50.000 persones a la manifestació d'SCC contra l'amnistia, amb presència del PP, Vox i Cs

Aragonès la considera un "fracàs" i diu que això encara els dona "més força" per treballar "per l'amnistia i l'autodeterminació"
Redacció Actualitzat
TEMA:
Independència

"No en el meu nom: ni amnistia, ni autodeterminació". És el lema de la manifestació convocada per Societat Civil Catalana (SCC) per aquest diumenge al migdia a Barcelona, enmig de les negociacions d'ERC i Junts per investir Pedro Sánchez.

Hi han assistit 50.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, i 350.000 segons els organitzadors. 

Hi han anat representants del PP, Vox i Ciutadans. Però els organitzadors els han demanat que no se situïn darrere la pancarta que encapçala la marxa i que no llueixin cap cartell que identifiqui el seu partit polític. 

SCC assegura que volen "donar veu als ciutadans catalans i de la resta d'Espanya que no estan disposats que siguin objecte de negociació qüestions que minarien el sistema democràtic de la Constitució".

La mobilització ha començat a les 12 al passeig de Gràcia amb Provença i ha acabat al mateix passeig abans d'arribar a Gran Via. L'han encapçalat la presidenta d'SCC, Elda Mata; el vicepresident d'SCC, Álex Ramos; la resta de membres de la junta directiva; representants de la Fundació Joan Boscà, i membres de Societat Civil Balear, Societat Civil Navarra i Societat Civil Valenciana. 

En declaracions abans de començar la marxa, Mata ha dit:

"Avui és un dia important, esperem que sigui el primer i l'últim perquè no se segueixi endavant amb una aberració inconstitucional com és l'amnistia a canvi de favors polítics". 

Una gran bandera d'Espanya a la manifestació de Societat Civil Catalana (CCMA)

Feijóo, Ayuso i barons del PP 

Pel que fa al PP, hi ha anat el president, Alberto Núñez Feijóo, qui ha titllat l'amnistia com "una involució i una decisió reaccionària" i, per tant, ha dit, "ha de ser condemnada pels demòcrates". I hi ha afegit:

"Ni la dignitat de Catalunya està en venda ni la presidència del govern d'Espanya està en venda. En conseqüència, transaccions econòmiques, no; igualtat davant la llei, sí". 

També hi ha presidents d'autonomies com Isabel Díaz Ayuso, de la Comunitat de Madrid. En declaracions prèvies a la manifestació, Ayuso ha dit: "Podran retòrcer les lleis i reinterpretar la constitució, però aquí s'han comès greus delictes contra la unitat d'Espanya" i "no podran retòrcer la veritat".

A més, hi ha els presidents de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno; de Múrcia, Fernando López Miras, i de l'Aragó; Jorge Azcón. A més, el líder del PP a Castella-la Manxa, Paco Núñez, el líder del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, i la secretària general del PP, Cuca Gamarra.

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i el president del PP, Alberto Núñez Feijóo (EFE / Andreu Dalmau)

Vox: Abascal i Garriga

Quant a Vox, hi anat el president, Santiago Abascal, juntament amb el secretari general del partit i president del grup al Parlament, Ignacio Garriga. També la portaveu de Vox al Congrés, Pepa Millán, i altres càrrecs.

Abascal ha assegurat que l'amnistia i l'autodeterminació "són una agressió a la Constitució i al poble honrat i treballador que paga multes i impostos i respecta les lleis fins i tot quan no li agraden". Per la seva part, Garriga ha assegurat: "Igual que el 2017 vam parar el cop, el pararem aquest any des dels tribuals i des dels parlaments". 

Pancartes en contra de Carles Puigdemont, Yolanda Díaz i Gabriel Rufián en la manifestació contra l'amnistia (EFE / Andreu Dalmau)

Cs: Carrizosa, diputats i eurodiputats

De Ciutadans, hi havia el president del partit, Carlos Carrizosa, i el secretari general de Cs i cap de la delegació de Cs a Europa, Adrián Vázquez, a més d'altres diputats del Parlament i altres eurodiputats. 

Carrizosa ha assegurat: "No és habitual que a Barcelona la societat civil celebrin manifestacions al marge del poder. Les manifestacions que se celebren aquí estan convocades des dels mitjans públics catalans". 

I hi ha afegit que, des del PSOE, "volen convertir el que va ser un cop d'estat amb una simple gamberrada". I ha dit, també, que "l'amnistia suposa precisament convertir en herois aquells que van donar un cop a la democràcia a Catalunya".


Una pancarta contra el rei

En el transcurs de la manifestació, els Mossos d'Esquadra han apartat dues persones de la capçalera de la manifestació que portaven una pancarta contra el rei. Hi deia: "Felip VI còmplice del cop d'Estat a les urnes, a la democràcia i a la voluntat dels espanyols".


Alguns manifestants increpen periodistes de TV3

Hi ha hagut manifestants que han increpat els reporters i reporteres de TV3 que cobrien la manifestació. En les connexions en directe i en la gravació d'intervencions dels periodistes per a peces dels serveis informatius, algunes persones han cridat consignes com "TV3 manipuladora" i fins i tot n'hi ha hagut que han posat objectes davant de la càmera, impedint que poguessin informar amb normalitat.  

Ambient de la manifestació convocada per Societat Civil Catalana al passeig de Gràcia (CCMA)

Aragonès considera "un fracàs" la manifestació

Sobre la manifestació de Societat Civil Catalana també s'hi ha pronunciat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que aquest diumenge participava en un acte a Masquefa. Ha considerat que la manifestació d'aquest diumenge és "la constatació del fracàs de la dreta i l'extrema dreta" i ha dit que això encara els dona "més força per treballar per l'amnistia i l'autodeterminació":

"Quan Feijóo, Ayuso i Abascal l'únic missatge que tenen per a Catalunya és de venjança, de repressió i d'odi, constaten el seu fracàs. I el fracàs dels seus projectes polítics no només per a la ciutadania catalana sinó per a una majoria de l'estat espanyol." 


Acte contra l'extrema dreta

Coincidint amb la manifestació de Societat Civil Catalana, s'ha fet un acte al carrer València, entre el passeig de Gràcia i la rambla de Catalunya, que porta el lema "Els drets no es toquen". Estava convocat per les 11 del matí i fins a les 12, l'hora d'inici de la marxa. En aquesta activitat contra l'extrema dreta hi han assistit una cinquantena de persones.

L'acte que s'ha convocat en contra de la manifestació de Societat Civil Catalana (CCMA)

350.000 persones a la manifestació del 2017 

Es dona la circumstància que aquest diumenge fa sis anys de la manifestació que Societat Civil Catalana va convocar contra la independència el 8 d'octubre del 2017. Hi havia un clima molt diferent del d'ara: tot just feia una setmana del referèndum de l'1 d'octubre i hi havia molta incertesa sobre què acabaria passant. 

Sota el lema "Prou! Recuperem el seny", la manifestació va reunir 350.000 persones segons l'Ajuntament i 950.000 segons Societat Civil Catalana

En aquella manifestació de fa sis anys, també hi van anar el PP, Cs i grups d'ultradreta com Vox, que aleshores no tenia representació parlamentària. El PSC no hi va participar com a partit, pero sí que va fer una crida als militants a assistir-hi.

Societat Civil Catalana es va fundar el 2014 amb l'objectiu d'erigir-se contra de la independència per Catalunya.

 

ARXIVAT A:
Independència Societat Civil Catalana Amnistia PP Vox Cs
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut