Margalida Bover, al programa "Col·lapse" de TV3 (3Cat)

Margalida Bover, la parella de Puig Antich, després de 50 anys: "No ho superes, no pots"

La Margalida de la cançó de Joan Isaac, parella del militant del MIL executat al garrot vil el 1974, entrevistada al "Col·lapse" de TV3 de Ricard Ustrell

Actualitzat

"El dolor no ha marxat mai. Jo a partir d'aquell dia vaig tenir una soledat profunda, interior. Vaig deixar de fer plans a 21 anys." Margalida Bover era la parella de Salvador Puig Antich quan va ser executat al garrot vil el març del 1974. Sempre s'ha volgut mantenir lluny dels mitjans de comunicació, discreta pel que fa als seus sentiments i per com aquells fets han marcat la seva vida. Per primer cop fa una entrevista a la televisió.  

Aquest dissabte, al programa "Col·lapse" de TV3 de Ricard Ustrell, ha accedit al que fins ara no havia fet "per tristesa, per angoixa, per una cosa que no superes mai".


"Eren dolents, malignes, i encara n'hi ha molts"

La Margalida no ha estalviat sentiments, emocions i duresa per als botxins de qui va ser l'amor de la seva vida. "Un dia el detenen i s'acaba tot, sense que jo sabés que s'acabava tot", diu.

"És quan trobes el que tu no saps que busques, però ho trobes sense buscar-ho i us trobeu i connecteu i decidiu fer moltes coses junts i aquestes coses es trenquen per uns cabrons, per la prepotència d'una gent que vol imposar la seva opinió per damunt de tota la resta. Uns assassins, sanguinaris i a més torturadors. Eren dolents, molt malignes, i segueixen havent-n'hi molts, així."

L'esperança es va mantenir fins a l'atemptat d'ETA contra Carrero Blanco, l'aleshores president del govern, mà dreta i previsible successor de Franco.

"Llavors vaig tenir claríssima la mort de Salvador, perquè la venjança és tan bèstia que algú havia de pagar i ho va pagar ell."

El consell de guerra que va jutjar Puig Antich va ser una "pantomima", diu, "sense defensa ni advocats". Allí va ser l'últim cop que es van poder veure "de lluny, ens vam mirar i ens vam somriure; estava guapo".

Com que no estaven casats, no va tenir dret a visitar-lo a la presó; es quedava fora quan hi anaven les seves germanes. I no va ser fins fa 7 anys, el 2016, quan, amb motiu d'un homenatge, la Margalida va anar per primer cop al cementiri i a la Model, a veure la cel·la i on va ser executat.

"Va ser esgarrifós, vaig plorar i no podia parar. Una angoixa que no saps com sortir-ne. Va ser bestial."

Margalida Bover és la famosa Margalida de la cançó de Joan Isaac. Amic íntim de la parella, ha acompanyat la Margalida a l'entrevista, recordant com aquells fets i la cançó "A Margalida" també li van canviar la vida.

"És una cançó que vaig escriure en una hora i mitja, i va resultar que aquesta cançó va fer explotar-ho tot i em va canviar la vida absolutament."

"No sé on ets, Margalida...", diu la cançó. I és que després de l'execució, la Margalida va desaparèixer. "No ens vam tornar a veure fins 25 anys després", diu Isaac.

La vida de Margalida Bover ha passat per anys durs. "Jo volia morir-me, no volia viure, jo no sabia com viure. És la desesperança més profunda i més bèstia. No ho superes, no pots. S'aprèn a conviure amb això i busques eines per funcionar. Jo vaig buscar la Llibertat."

La Llibertat, la seva filla, i un segon fill, en Martí, i la seva feina amb malalts d'Alzheimer han estat les àncores que l'han mantingut viva. "Només que el Salvador formés una petita part de la meva vida, m'ha fet el que soc ara."

Pots veure l'entrevista completa al vídeo següent:

Joan Isaac compleix 50 anys com a cantautor, efemèride que coincideix amb el seu 70è aniversari. Tot plegat ho celebra amb un concert el 28 de novembre al Palau de la Música, amb la participació de Maria del Mar Bonet, Joan Manuel Serrat, Paco Ibáñez, Pemi Fortuny, Roger Mas i Sílvia Comes, entre d'altres. I publica el llibre "Cent i una cançons" i una caixa amb la reedició dels seus 25 discos publicats.

 

ARXIVAT A:
Memòria històrica FranquismeTv3
Anar al contingut