Mas diu que l'adjudicació és "impecable": "Si no hi ha tracte de favor, de la resta què en queda?"
El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, ha qualificat d'"impecable" el sistema de contractació d'obra pública i ha considerat que el seu funcionament no dóna lloc a unes suposades irregularitats en l'adjudicació en què es basa el cas del 3%. Mas ha comparegut durant més de quatre hores davant la Diputació Permanent del Parlament i ha subratllat que l'"operació Petrum" és la segona actuació policial que es fa en poc temps al voltant de CDC sobre la suposada trama de comissions i que, com la vegada anterior, els mitjans de comunicació van ser avisats, per la qual cosa veu clar que es busca "fer mal" i "l'espectacle".
"Si s'avisa abans els mitjans de comunicació és que es busca l'espectacle i fer mal, un dany particular."
Mas ha centrat la seva compareixença a demostrar que seguint els criteris que estableix la Mesa de Contractació "no hi tenen cabuda les influències".
Defensa aferrissada de les bones pràctiques de contractació a Catalunya
Per fonamentar la seva afirmació sobre el bon funcionament del sistema, Mas ha enumerat una sèrie d'exemples i millores que s'hi han fet al llarg dels últims anys. Ha explicat com l'any 2011 la Generalitat va ser capdavantera en la creació d'una oficina de supervisió i que així ho va reconèixer la Comissió Europea amb un premi, amb què la va posar d'exemple.
També ha dit que actualment la publicació de licitacions es fa molt abans del que fixa la llei perquè es pugui preparar els concursants, i que cada vegada es fan més concursos oberts i es redueixen les concessions que no hi passen. I ha afirmat que les condicions dels concursos cada cop són més conegudes i transparents i que això ha comportat una reducció de la letigiositat. A més, també ha exposat que s'han reduït les modificacions dels contractes fins al punt que ara són l'excepció a Catalunya.
D'altra banda, Mas ha destacat l'accessibilitat a tots els contractes públics i ha indicat que la Generalitat és l'única administració a l'Estat que la té online, per a tots els ciutadans.
"Qui vol conèixer les coses les pot conèixer perfectament i va en la línia de la màxima transparència."
Sobre les adjudicacions d'obra pública, ha explicat que la llei espanyola obliga a fer concurs públic per sobre dels 5 milions d'euros, però que la Generalitat fa concurs a partir dels 2 milions d'euros perquè així "s'ho ha autoimposat, voluntàriament", encara que la llei no ho requereixi.
"Les investigacions d'adjudicacions per sobre dels 2 milions no tenen marge de discrecionalitat possible, el sistema ho impedeix."
Entrant al detall, també ha explicat que per a obres per sota dels 2 milions d'euros i fins a 200.000 euros, és cert que s'obren les dues ofertes, la tècnica i l'econòmica alhora, però que afecten menys adjudicacions. I per últim, per a les obres per sota dels 50.000 euros, on la llei diu que es pot adjudicar a qui es vulgui, sense concurrència, ha exposat Infraestructures de Catalunya té el requeriment que hi ha d'haver un mínim de 3 ofertes.
"El nivell d'exigència d'Infraestructures de Catalunya en la contractació de Catalunya és molt alt, molt per sobre dels estàndards que fixa la llei."
A més, fins i tot considerant que algú volgués aprofitar-se del mateix sistema, segons Mas el mateix sistema no li ho permetria.
"S'ataca l'administració per afeblir-la"
Mas ha considerat que després de 10 anys de mirar-se "amb lupa" la contractació d'obra pública a Catalunya no s'ha trobat res, i en no haver-hi ni una sentència per frau ha conclòs que "s'ataca l'administració per afeblir-la".
"Si no hi ha tracte de favor, tota la resta (el pagament de comissions) en què queda?"
Segons Mas, la clau de volta de tot el cas és la discrecionalitat en l'adjudicació d'obra, però això no és possible i per tant "la tesi no s'aguanta".
Reunió amb Pujol el mateix dia de l"'operació Petrum"
Mas ha admès que es va reunir amb Jordi Pujol el mateix dia de l'"operació Petrum" i que va marxar de casa seva quan va saber de l'actuació a la seu de CDC per afrontar el que estava passant. El president de la Generalitat en funcions ha reconegut que s'ha reunit habitualment amb l'expresident de la Generalitat, unes 4 o 5 vegades des de la seva confessió. I ha afirmat que ho seguirà fent.
En aquest sentit, s'ha demanat: "Que és un delicte?" i emfàticament ha preguntat si és que algú l'estava vigilant per la celeritat amb què s'ha difós aquesta trobada. Mas ha considerat "increïble" que hagi transcendit i ha tornat a insistir: "És que aquí hi ha seguiments especials?".
Pel que fa a les demandes de "fer net" per part de l'oposició, Artur Mas ha negat la major i ha recordat que va fer dimitir Oriol Pujol i que en 48 hores després de la confessió de Pujol va reaccionar i li va treure totes les atribucions a l'expresident.
"No és veritat que CDC no hagi pres decisions, tot un secretari general va plegar."
El president de la Generalitat en funcions ha respost a les peticions perquè marxi i deixi les seves responsabilitats polítiques arran de la investigació en curs sobre el 3%.
"Em demanen que plegui. Realment dec fer molta nosa perquè sempre acaben igual. Però hi ha hagut unes eleccions, el 27-S i un resultat. La petició té sentit democràtic?"
Finalment, ha respost a la crítica de l'oposició que no es pot escudar en l'argument que l'operació és un atac de Madrid perquè la denúncia va provenir d'una regidora de Torredembarra. Ha dit que, segons l'havien informat, el cas ja era als tribunals quan hi va haver la denúncia.