixen que aquesta mesura no pot passar davant d'altres amb rang superior. Per tot plegat, posen en dubte que la Generalitat tingui competències per aplicar la nova norma.


"Doble càstig"

Des de l'Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans, el seu director Iñaki Rivera argumenta que la circular de Justícia trenca amb el principi d"individualització" que regeix el dret penitenciari. Dit d'una altra manera, que es penalitzi el pres per criteris generals relacionats amb la seva condemna i no pel seu comportament a la presó.

"Tornen a ser castigats pel delicte que van cometre sense que n'hagin comès cap de nou", valora Rivera. Segons el director de l'observatori, hi ha una extrema preocupació dins les presons pel malestar generat amb la nova circular.

"Ho hem constatat parlant amb advocats, famílies i fins i tot amb directors de centres penitenciaris", assegura.

"El que no es pot fer és legislar a cop d'emergència. Sembla que és una reacció més a l'assassinat de la Núria", apunta, en referència a la cuinera de Mas d'Enric assassinada al març a mans d'un pres.

Fonts oficials del Departament de Justícia reconeixen que la nova circular "no està exempta de dificultats", però asseguren que els centres penitenciaris estan fent un "gran treball" per trobar alternatives en activitats amb menys risc per als presos apartats dels seus destins.

 

ARXIVAT A:
Presons
Anar al contingut