Manuel Marchena
Manuel Marchena (ccma)
Madrid

Marchena renuncia a ser president del poder judicial i presidirà el judici de l'1-O

Ho anuncia l'endemà que es fes públic un missatge del popular Ignacio Cosidó en què es vantava que controlarien el Suprem "des del darrere"

Actualitzat

El magistrat conservador Manuel Marchena renuncia a ser president del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem, tal com havien acordat el PP i el PSOE. Si res no canvia, doncs, presidirà i sentenciarà el judici del procés.

En un comunicat fet públic aquest dimarts al matí, Marchena diu que no vol ser un instrument al servei d'una opció política i que vol reivindicar així la seva independència.

"Anticipo públicament la meva decidida voluntat de no ser inclòs, si això fos considerat, entre els candidats al lloc de president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial."

"Mai he concebut l'exercici de la funció jurisdiccional com un instrument al servei d'una o una altra opció política per controlar el desenllaç  d'un procés penal".

"La meva trajectòria com a magistrat ha estat sempre presidida per la independència com a pressupòsit de legitimitat de qualsevol decisió jurisdiccional".

El magistrat afegeix que les sentències que ha dictat com a magistrat del Suprem "és la millor mostra que mai he actuat condicionant l'aplicació del dret a l'opció política del querellat o denunciat".

 

 

Es manté a la sala que ha de jutjar l'1-O

La decisó de Marchena arriba després que aquest dilluns es va saber que el portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó havia dit, en un missatge de whatsapp al seu grup, que gràcies al pacte amb el PSOE per posar Marchena al capdamnunt del Poder judicial, el PP aconseguiria controlar per la porta del darrera la sala segona del Suprem, la que jutjarà l'1-O.

La renuncia de Marchena a presidir el Poder Judicial i el Suprem el manté com a president d'aquesta sala segona del Suprem, que ha de redactar la sentència contra els líders independentistes catalans.

Marchena, doncs, presidirà el tribunal format per 7 jutges encarregat del judici del procés. Les defenses dels acusats, per cert, havien demanat la recusació de Marchena, entre altres membres d'aquest tribunal. I aquest matí ho han tornat a fer.

El PP dona per trencat l'acord amb el PSOE

El nom del president de la sala penal del Tribunal Suprem es va filtrar com a candidat a substituir Carlos Lesmes abans que se sabessin els noms dels vocals que teòricament l'havien d'elegir.

Aquest fet, i el mateix acord, havien generat un fort malestar entre alguns partits, fins i tot dins del mateix PP. Aquest mateix matí els populars han anunciat que donen per trencat el pacte per renovar el poder judicial i en responsabilitzen els socialistes.

Segons el seu secretari d'organització, Javier Maroto, "la culpa és del govern per filtrar el contingut de les negociacions i posar el nom de Marchena a la picota i deixar-lo en mal lloc".

Segons el pacte al qual havien arribat, el nou Consell General del Poder Judicial havia de comptar amb una majoria de vocals de caràcter progressista: 11 davant de 9 conservadors, si bé el PP havia proposat Marchena com a president.

Pedro Sánchez ja els ha demanat sentit institucional i que no trenquin el pacte.

ARXIVAT A:
Tribunal Suprem PPPSOEJudici procésCGPJ
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut