Marxen de Catalunya els últims agents desplegats pel referèndum de l'1-O
Conegut com operació Copèrnic, el dispositiu especial desplegat per evitar el referèndum de l'1 d'octubre mai ha estat quantificat pel govern de Madrid
Els últims agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil desplegats a Catalunya en l'anomenada Operació Copèrnic abandonen avui els seus allotjaments en territori català. S'hi han estat gairebé quatre mesos.
Tot i que el govern espanyol mai ha donat xifres exactes del volum del dispositiu especial desplegat a Catalunya, algunes fonts apunten a una xifra que balla entre els 6.000 i els 20.000 agents, la majoria antiavalots. Interior no va voler donar xifres perquè, segons ha reiterat el ministre Juan Ignacio Zoido, no ho permet la llei de secrets oficials.
Dos dels creuers que els han allotjat a la capital catalana, el GNV Azzurra i el Rhapsody, salparan diumenge i dimarts, segons han confirmat fonts del port de Barcelona. El tercer, el Moby Dada, que va ser anomenat el de "Piolín" pels dibuixos del personatge que el decoraven, ja va abandonar el port el 16 de desembre.
L'actuació de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil el dia del referèndum contra les persones que estaven davant els col·legis electorals ha aixecat moltes protestes. El titular del jutjat d'instrucció número 7 de Barcelona ha requerit la Brigada d'Informació de la Policia Nacional perquè li detalli el nombre d'agents que va actuar en cadascun dels locals de votació on es va presentar el cos, les funcions de cadascun d'ells i el número d'identificació de l'uniforme.
Alguns hotels del Maresme van demanar als agents que marxessin davant les protestes ciutadanes a l'exterior dels establiments per la seva presència. Arran d'aquests fets, la Fiscalia i alguns jutjats catalans van obrir diligències per presumptes delictes d'odi contra els agents desplaçats a Catalunya.
Però també hi ha hagut protestes dels mateixos policies per les condicions "d'habitabilitat indignes" dels vaixells on s'han allotjat, perquè no hi havia previsió de descansos mínims i, l'última, per la qualitat del menjar que van donar la Nit de Nadal als policies del vaixell Rhapsody. El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha ordenat obrir una investigació.
Los policías desplegados en Barcelona, indignados con el menú navideño del barco https://t.co/NsKf80z2zw
SUP (@Sup_Policia) 25 de desembre de 2017
- ARXIVAT A:
- Procés catalàReferèndum 1-OArticle 155