Manifestació multitudinària a Washington contra el racisme sistèmic als Estats Units
- TEMA:
- Estats Units
En el 57è aniversari de la famosa frase de Martin Luther King "I have a dream", els carrers de Washington s'han tornat a omplir en una manifestació en contra del racisme i la violència policial.
Una constatació que aquell somni d'una nació on els ciutadans no fossin jutjats pel color de la pell, sinó per la qualitat del seu caràcter, està lluny d'haver-se fet realitat. El 2020, els afroamericans, en molts sentits, continuen segregats i sentint-se ciutadans de segona als Estats Units.
L'objectiu d'aquesta marxa, que porta per lema "Traieu-nos el genoll del coll", és renovar el vigor transversal que el moviment Black Lives Matter va aconseguir arran de la mort de George Floyd. Estan convençuts que, si no mantenen la pressió o si segueix la inèrcia racista, el país tornarà a ajornar els canvis.
Milers de persones s'han congregat aquest divendres amb samarretes amb la frase "Black Lives Matter" i cartells amb la imatge de George Floyd, o missatges com "No a un estat policial" o "S'ha de fer fora Trump".
La multitudinària concentració, que aquest any ha pres mesures per la Covid com comprovar la temperatura dels assistents o utilitzar mascareta, arriba dies després que un policia blanc a Kenosha, a l'estat de Wisconsin, va disparar set cops per l'esquena a l'afroamericà Jacob Blake, que s'ha quedat paraplègic.
"Un sistema blanc i un de negre"
En la manifestació hi han participat familiars d'afroamericans morts en actuacions de la policia, com el pare de Jacob Blake:
"Hi ha dos sistemes de justícia als Estats Units: un de blanc i un de negre. El negre no va gaire bé, però ens aixecarem. Tots els negres dels Estats Units s'aixecaran. Estem cansats."
El germà de George Floyd, Philonese Floyd, ha assegurat que "és més evident que mai que el canvi està passant ara".
"Voldria que el George fos aquí. Per això em manifesto. Em manifesto per George, Breonna, Ahmaud, Jacob, Pamela Turner, Michael Brown, Trayvon i per tots aquells que han perdut la vida."
I la neta de Luther King, de 12 anys, ha dit que la seva generació acabarà amb el racisme:
"Som els grans somnis dels nostres avis. Complirem el somni del meu avi."
També hi han participat altres víctimes de la violència policial i una llarga llista de líders de la lluita pels drets civils.
"Tant si som alts com baixos, grassos o prims, de pell clara o fosca, les vides dels negres importen i no pararem fins que importin a tothom", ha dit Al Sharpton, activista pels drets civils
Donald Trump, oficialment candidat republicà
La concentració arriba l'endemà de fer-se oficial que Donald Trump serà el candidat republicà a les eleccions presidencials. Ha acceptat la nominació aquest dijous a la nit, desafiant la llei i les mesures sanitàries per la covid.
Malgrat a Washington estan prohibides les reunions de més de 50 persones, ell n'ha congregat dues mil pràcticament sense màscares ni distància social. L'acte en si ja ha és una declaració d'intencions, un símbol per intentar vendre que ja estan deixant enrere la Covid, malgrat encara mata més de 1000 persones al dia i la recuperació econòmica és molt incerta.
D'aquí que s'hagi centrat en repassar les fites del seu mandat abans del virus i sobretot hagi atacat durament el seu rival demòcrata que té, diu, una "agenda socialista oculta per demolir el destí i la grandesa" dels Estats Units.
Teòricament, la llei prohibeix fer servir la Casa Blanca per a actes de partit, però Trump la va vestir de gala per tancar la convenció republicana per la porta gran. El desafiament als usos i els costums exaspera la meitat del país, però ha estat un dels reclams polítics més valorats pel seu electorat, que es manté molt fidel.
Acabades les convencions, el país entra més polaritzat que mai en la recta final de la campanya per a unes eleccions que, en això sí que coincideixen tots dos bàndols, es viuen com les més transcendentals de la història.
- ARXIVAT A:
- Estats Units