Els manifestants abandonen l'Assemblea Nacional després d'haver-hi irromput i ocupar-la durant una hora (Reuters/Daniel Tapia)

Els manifestants assalten el Parlament de l'Equador i s'imposa el toc de queda nocturn

Des de Bèlgica, l'expresident Rafael Correa nega cap vinculació amb les protestes i acusa el president Moreno de trair els equatorians

RedaccióActualitzat

Sisè dia de protestes a l'Equador, que aquest dimarts han tornat a intensificar-se. Grups de manifestants han arribat a ocupar el Parlament durant una hora, fins que la policia i l'exèrcit han aconseguit expulsar-los.

Dins de l'Assemblea Nacional, els manifestants han proclamat consignes com "Nosaltres som el poble" i també "Fpra Moreno!".

El govern, que dilluns es va traslladar de Quito a la ciutat costanera de Guayaquil, ha afegit el toc de queda nocturn a l'estat d'excepció que el president, Lenín Moreno, ja havia decretat la setmana passada.

 

Agents de la policia antiavalots, a cavall i en moto, a prop de l'Assemblea Nacional (Reuters/Daniel Tapia)

 

El toc de queda no és general, només s'aplica a una sèrie d'instal·lacions considerades estratègiques i seus d'institucions, entre les vuit del vespre i les cinc del matí. La mesura vol mirar de frenar la violència al carrer i els saquejos d'aquests últimes dies.

La tensió, però, s'ha viscut sobretot a l'interior del Parlament, aquest dimarts, i als carrers dels voltants, on la policia ha carregat amb força contra els manifestants, la majoria indígenes, que demanen la dimissió de Moreno i la retirada del decret que va suprimir els subsidis estatals a sectors com els combustibles, que han pujat un 120 per cent.

 

Manifestants a l'interior de l'Assemblea Nacional de l'Equador (Reuters/Carlos García Rawlins)

 

La mesura forma part dels ajustos exigits pel Fons Monetari Internacional (FMI) per concedir a l'Equador un préstec de fins a 10.000 milions de dòlars, (gairebé 9.125 milions d'euros) pactat entre Moreno i l'aleshores directora gerent, Christine Lagarde, del qual ja està compromesa una primera partida de 4.200 milions (més de 3.830 milions de dòlars).

Fins a 62 persones han resultat ferides aquest dimarts en els enfrontaments que hi ha hagut, dues terceres parts de les quals eren policies.

Des de Guayaquil, Moreno ha deixat clar que no pensa reinstaurar els subsidis suprimits "sota cap circumstància" i que tampoc no té cap intenció de dimitir. "No sé per què hauria de fer-ho", ha dit, "si estic prenent les decisions correctes".

 

El president de l'Equador, Lenín Moreno, ha comparegut en roda de premsa al costat del president del Tribunal de Comptes, Pablo Celi (Reuters/Santiago Arcos)

 

Ara per ara, Moreno manté el suport de la patronal i dels militars. A l'exterior, ha rebut el suport de set països de l'Amèrica Llatina, com el Brasil, l'Argentina i el Perú.

El govern equatorià està mirant d'aconseguir la mediació de l'ONU o de l'Església catòlica en el conflicte, darrere del qual Moreno assegura que hi ha l'expresident Rafael Correa, antic aliat, i també el el president de Veneçuela, Nicolás Maduro.

 

Rafael Correa, expresident de l'Equador, nega les acusacions de voler fer un cop d'estat (Reuters/François Lenoir)

 

Tots dos han negat les acusacions. Des de Brussel·les, on va exiliar-se, Correa ha dit que el govern equatorià menteix.

"Estan mentint, com han mentit aquests dos anys i mig. La veritat és que hi ha un gran descontentament generalitzat per la traïció d'aquest individu, no a mi, sinó a tot un programa de govern, a la mateixa democràcia, per l'acord amb el Fons Monetari Internacional i la implementació de mesures tan dures com la duplicació del preu del dièsel."

Maduro ha ironitzat sobre les acusacions de Moreno assegurant que és "Superbigotes", un superheroi capaç de fer caure governs i d'enfrontar-se a l'FMI.

 

Els manifestants s'enfronten a la policia en un carrer de Quito (Reuters/Iván Alvarado)

 

Fins ara, en els sis dies de protestes, s'han detingut gairebé 680 persones.

Aquest dimecres està prevista una jornada de vaga general, convocada pels sindicats i a la qual s'ha afegit també la Confederació de Nacionalitats Indígenes de l'Equador (Conaie), que aplega les comunitats indígenes.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut