Els taxistes bloquegen part del matí el centre de Barcelona contra la sentència de les VTC
Han fet una marxa lenta de vehicles per la Gran Via fins a la delegació del govern
Els taxistes han col·lapsat la Gran Via de Barcelona amb una marxa lenta de vehicles que ha sortit de la plaça d'Espanya a quarts d'onze del matí en direcció al passeig de Gràcia, per deixar-los i dirigir-se a peu fins a la delegació del govern espanyol, al carrer Mallorca. Allà han fet una concentració. El col·lectiu ha protestat així per la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea que diu que no es poden limitar les llicències de VTC.
Els representants d'Élite Taxi i Antaxi han convocat els taxistes a les nou del matí a la plaça d'Espanya. S'hi han concentrat més de 400 vehicles que han vingut de tot Catalunya i alguns fins i tot de Madrid.
S'han afegit a la protesta perquè consideren que la normativa de la Unió Europea comporta una liberalització del sector en els trajectes interurbans que perjudica, segons ells, tant els taxistes com els usuaris, com ha explicat a "Els matins" de TV3 Rafa López, un taxista que ha vingut des de Platja d'Aro per reclamar una nova normativa.
"Som aquí per defensar els nostres drets i els dels usuaris, perquè, quan es liberalitzi el sector, les VTCs podran posar els preus que vulguin, però nosaltres estem regulats i no podem canviar el preu."
El sector entén que els taxistes de l'àrea metropolitana de Barcelona estan blindats amb la nova sentència. En canvi, els de la resta de Catalunya, no. Però això han fet una crida als taxistes d'arreu del país.
Segons els organitzadors de la marxa, ja han confirmat la seva participació taxistes de Platja d'Aro, Lloret de Mar, Tossa de Mar, Malgrat de Mar, Pineda de Mar, Canet de Mar, Santa Susanna, Mataró, Sitges, el Vendrell, Vilanova i la Geltrú, Sant Pere de Ribes, l'Hospitalet de l'Infant, Olivella, Canyelles, Lleida, Sabadell i Girona.
"Mentre hi hagi incertesa, les manifestacions continuaran", ha afegit el portaveu d'Élite Taxi
Reunió amb el ministeri i bateria de propostes
Les dues associacions es van reunir aquest dimarts amb el Ministeri de Transports per demanar que eviti la liberalització total de les VTCs dels trajectes interurbans.
Segons fonts del sector, la reunió va ser "cordial" i el ministeri els va traslladar una "gran preocupació" pel contingut de la sentència. Els taxistes van proposar una bateria de mesures que el govern espanyol s'ha compromès a estudiar. Les dues parts es van emplaçar a trobar-se dimarts que ve per seguir tractant aquesta qüestió.
Ara bé, els taxistes apunten que la gran responsabilitat recaurà en les comunitats autònomes i les entitats locals, que hauran de fer avaluacions d'impacte en les autoritzacions de VTCs d'àmbit autonòmic i decidir si calen o no canvis de normativa.
Però, tot i la bona predisposició que van trobar en el Ministeri de Transports per trobar una sortida que permeti "una convivència equilibrada" entre els dos sectors, els taxistes han mantingut la protesta d'aquest dimecres per reclamar una nova normativa que limiti els VTCs.
El govern espanyol, segons els taxistes, també ha transmès la seva disposició a explorar la possibilitat de plantejar una evolució normativa alineada amb el marc comunitari.
El perill per al transport interurbà
La gran preocupació d'Élite Taxi i Antaxi és el transport interurbà.
Consideren que la resolució de l'alt tribunal europeu qüestiona la ràtio 1/30, però també legitima les corporacions locals a establir limitacions i una doble autorització per raons mediambientals, de gestió del trànsit o de seguretat viària, entre d'altres.
En el cas de Barcelona, els taxistes asseguren que disposen d'un informe de l'Ajuntament de Barcelona que conclou que no poden entrar més VTCs a la ciutat, segons va explicar el portaveu d'Élite Taxi, Tito Álvarez.
Però a la resta de Catalunya aquestes limitacions serien molt més difícils d'aplicar en els trajectes interurbans, com, per exemple, en zones costaneres, ja que la competència és estatal.