La revetlla del Covid: Sant Joan amb mascareta i poques platges obertes

El consum de petards baixa però es venen més coques per les nombroses celebracions familiars
Redacció/Judith Casaprima Sagués Actualitzat
TEMA:
Sant Joan

Amb l'estiu i el solstici arriba Sant Joan, la revetlla que celebra la nit més curta de l'any i que aquest també serveix per celebrar el final de l'estat d'alarma, les fases del desconfinament i per estrenar una nova etapa.

Els sopars en petit comitè i les festes a places i terrasses han substituït les grans celebracions a les platges i les fogueres i correfocs.  Malgrat  les restriccions, la festa s'ha mantingut viva i lluny de les platges, el tradicional punt de celebració d'ocasions anteriors. Totes han tornat a obrir aquest matí.

La nit ha estat tranquila, sense incidents greus i amb menys sortides de bombers que l'any passat. A falta del balanç definitiu, els Bombers de la Generalitat han hagut de fer unes 270 sortides des de les 8 del vespre i durant tota la nit. Una d'aquestes poc abans de la mitjanit a Cornellà de Llobregat, on s'han destinat 5 dotacions per sufocar un incendi a l'interior d'un immoble. Una persona hi ha resultat ferida menys greu, amb cremades a les cames i al tòrax, i una ambulància l'ha evacuat a un centre sanitari.

La gran majoria de sortides que han hagut de fer els bombers han estat relacionades amb la revetlla. Hi ha hagut una vuitantena d'incendis de vegetació forestal i agrícola, i un centenar d'incendis urbans, la majoria de contenidors i vegetació. Protecció Civil ha rebut fins les 8 del matí 4.116 trucades, 2.603 de les quals per incidents relacionats amb la revetlla.

 


Recomanacions

Una revetlla que, com altres aspectes de la vida, s'ha vist modificada a causa de l'epidèmia del coronavirus. És una de les festes més esperades  i aquesta vegada ha estat marcada per les restriccions, recomanacions d'higiene i seguretat que s'afegeixen a les de cada any relacionades amb els petards, l'alcohol i la mobilitat.

 

Les recomanacions més detacades, que encara serveixen pels que vulguin continuar tirant petards: fer revetlles amb grups reduïts, no utilitzar gel hidroalcohòlic perquè amb els petards és molt inflamable, com les mascaretes. En aquest cas es recomana portar-les de cotó.

Les restriccions, platges tancades i prohibició de ballar a les discoteques i  fer fogueres grans.
 


Revetlles amb grups reduïts

Tot i ser un Sant Joan atípic, sense grans festes ni multituds, la gresca s'ha escampat per terrasses i places. S'han pogut organitzar celebracions, seguint la recomanació de grups reduïts de no més de 20 persones del grup de familiars i amics habituals. 

Per evitar aglomeracions, molts municipis han decidit tancar les platges, on els darrers anys són un dels llocs preferits pels joves per celebrar la revetlla.

 

A la costa de l'Alt i Baix Empordà i la Selva, només la platja de Sant Pere Pescador ha tancat.

Per contra, més avall, les platges del Maresme, el Barcelonès i el Baix Llobregat i el Garraf han quedat totes tancades, entra les quals destaquen les de Barcelona, Badalona, o Castelldefels, que solen ser les més concorregudes. I com a excepció, han quedat obertes les de Calella i Canet.

 


A les comarques del Baix Penedès, el Tarragonès, el Baix Camp, Baix Ebre i Montsià en la majoria no està prohibit l'accés, excepte les platges de Cunit, Calafell, el Vendrell, Tarragona i Mont-roig del Camp.

 

 

Imatge insòlita de la platja de la Nova Icària buida, un cop l'han tancat (ACN/Pau Cortina)


A Barcelona

A Barcelona, l'accés a les platges ha tancat a les 8 del vespre i fins a les 10 del matí del dia de Sant Joan Tampoc s'ha pogut accedir als parcs, que han tancat a les 3 de la tarda.

 

Les fogueres de la nit de Sant Joan tampoc han estat autoritzades a Barcelona. Només s'han permès els foguerons de petit format, sempre que estiguessin degudament encerclats i amb un grup reduït i controlat de gent. La superfície màxima ha de ser d'1 m2. S'han d'encerclar (dins d'un braser, una graella o una superfície feta de totxanes i sauló, per exemple) i situats en un espai on no hi hagi arbres, cablejat elèctric, vehicles o altres elements que es puguin veure afectats per les flames.

 

S'ha reforçat el dispositiu de Bombers i Guàrdia Urbana, que han vetllat especialment per evitar aglomeracions. El dispositiu de neteja està format per 15 equips amb un total de 281 treballadors a tota la ciutat, en un servei "de màxima polivalència i flexibilitat" per normalitzar la neteja de la ciutat durant les primeres hores d'aquest dimecres.
 

No es pot ballar a les discoteques

Però és que, a més a més, l'amenaça de rebrots ha fet que el govern s'hagi desdit d'una mesura en poques hores: l'autorització de permetre el ball a les discoteques i als locals d'oci nocturn.
 

