Manifestació històrica a València contra Mazón i la gestió de la dana: "Ens han abandonat"

130.000 persones, segons la delegació del govern espanyol, s'han concentrat sota el lema "Mazón, dimissió", en una protesta en què hi ha hagut moments de tensió i càrregues policials
Actualitzat
TEMA:
País Valencià

Manifestació històrica a València per protestar per la gestió del govern valencià dels aiguats de la setmana passada. 

130.000 persones, segons la delegació del govern espanyol, es van concentrar sota el lema "Mazón, dimissió", en la que ja és la protesta més multitudinària mai registrada al País Valencià.

Per calibrar-la, cal tenir en compte que la que es va convocar el 2013 per exigir responsabilitats per l'accident del metro de València del 2006 va aplegar 5.000 persones. A més, aquesta tarda hi ha hagut protestes simultànies a Elx i Alacant.

La d'aquest dissabte era la primera manifestació en contra del president de la Generalitat Valenciana i ha servit per prendre el pols al gran malestar que hi ha en contra seu.

La capçalera de la manifestació a València (Europa Press/Alejandro Martínez Vélez)

Clam contra la gestió de Mazón

Tot i que els organitzadors havien demanat una mobilització silenciosa, de seguida s'han pogut sentir xiulets i crits de protesta, com ara "Carlos Mazón, dimissió" o "Carlos Mazón, assassí". També càntics com "El president, a Picassent". A Picassent hi ha la presó més gran del País Valencià.


A la capçalera no hi ha hagut logotips de partits perquè es volia que el protagonisme el tingués la gent. La intenció dels convocants, en tot cas, era desmarcar-se dels missatges de l'extrema dreta, que els últims dies han llançat consignes contra el govern de Pedro Sánchez i falsedats.

De fet, en un moment de la protesta s'ha expulsat de la manifestació l'activista de Vox Bertrand Ndongo.

Una manifestant amb un ninot parodiant Carlos Mazón (Europa Press/Alejandro Martínez Vélez)

També buscaven evitar tota mena de violència, després de la pluja de fang, insults i cops que van viure Felip VI, Mazón i Sánchez a Paiporta. Amb tot, hi ha hagut llançament d'objectes i càrregues policials.

Els convocants, 65 entitats, a les quals se n'hi han sumat una vuitantena més, volien que fos una marxa pacífica en record de les víctimes dels aiguats i, en molts moments, ha estat una mobilització molt emotiva.

L'últim balanç al País Valencià, fet públic aquest dissabte pel govern espanyol, parla de 212 víctimes, mentre que aquest divendres el ministre de Transports, Óscar Puente, les ha xifrat en 215.

Una dona crida durant la manifestació (Europa Press/Alejandro Martínez Vélez)

València, de gom a gom

A València hi ha hagut la protesta més multitudinària. La concentració ha començat a la plaça de l'Ajuntament, prop d'on també hi ha la seu de la Generalitat Valenciana. Mitja hora abans d'arrencar ja hi havia una gran afluència.

La gran gentada que s'ha congregat ha fet que la capçalera de la manifestació hagi començat a caminar molt a poc a poc mitja hora després de l'hora prevista.

La manifestació vista des de l'aire (Reuters/Ana Beltran)
Una manifestant amb la cara pintada (Europa Press/Juan Barbosa)

El punt final del recorregut, la plaça de Manises, on hi ha el Palau de la Generalitat Valenciana, s'ha començat a omplir fins i tot abans que hi arribés la manifestació.

Dispositiu policial davant de l'Ajuntament de València (3Cat)


L'Ajuntament de València, comandat per María José Català, del PP, ha condemnat el vandalisme que, retreuen, ha patit l'edifici: "la confrontació i el vandalisme mai serà la solució", han expressat en una nota.

Des del consistori han acusat els manifestants d'intentar provocar un incendi a la porta principal de l'Ajuntament, de trencar vidres i fer pintades a l'edifici.

També hi ha hagut moments de tensió un cop ha acabat la manifestació. Diversos manifestants s'han enfrontat amb la policia als voltants de la font del Túria i els agents els han acabat dispersant:

La plaça de l'ajuntament de València, amb milers de manifestants (Acció Cultural del País Valencià)
La protesta ha aplegat milers de manifestants (3Cat)
Botes i roba enfangada en homenatge als voluntaris de la dana (3Cat)

Absències per manca de cotxe i columnes a peu des de diversos municipis

A aquesta protesta, però, hi ha algunes persones afectades que no hi han pogut assistir, o bé perquè no tenien manera de moure's, ja que han perdut el vehicle per les riuades i el servei de tren ha quedat interromput en moltes línies, o bé perquè han preferit concentrar les forces en la feina sobre el terreny.

Altres persones han decidit anar-hi a peu en columnes des de diverses poblacions, com ara Alfafar, a l'Horta Sud.

Veïns i veïnes d'Alfafar es desplacen a peu fins a l'Ajuntament de València per unir-se a la manifestació (EFE/Ana Escobar)
Manifestants de la columna d'Alfafar (EFE/Ana Escobar)


On també ha ressonat la indignació valenciana és a la capital espanyola. A la Puerta del Sol també hi ha hagut una altra mobilització per demanar responsabilitats polítiques per la gestió de la dana.

S'hi han aplegat 600 persones, segons delegació del govern a Madrid.

La manifestació a Madrid ha congregat centenars de persones (EFE/Rodrigo Jiménez)

S'estreny el cercle polític a Mazón

Mentrestant, el cercle al voltant del govern de Mazón per la gestió de la dana s'estreny cada dia més. D'entrada, el president valencià no té intenció de dimitir ni fer canvis al seu govern a curt termini, segons asseguren fonts del Partit Popular.

Aquest dissabte al matí Mazón ha volgut justificar que arribés dues hores tard a la reunió del Cecopi. Ha dit que aquell 29 d'octubre era un dia d'alertes com altres que ha tingut el País Valencià i que tot va canviar a partir de les set del vespre.

Mazón s'ha espolsat les responsabilitats argumentant que la Confederació Hidrogràfica del Xúquer no els va alertar de la gravetat de la situació. Ha assegurat que per això es va allargar el dinar amb una periodista.

A més, ha afirmat que no va rebre les trucades de la ministra Ribera per falta de cobertura fins després d'haver enviat l'alerta, a partir de les vuit del vespre.

Un cartel demana la dimissió de Mazón (3Cat)

La consellera d'Interior, també a la diana

A les dues del migdia, però, el riu ja s'havia desbordat a Utiel i la consellera d'Interior, Salomé Pradas, havia demanat la intervenció de l'UME només en aquella localitat. Pradas és una de les conselleres més qüestionades.

L'alerta va arribar a les vuit i onze minuts i Pradas ha manifestat que ella desconeixia que es poguessin enviar avisos als mòbils de la població fins a les vuit del vespre.

Aquest punt, però, ha quedat desmentit en publicar-se àudios de la reunió que demostren que, com a mínim, es parlava d'enviar-ne des d'un parell d'hores abans.

A més, la mateixa conselleria que dirigeix Pradas va recollir en un document de l'agost que existia aquesta possibilitat.

 

ARXIVAT A:
PP País Valencià Crisi climàtica Meteorologia Carlos Mazón
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut