Marchena torna altre cop a Batet la decisió sobre la suspensió dels diputats presos
La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, aquest dimecres a la cambra baixa (EFE)

Marchena torna altre cop a Batet la decisió sobre la suspensió dels diputats presos

El Tribunal Suprem insisteix en la comunicació que ja va remetre, en què la informava de la situació dels parlamentaris

Actualitzat

El Tribunal Suprem ha respost en 24 hores l'escrit de la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, per retornar-li la patata calenta. Considera que és la mesa del Congrés a qui pertoca prendre la decisió sobre la suspensió dels diputats presos.

 

 

L'alt tribunal ha insistit en la comunicació que ja va remetre divendres passat, en què la informava sobre la situació dels parlamentaris.

"La configuració constitucional del Tribunal Suprem fa inviable l'elaboració de l'informe requerit. D'aquí la necessitat de limitar-nos a reiterar el que ja va ser raonat en la nostra interlocutòria del 14 de maig de 2019."

"La causa penal continuarà el seu curs i és missió d'aquesta sala salvaguardar les finalitats del procés".


El Suprem respon d'aquesta manera l'escrit que la presidenta del Congrés va enviar al president de la institució, Carlos Lesmes, l'endemà de la sessió constitutiva de les Corts espanyoles, en què li demanava que sol·licités a la sala que jutja els presos independentistes un informe sobre l'aplicació de l'article 384 bis de la llei d'enjudiciament criminal, que estableix la suspensió cautelar en l'exercici de càrrecs públics als processats per rebel·lió que es trobin en presó preventiva.


Batet: "La funció pertany al poder judicial"

Batet va adoptar aquesta decisió malgrat la pressió del PP i Cs i de la Fiscalia, que demanava la suspensió immediata dels diputats presos, en considerar que "la funció jurisdiccional pertany en exclusiva al poder judicial" i que, en concret, l'alt tribunal és "l'òrgan competent" 

Aquest migdia, poc després d'haver rebut la resposta del Suprem, Batet ha reunit la mesa del Congrés per abordar la qüestió. Finalment, ha decidit demanar un informe als lletrats sobre la suspensió dels diputats presos i convocar una nova reunió per aquest divendres.

 

Primera reunió de la mesa del Congrés dels Diputats, aquest dimecres, l'endemà de la constitució de la cambra baixa (Efe)

 

Els informes que elaborin els serveis jurídics de la cambra, doncs, seran clau de cara a la decisió final que prengui la nova mesa del Congrés.

Des del Congrés dels Diputats recorden que el reglament de la cambra no permet la delegació del vot, que va ser la fórmula del magistrat Pablo Llarena que va implantar el Parlament de Catalunya.

Dilluns i dimarts, la sala del Suprem que jutja els presos va permetre'ls anar a recollir l'acta i participar en la sessió de constitució del Congrés, però els va imposar no poder fer rodes de premsa ni mantenir reunions de treball amb el seu grup parlamentari.

 

Rull, Turull i Sànchez, saludant en el Congrés aquest dimarts (Efe)

 

 


 

El PP i Cs carreguen contra Batet i Sánchez

La decisió de Batet de retornar la qüestió al Suprem no va agradar gens el PP ni Cs.

El secretari general del PP, Teodoro García Egea, ha anunciat que es plantegen denunciar-la davant dels tribunals per possible prevaricació i desobediència si no suspèn els "colpistes" "de manera immediata".

 

Encaixada de mans, dimarts, al Congrés, entre Pedro Sánchez i Oriol Junqueras (Efe)

 

També ha avançat que podrien demanar la seva reprovació i ha qualificat d'"ignominiós" i de "desacatament a la justícia" que Pedro Sánchez, segons ha afirmat, li digués a Oriol Junqueras "no et preocupis" durant el brevíssim intercanvi de paraules que van mantenir dimarts a l'hemicicle de la cambra baixa.

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, també defensa que la mesa ha de votar la suspensió dels presos, que considera culpables d'"haver donat un cop a la democràcia".

 

 

El PP demana la suspensió immediata de Romeva

El PP, d'altra banda, ha enviat un escrit a la mesa del Senat per demanar la suspensió immediata de Raül Romeva.

"A la mesa del Senat demanem: en aplicació de l'article 384 bis, de la llei d'Enjudiciament Criminal, que se suspengui automàticament de la condició de senador el senyor Romeva, processat per rebel·lió i en presó provisional."

 

Raül Romeva, dimarts passat, al Senat, en el moment d'acatar la Constitució

ARXIVAT A:
Judici procésEleccions 28A
Anar al contingut