Les pistes han d'estar tancades o bé plenes de taules per consumir. La nova regulació de la Generalitat sobre la fase de represa preveu que només s'hi pot ballar si es lloga el local per a una festa privada, amb un registre dels assistents.

El govern hi al·lega que mantenir la distància és pràcticament impossible i que, en cas que hi hagués un positiu per coronavirus, no hi hauria manera de tenir una llista completa de contactes. El sector demana que es reconsideri la decisió. 
 

Compte amb el gel hidroalcohòlic i els petards

Pel que fa a l'ús de la pirotècnia, a més dels consells habituals de seguretat, s'afegeixen recomanacions molt importants: 

Durant la manipulació de petards és molt important no posar-se gel hidroalcohòlic ni guants, perquè són inflamables.

El cap del servei de cremats de la Vall d'hebron, Joan Pere Barret, creu que el millor és ni tan sols portar-ne.

"Hem de mantenir-lo allunyat de qualsevol font de calor, foc o petards, de focs d'artifici o pirotècnia. La nostra recomanació és deixar el gel a casa i no posar-nos-en a les mans. Rentar-nos molt bé les mans amb aigua i sabó, amb dos minuts de rentada fa el mateix efecte que el gel hidroalcohòlic, i tenim una revetlla segura."

 

Pel que fa les mascaretes, les més apropiades, si es tiren petards, són les de cotó. Les quirúrgiques són de paper i polipropilè, materials gens adequats al magnesi de la pirotècnia.

Protecció Civil també recorda que està prohibit llançar petards a menys de 500 metres de cap zona boscosa, especialment els coets.

 

La unitat de cremats de Vall d'Hebron ha reforçat amb un 50% la plantilla de guàrdia, el mateix que fa cada any per la revetlla.


Venda de petards

El sector dels petards, estretament vinculat a la revetlla de Sant Joan, confia a superar la crisi generada pel coronavirus gràcies a les compres d'últim dia. En un primer moment, les empreses de pirotècnia de Catalunya calculaven un 25% de pèrdues a causa de les restriccions imposades a la revetlla, però, en els últims dies, el president de l'Associació de Fabricants i Majoristes de Pirotècnia de Catalunya, Josep Maria Vendrell, creu que el sector es podria recuperar. 

"A dia d'avui s'ha animat molt la venda i pensem que aquesta baixada del 25% podríem arribar que fos menys. Sempre depenem de l'últim dia, tant si és amb Covid com si no."


El sector calcula que un 95% de les vendes es concentra en les dates de la revetlla. Aquest any, tot i que es compraran menys petards, cada família s'hi gastarà una mitjana de 40 euros. També s'han instal·lat un 30% menys de casetes i algunes han obert menys dies. 

La novetat és que, per primer cop, el sector ha potenciat que les comandes es facin online. La reserva s'ha d'anar a buscar igualment a la botiga, ja que està prohibit enviar per correu material pirotècnic. 
 

Coques de Sant Joan (ACN/Norma Vidal)

Coques

Els pastissers catalans compten vendre més d'1,8 milions de coques artesanes aquesta revetlla de Sant Joan per l'increment de celebracions domèstiques i familiars en absència de macrofestes.

La coincidència de la revetlla amb el final de l'alerta sanitària per la Covid-19 contribuirà, segons el gremi, a celebrar la festa en un clima optimista, segons Josep González, president del Gremi de Pastissers de Tarragona, que creu que la gent en té ganes.

"La gent sembla que vulgui animar-se. Fem una campanya enguany per conscienciar els nostres clients, els ciutadans de Catalunya, que s'ha de comprar la coca a l'artesà pastisser i que s'ha de celebrar, aquest any més que mai."

La coca de crema, la de llardons de full i la de brioix amb fruites i pinyons són, en aquest ordre, les tres coques que més es vendran i consumiran. Els preus es mantenen en la línia dels de l'any passat, tot i que ha pujat el preu del pinyó, que ja arriba als 70 euros el quilo.

La pandèmia també ha servit per adaptar les pastisseries artesanes als nous hàbits de consum. Pràcticament el 90% ja ofereixen servei a domicili i moltes ja permeten la compra o reserva online, per evitar cues als establiments

 

Mobilitat i transport

Per la revetlla sempre hi ha més mobilitat. Trànsit calcula que entre fins aquest dimecres sortiran a les carreteres mig milió de vehicles, una xifra similar a la d'una revetlla normal, però bàsicament amb desplaçaments curts.

Els Mossos d'Esquadra muntaran prop d'un miler de controls d'alcoholèmia i drogues, uns controls que s'han deixat de fer durant l'estat d'alarma. Els controls es faran de manera aleatòria i en qualsevol moment del dia, i, segons Juli Gendrau, director del Servei Català de Trànsit, es repartiran  per tota la xarxa viària.  

"Els controls d'alcoholèmia i drogues es faran ja al matí, però també parlem de controls per a motoristes, controls de distraccions, de velocitat, tot un seguit de controls, però en números globals estaríem parlant de 950 entre avui i demà."

ARXIVAT A:
Sant Joan Coronavirus Desescalada Cultura popular
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut