Blocs de pisos a Barcelona
A la ciutat de Barcelona, el preu mitjà dels lloguers se situa en 1.132 euros (Ajuntament de Barcelona)

Mapes i gràfics del lloguer: els preus es frenen coincidint amb el topall, però cau l'oferta

El govern reconeix que la disminució d'un 15% de contractes nous s'explica perquè l'oferta es podria estar traslladant cap al lloguer temporal

Francesc Serra/Sergi PontActualitzat

Els lloguers van frenar l'escalada de preus el segon trimestre de l'any, sobretot a Barcelona, coincidint amb l'aplicació del topall a les zones on el mercat està més disparat. És la primera vegada que els preus deixen de pujar després d'onze mesos consecutius a l'alça. Ara bé, al mateix temps, l'oferta de lloguer d'habitatge s'ha reduït, i el nombre de contractes signats és el més baix des de la crisi immobiliària.

També és cert que l'estadística s'elabora amb les fiances dipositades a l'Incasòl per contractes de més d'un any de durada. Tenint en compte l'increment de l'oferta de pisos de temporada per esquivar la regulació, part d'aquesta caiguda estadística s'explicaria pel transvasament de pisos cap al lloguer de temporada. De fet, segons els últims informes, quatre de cada deu pisos en oferta a la ciutat de Barcelona ja són per a lloguers de menys d'un any.

De fet, la mateixa consellera d'Habitatge, Sílvia Paneque, ha reconegut que hi ha contractes de lloguer de llarga durada "que estan derivant a altres fórmules com poden ser el lloguer temporal". En aquest sentit, ha apuntat que la solució demana regular els arrendaments de temporada i d'habitacions:

"Això marca la necessitat de la regulació de lloguers temporals i d'habitacions perquè no pugui haver-hi aquesta desviació dels lloguers habituals cap a lloguers temporals."


El preu dels lloguers cau un 5% entre abril i juny

Al conjunt de Catalunya, el preu mitjà del lloguer se situa en gairebé 823 euros. Representa també una caiguda del 5% respecte del primer trimestre, i un lleuger descens respecte de l'any anterior, quan el preu mitjà del lloguer se situava en 830 euros.

La caiguda dels preus entre el primer i el segon trimestre s'ha deixat notar, sobretot, a les comarques de l'àrea metropolitana i de la costa, les més tensionades i on s'aplica el topall al lloguer.


Si posem el focus en la ciutat de Barcelona, el preu mitjà ha caigut fins als 1.131 euros mensuals. Els lloguers són ara un 5% més barats que al primer trimestre de l'any, però si ho comparem amb el mateix període de l'any passat encara es detecta una lleugera pujada del 0,7%.

El preu del lloguer ha baixat a tots els districtes llevat de Sant Andreu, on ha pujat un 0,2%. A l'altre extrem hi ha Ciutat Vella, el districte on més s'ha notat la caiguda dels preus, amb més d'un 9% de reducció. El segueixen l'Eixample i Gràcia amb més d'un 6% de reducció de les rendes.


Un 15% menys de contractes de llarga durada

Per contractes, en el conjunt de Catalunya, se n'han signat poc més de 29.300 entre l'abril i el juny d'aquest any, són un 15% menys que al trimestre anterior. De fet, ens hem de remuntar fins al 2009, en plena crisi immobiliària, per trobar un nombre de contractes més baix, salvant el mateix període del 2020, en plena pandèmia, quan tot el mercat es va aturar en sec.

Una caiguda de l'oferta que pràcticament es concentra a les zones tensionades, allà on s'aplica la normativa. La caiguda és més petita, en canvi, a les poblacions que no formen part de la llista de 140 municipis que s'han declarat com a zones tensionades, on el nombre de contractes només ha caigut un 1,6% respecte del trimestre anterior.


On van els pisos que abandonen el mercat de lloguer?

El Sindicat de Llogateres coincideix amb el govern que la disminució dels contractes s'explica pel desviament cap a lloguers de temporada. L'organització celebra que "la regulació de preus, quan s'aplica, funciona", però avisen que "cal regular els preus el lloguer de temporada i el lloguer d'habitacions". El portaveu del sindicat, Enric Aragonès Jové, assegura que la Generalitat "té les eines" per fer una regulació "de manera molt ràpida".

Des de la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona, en canvi, creuen que la disminució de l'oferta de lloguer s'explica per un augment dels contractes de compravenda. Segons Òscar Gorgues, gerent de l'entitat, molts immobles estan passant al mercat de propietat.

"Veiem com propietaris venen els pisos i joves els compren, amb ajuda de la família. Per tant, s'estan retirant habitatges del mercat de lloguer per entrar en el mercat de propietat."


La caiguda de preus no capgira la tendència interanual

La caiguda de preus de moment es limita al segon trimestre del 2024, però encara no ha situat els preus per sota dels del mateix període de l'any 2023.


A Barcelona, la tendència és molt similar a la del conjunt del país. El preu mitjà dels arrendaments és ara de 1.132 euros, encara lleugerament superior al segon trimestre del 2023, en què el preu dels lloguers a Barcelona era de 1.123 euros.

Sant Gervasi segueix sent, de llarg, el districte amb preus més alts, seguit de Gràcia i l'Eixample.


Com queden els mapes dels preus del lloguer

Les baixades de preus s'han concentrat a Barcelona, l'àrea metropolitana i les comarques de costa, on els preus ja eren més elevats. Malgrat tot, el mapa dels preus dels lloguers pràcticament no ha variat.

El Barcelonès continua sent l'única comarca que supera els 1.000 euros de mitjana del preu del lloguer. El Garraf, el Baix Llobregat, el Vallès Occidental i el Maresme tanquen la llista de les cinc comarques més cares.


A Barcelona, els barris de l'oest de la ciutat mantenen els preus més elevats. Encapçalen la llista Pedralbes i les Tres Torres, tots dos per sobre dels 2.000 euros de mitjana.

Els barris amb els lloguers més econòmics són Torre Baró, amb 453 euros de mitjana, Ciutat Meridiana i les Roquetes. Són els tres únics barris amb un preu mitjà del lloguer per sota dels 700 euros.

Podeu consultar la taula de la mitjana de preus del segon trimestre, municipi per municipi:

 

 

ARXIVAT A:
Habitatge
Anar al contingut