A la manifestació per l'antiga Massana s'han sentit crits contra el govern de Collboni (ACN/Norma Vidal)

Manifestació contra el desallotjament de l'antiga Massana a Barcelona, seu de projectes socials

L'Ajuntament està a l'espera d'una ordre judicial per executar el desnonament de l'edifici ocupat
Redacció/Agències Actualitzat

Un miler de persones, segons la Guàrdia Urbana, han participat aquest divendres en la manifestació contra el desallotjament de l'antiga Escola Massana de Barcelona, un edifici històric del barri del Raval ocupat des del 2020 per diverses associacions i entitats socials.

L'Ajuntament volia desallotjar l'edifici aquest dijous, però no ho va poder fer per la "resistència pacífica" de les persones que s'hi van concentrar. Així ho van constatar diverses unitats de la Guàrdia Urbana que es van desplaçar fins a la plaça de la Gardunya, on està ubicat el centre social.

Davant d'aquesta oposició, el consistori ha sol·licitat una ordre judicial i està a l'espera de rebre-la per executar el desnonament i recuperar l'edifici, de titularitat municipal.


Per mostrar el rebuig al desallotjament, aquest divendres s'ha convocat una protesta al Raval sota el lema "Defensem l'antiga Massana" i amb pancartes crítiques amb el govern de Jaume Collboni. Segons l'organització, hi han assistit més de 12.000 persones.

Durant la marxa s'han sentit crits com "l'antiga Massana es queda al barri", "la Massana es defensa fins al final" o "Jaume Collboni, Albert Batlle i PSC, desnonadors". Quan ha arribat a la plaça Sant Jaume, alguns manifestants han llançat pintura rosa contra la façana de l'Ajuntament.

Després de dues hores de recorregut pel centre de Barcelona, la marxa s'ha dirigit altra vegada al punt de sortida, a la plaça de la Gardunya del Raval, on ha acabat.

Alguns manifestants han llançat globus amb pintura rosa a la façana de l'Ajuntament (3Cat)

Un conflicte que ve de lluny

L'equip de govern anterior, liderat per Ada Colau, es va comprometre a cedir l'espai a l'associació Antiga Massana. De fet, fa més de dos anys, el consell de districte va aprovar el compromís municipal, però no es va arribar a oficialitzar la cessió.

Però el juliol d'aquest any, l'Ajuntament va notificar a l'entitat la intenció de recuperar la finca. El passat 14 d'octubre va informar-los de la resolució de desallotjament, prevista per tres dies després, tot i que no es va acabar produint per la "resistència pacífica".

Des de l'associació Antiga Massana denuncien que el govern socialista no s'ha volgut reunir amb ells, malgrat les reiterades peticions. 

"La resposta ha estat a través del ple del districte per dir-nos que hem de marxar, i no hi estem d'acord; el que volem és la cessió de l'espai com ens havia promès el govern anterior", ha assenyalat Elena Martín, portaveu de l'entitat.

"Ens volen fer fora per tancar l'edifici i després ja rumiaran un projecte, que en tot cas segur que no està a punt per aquesta legislatura".

Per la seva banda, la Sindicatura de Greuges de Barcelona ha demanat aquest divendres a l'Ajuntament de Barcelona que dialogui amb l'associació "en benefici de l'interès públic".

Actualment, el recinte és utilitzat com a espai d'activitats del Sindicat d'Habitatge del Raval, la Xarxa de Suport Mutu Laboral del Raval, la Xarxa Popular d'Aliments, l'Escoleta Popular del Raval i el Gimnàs Popular Matilde Landa.

 

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut