Mas, entre Viver Pi-Sunyer i Núria Bosch, mostren el Llibre Blanc de la Transició Nacional.
Mas, entre Viver Pi-Sunyer i Núria Bosch, mostren el Llibre Blanc de la Transició Nacional.
Barcelona

Mas apunta que el Constitucional "aquesta vegada s'ha reunit a velocitat supersònica"

El president de la Generalitat ha defensat en la presentació del Llibre Blanc de la Transició Nacional que el govern català està preparat per "fer possible allò que és necessari", en referència al 9-N

RedaccióActualitzat

"Estem preparats per fer-ho possible". El president de la Generalitat, Artur Mas, ha destacat que el govern català està preparat per "fer possible allò que és necessari", en referència a la consulta sobiranista del 9 de novembre.

En la presentació del Llibre Blanc de la Transició Nacional, un document de 1.300 pàgines en què s'analitzen les relacions d'una futura Catalunya independent, Mas ha demanat "quina qualitat democràtica" si un govern no pot "escoltar la gent abans de prendre una iniciativa de màxima transcendència". 

Mas ha respost a les paraules del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, poques hores abans. En primer lloc, ha negat que la Generalitat hagi convocat "un referèndum encobert" i ha recordat que "ja ho vam intentar" quan els diputats catalans van demanar la transferència de la competència per convocar consultes.

També ha rebatut les acusacions que la consulta és "il·legal" i ha proclamat que han fet "tots els esforços per ajustar-nos a la legalitat constitucional i estatutària". Mas, que ha criticat que el govern espanyol sentenciï que la llei de consultes i el decret són il·legals ("Montesquieu en estat pur", ha ironitzat) ha reivindicat que el procés sobiranista pretén és, "d'acord amb la legalitat de la Generalitat de Catalunya, abans d'actuar, escoltar".

Per últim, ha contestat les crítiques que "uns quants no poden decidir entre tots" i ha recordat que en el referèndum d'Escòcia no van votar tots els britànics i al Quebec no ho van fer tots els canadencs. En qualsevol cas, ha obert la porta al govern espanyol que, "si el problema és que nosaltres ho presentem així, per què no pregunten ells?"

"Probablement els fa por la resposta"

"Ni pregunten ni deixen preguntar", s'ha queixat Mas sobre l'actitud de la Moncloa, que ha atribuït al fet que "probablement els fa por la resposta". El president de la Generalitat, però, ha alertat que "el que els hauria de fer por de veritat és que no hi pugui haver resposta en una democràcia i en un estat de dret".

Mas també ha insistit que el govern espanyol és qui ha endegat "la iniciativa de suspendre la Llei de Consultes i el decret de convocatòria", perquè "no és obligatori" recórrer-ho. "És el govern espanyol qui està obstaculitzant la legalitat catalana i el poder votar el dia 9 de novembre", ha indicat.

"Velocitat supersònica"

No sense ironia, Mas també s'ha enrecordat del Tribunal Constitucional, minuts abans que decidís suspendre cautelarment la Llei de Consultes i el decret de convocatòria: "aquesta vegada s'ha reunit a velocitat supersònica: no s'han esperat ni un sol dia; això no havia passat mai en 35 anys de Constitució vigent!"

"Honestedat intel·lectual"

En la presentació, el president del Consell Assessor per a la Transició Nacional, Carles Viver i Pi-Sunyer, ha defensat l'"honestedat intel·lectual" del consell durant els quinze mesos de treball. "Mai hem ignorat ni menystingut les complexitats i dificultats del procés, però tampoc hem amagat mai les possibilitats reals (sens dubte, existents) d'assolir aquest objectiu", ha dit.

Els redactors del full de ruta

El CATN és un òrgan consultiu de l'executiu, creat l'abril del 2013 per traçar els diferents passos del procés sobiranistaDijous passat, els seus quinze membres ja es van reunir amb Mas per parlar del Llibre Blanc. Durant un any i mig, el Consell Assessor de la Transició Nacional ha presentat els informes, que inclouen moltes perspectives del procés. Hi figuren apartats com la Seguretat Social, Defensa, relacions comercials entre un Estat català i la resta d'Espanya, autoritats reguladores i altres estructures administratives que s'haurien de crear per complir les normatives europees, integració en la comunitat internacional, poder judicial, successió d'ordenaments i viabilitat fiscal i financera. 

En els seus treballs, el CATN ha intentat demostrar que el procés és viable a l'àmbit polític i tècnic. També ha calculat el cost de posar en marxa un Estat. Algunes de les seves prediccions són que, si prospera la secessió, el PIB cauria fins a un 2% per un possible boicot des de la resta d'Espanya; i una secessió unilateral i sense acord amb l'Estat tindria un cost inicial de 4.500 a 5.000 milions d'euros al mes, que es costejarien mitjançant crèdits, emissions de deute o "bons patriòtics".

El Llibre Blanc és la versió catalana del que va presentar el govern d'Alex Salmond el novembre de l'any passat sobre com seria una Escòcia independent. El Llibre Blanc català no concreta si s'hauria de crear un exèrcit, però sí que un nou Estat català hauria de fomentar les relacions amb els Estats Units, ser membre de l'Organització de Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE) i valorar el paper que té actualment l'OTAN a favor de la pau. 

Sobre Seguretat Social, els experts asseguren que seria viable, i han detallat els processos que hauria de seguir Catalunya per ingressar en organismes multilaterals internacionals, com l'ONU, l'FMI, el Banc Mundial, la FAO, l'OMS, la UNESCO i el Consell d'Europa, entre d'altres. Pel que fa a la permanència a la UE, el Consell creu que Catalunya compleix 31 dels 34 requisits, i vol que l'euro continuï sent la seva moneda, sigui membre o no de la UE.

Anar al contingut