Tanca de frontera amb Melilla

El Marroc instal·la noves concertines a la frontera amb Ceuta

La nova tanca es troba al costat d'un campament militar en territorí marroquí, però a pocs metres de les tanques espanyoles
Cèlia Cernadas Actualitzat
TEMA:
Migracions

El Marroc està instal·lant noves concertines a la seva banda de frontera amb Ceuta, al costat del campament militar des d'on soldats marroquins patrullen la frontera. ONG i grups humanitaris certifiquen la informació i denuncien que això passi després de la promesa de Pedro Sánchez de retirar les concertines de les tanques espanyoles

La nova tanca de concertines, reforçada amb fossa, bloqueja un dels punts on l'estiu passat va haver-hi un assalt massiu. La tanca està sent instal·lada per les autoritats marroquines en territori marroquí, però a pocs metres de les tanques espanyoles. Pilar Alba, voluntària i activista de l'Associació Elín-Encuentros sin Fronteras en Ceuta denuncia que, al final, els danys són els mateixos.

"Sabent que traient les concertines de les parts espanyoles, Espanya es queda tranquil·la, Europa es queda tranquil·la, i poden afirmar que es respecten els drets humans. El que no diuen és que vint metres més endavant es tornen a posar les mateixes concertines, que fan el mateix mal"

Les concertines, fetes de filferro de pues i ganivetes, provoquen greus ferides als immigrants que intenten saltar per arribar a territori espanyol. A principis d'any, el Ministeri de l'Interior del govern de Pedro Sánchez va anunciar que es retirarien les concertines de les zones que es consideraven "més vulnerables" per la quantitat d'intents de salt.

Aquestes s'haurien de substituir per sistemes més segurs, però "menys cruents". Fins ara, però, encara no es coneixen els detalls de quines serien aquestes zones ni com es faria el canvi.

Les concertines també es poden anomenar ganivets, ja que són un tipus de filferro amb pua

 

La Unió Europea va prometre 140 milions d'euros al Marroc per control i seguretat de fronteres, dels quals ja se n'han injectat 30 al pressupost marroquí. Per Elena Sánchez Quijano, investigadora sènior del CIDOB sobre immigració, les noves tanques formen part d'un procés d'externalització del control de fronteres al Marroc.

Es segueix retornant en calent, es diu que trauran les concertines, però el que no es diu és que el Marroc n'està posant, es posa en escac la labor de rescat de salvament marítim. El govern està sent pres de les seves polítiques incomplertes.

Des de principis d'any, algunes barques de rescat marítims d'ONG han estan bloquejades, com és el cas de l'Open Arms, que el 8 de gener ve rebre la denegació per part del govern espanyol de tornar al Mediterrani i el vaixell va ser bloquejat per la Capitania Marítima de Barcelona.

L'any passat van entrar per Ceuta 2.428 immigrants, la majoria d'Algèria i Guinea. En el que portem de febrer són 690, un 26% menys que el 2018, segons xifres de l'ACNUR.

ARXIVAT A:
Migracions
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut