Mart i els seus vincles amb la Terra, en una exposició de ciència i ficció al CCCB
La mostra acull més de 400 objectes de creació artística, literària i científica sobre el planeta vermell
L'aterratge del robot Perseverance a Mart ha coincidit en el temps - amb només una setmana de diferència - amb l'exposició "Mart, el mirall vermell", pensada i creada pel CCCB.
La mostra aprofundeix en els vincles de la humanitat amb el planeta vermell des de l'antiguitat fins l'actualitat; des de la ciència fins a la ficció.
L'exposició evoca, d'aquesta manera, la fascinació que l'home ha sentit sempre per Mart.
Són més de 400 objectes (escultures, dibuixos, fotos, còmics, pel·lícules, manuscrits, peces de col·leccionista... fins i tot un meteorit) que volen deixar constància de la creació artística, literària i científica que ha propiciat el planeta.
L'exposició comença per un viatge en el cosmos antic i mitològic de Mart, continua per la seva observació -amb la gran fita del telescopi de Galileu- i s'endinsa, després, pel terreny de la literatura o el cinema.
La mostra reuneix monstres de la literatura marciana. Des de HG Wells i la seva "Guerra dels mons", passant per Edgar Rice Burroughs, Ray Bradbury o joies en forma de cromos de revistes pulp com aquests de Mars Attacks. Un contingut de ficció també present en instal·lacions interactives.
En la tercera part s'aborda la crisi climàtica i la interdependència de la Terra i Mart.
Pot fer una passeig per l'exposició "Mart, el mirall vermell" en aquest vídeo:
Pel comissari i director del CCCBLab, Juan Insua, "Mart en ensenya que hi va haver vida en aquest planeta, després extinció i ara es planteja la possibilitat d'un planeta B on mudar-nos, quan els paisatges de la Terra són cada cop més marcians, i els marcians més terrícoles perquè allà també hi hem portat plàstics".
"Tenim la tecnologia per arribar a Mart i alhora estem destruint acceleradament el nostre únic hàbitat possible. No hi ha planeta B i al mateix temps estem davant el naixement d'una civilització multiplanetària. Aquesta és la contradicció i aquest és el debat que s'hauria de donar en els propers anys."
De moment, el debat es farà al CCCB fins a l'11 de juliol amb tallers i xerrades paral·lels a l'exposició. El primer serà aquest divendres entre l'escriptor Kim Stanley Robinson i l'investigador cultural José Luis de Vicente.