Mariano Rajoy defensa la llei d'abdicació al Congrés.
Mariano Rajoy defensa la llei d'abdicació al Congrés.
Madrid

Mariano Rajoy: "La forma política de l'Estat no està a l'ordre del dia"

El president del govern espanyol ha allunyat el debat sobre monarquia o república tot afirmant: "No som aquí per canviar els fets, sinó per subratllar que som una monarquia parlamentària"

Victòria MiróActualitzat

La llei orgànica per fer efectiva l'abdicació del rei Joan Carles ha quedat aprovada al Congrés amb un ampli suport. Hi han votat a favor 299 diputats, mentre que 19 ho han fet en contra i 23 més s'han abstingut. Entre les abstencions s'hi ha comptat una sorpresa, la del diputat socialista Odón Elorza, que ha trencat la disciplina de vot. Un altre company seu, el diputat socialista a les Balears Guillem García Gasulla ha optat per no votar, sumant-se així a la postura d'Amaiur, que ha participat en el debat però no en la votació.

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, com a líder del grup que ha liderat l'aprovació de la llei, que feia 40 anys que havia de votar-se segons estava escrit a la Constitució, ha decidit defensar personalment la llei emmarcant la sessió com un tràmit més de la monarquia parlamentària que és Espanya. "La forma política de l'Estat no està a l'ordre del dia d'aquesta cambra", ha afirmat Rajoy en començar per allunyar la idea que al Congrés avui s'hi podia debatre si Espanya ha de ser una monarquia o una república.

"No som aquí per canviar els fets, sinó per subratllar que som una monarquia parlamentària", ha dit en el mateix sentit.

Rajoy s'ha esforçat a subratllar que la llei d'abdicació és una obligació de la cambra i un mandat de la Constitució, i ha usat adjectius com "naturalitat", "normalitat" i "continuïtat". Per això, ha agraït als partits que ja havien anunciat que hi votarien a favor la seva "serietat" i "responsabilitat".

El president de l'executiu del PP ha dedicat unes paraules de lloança a la figura del rei Joan Carles, que "es va proposar ser el rei de tots i ho va aconseguir", i alhora ha subratllat el camí recorregut per Espanya en democràcia: "Hem deixat de ser fa temps una democràcia en construcció. Som una democràcia madura i estable."

"Canviem de pàgina però seguim escrivint el llibre de la nostra convivència", ha defensat Rajoy.

El president del govern espanyol ha conclòs que Espanya és avui una monarquia parlamentària per raons històriques, però també perquè així ho volen els espanyols, i ha reiterat el que s'ha dit aquests dies, des de l'anunci d'abdicació del rei, que aquest model ha donat lloc al període de pau en democràcia més llarg de la història d'Espanya.

Rubalcaba: "És cert que els socialistes som de tradició republicana, però m'he demanat què hauria votat Felipe González"

El cap de l'oposició i líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha arguït motius de responsabilitat política i sentit d'Estat en anunciar el vot afirmatiu dels socialistes espanyols a la llei. Rubalcaba ha dit que "és complir la llei i la nostra Constitució", però ha rebaixat el to més optimista de Rajoy sobre aquests 39 anys de regnat del rei Joan Carles quan ha recordat la crisi que sacseja actualment Espanya. Aleshores, ha aprofitat per demanar una reforma de la Constitució.

"Espanya pateix tres crisis simultànies: social, política i territorial. Tres crisis que exigeixen canvis, entre ells un de constitucional", ha expressat.

Rubalcaba també s'ha referit al debat entre monarquia o república, que ha causat fortes discrepàncies internes al PSOE, i ha reconegut que, malgrat que els socialistes espanyols són de tradició clarament republicana, ell, després de preguntar-se què hauria votat Felipe González, ha tingut clar que el seu partit havia de votar a favor de la llei.

Rosa Díez: "El referèndum de monarquia o república és il·legal"

Després que CiU ha defensat l'abstenció, posició compartida amb el PNB i Coalició Canària, en la intervenció posterior a la del líder d'IU, Cayo Lara, per demanar un referèndum sobre "monarquia o república" per a una "democràcia profunda", UPyD s'ha sumat al bloc del "sí" i ha qualificat d'"il·legal" aquest referèndum perquè els ciutadans es pronunciïn sobre el model d'Estat que desitgen.

La líder d'UPyD, Rosa Díez, ha dit que el seu vot "serà positiu, molt positiu". I ho ha argumentat així:

"La forma de l'Estat no és tan important, el que importa és la qualitat del sistema".

Segons Díez, "en el terreny dels ideals polítics podríem convenir que és millor una república que una monarquia, però, sobretot, l'important és la ciutadania democràtica, no la forma que la representa".

També s'han inscrit entre els partidaris de votar la llei d'abdicació del rei, el Fòrum d'Astúries i UPN hi han donat un 'sí' "sense reserves", han subratllat "la tasca renovadora" del rei Joan Carles i han conclòs que el seu successor serà "exemplar".

ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut