Mas anuncia que recorreran la sentència: "Arribarem fins al final"
Puigdemont diu que procés sobiranista surt "reforçat"
Poc després de fer-se pública la sentència pel procés participatiu del 9-N, l'expresident Artur Mas ha assegurat que es pren la sentència amb "plena serenitat" i amb "molta disconformitat" perquè, segons diu "és una sentència agafada amb fòrceps", i ha assegurat que tornarien a fer exactament el mateix:
"Tornaríem a fer exactament el que vam fer. No ens penedim de res. Som democràcies i el primer és escoltar la gent, actuar en conseqüència i obeir la veu de la gent".
L'expresident ja ha avançat que recorreran la sentència i arribaran fins a les últimes instàncies de la justícia, fins a Estrasburg, "el cor d'Europa". Abans, ha admès, hauran de fer tot el recorregut processal a l'estat espanyol, que comença amb un recurs al Tribunal Suprem:
"Recorrerem la sentència i arribarem fins a últimes instàncies de la justícia, fins a l'europea si cal".
Mas, que ha recordat que el govern espanyol ha desobeït constantment el Tribunal Constitucional, també ha etzibat:
"A l'estat espanyol la llei no és igual per a tothom"
L'expresident ha assegurat que el govern espanyol "s'ha negat reiteradament a parlar de la celebració del referèndum" i ha comparat la "democràcia al Regne Unit" amb la "democràcia de fireta a l'estat espanyol".
"Avui ens condemnen per posar les urnes. El mateix dia que Escòcia anuncia que vol fer un altre referèndum. (...) Democràcia de qualitat al Regne Unit i democràcia de fireta a l'estat espanyol".
En qualsevol cas, ha sentenciat que continuaran amb el mateix camí:
"Ens volien agenollats i condemnats. Avui condemnats, una mica, però, agenollats de cap manera, i dempeus. Mirant el futur amb il·lusió i esperança. Sabem que és el camí, és el bon camí i que aquest camí, tot i que sigui difícil, segueix sent possible".
Mas ha volgut agrair el suport obtingut en els darrers temps: "Recordem amb especial emoció el dia del judici per dir-nos que no estàvem sols".
L'exvicepresidenta Joana Ortega ha manifestat que "sento molta tristesa, però també orgull pel que vam fer", per "escolta la gent". Per Ortega, "l'única resposta de l'Estat és aquesta condemna":
"Ens condemnen a tres persones, però darrere nostre hi ha més gent. Avui som nosaltres tres, demà seran uns altres. Això no mereixia una resposta política? Algú es pensa que una sentència que va contra la dignitat d'un poble, resol qualsevol cosa?"
Ortega s'ha refermat que que el 9-N es va donar veu al poble, ha defensat "un poble que vol exercir el seu dret" i ha reiterat que arribaran fins a les últimes conseqüències:
"No em sento gens condemnada. Em refermo que segueixo pensant que el 9-N va ser un acte d'escoltar la ciutadania. Les urnes no es poden inhabilitar. Arribarem a les darreres conseqüències".
L'exconsellera Irene Rigau, per la seva banda, ha lamentat que és una "sentència que recau sobre nosaltres però sentida per milions de catalans"
"Se'ns ha jutjat i se'ns ha condemnat. A la població se li ha volgut donar un avís".
Rigau ha reiterat que saben que "no estarem sols en el tram final que ens espera" i que "Catalunya té dret a decidir el seu futur". Davant d'això, ha manifestat:
"Que ningú es pensi que perquè ens rebaixi la pena, és menys greu. Per mi és mot greu que se'ns inhabiliti".
Rigau ha acabat el discurs amb un "recorrem i continuarem treballant pel futur país".
Puigdemont diu que procés sobiranista surt "reforçat"
El president Carles Puigdemont, per la seva banda, ha manifestat que si s'ha arribat fins aquí és perquè "hem superat més obstacles" i que amb la sentència el procés surt reforçat:
"Si hem arribat fins aquí és perquè hem superat tota mena d'obstacles. Aquest no només el superarem, sinó que ens empeny a continuar endavant".
Després d'afirmar que "tots som conscients que el que és sobirà és el poble de Catalunya", Puigdemont ha insistit:
"El govern el que farà és continuar acreditant aquell compromís que surt a cada dificultat més reforçat".
Tots portaven una xapa a la solapa amb el lema "Ho tornaria a fer", després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha condemnat l'expresident Mas a 2 anys d'inhabilitació per a càrrecs electes d'àmbit local, autonòmic o estatal i a una multa de 36.500 euros per un delicte de desobediència. Pel mateix delicte, ha condemnat Joana Ortega a 1 any i 9 mesos d'inhabilitació per a càrrecs electes àmbit local, autonòmic o estatal i una multa 30.000 euros, i Irene Rigau a un any i sis mesos d'inhabilitació i una multa de 24.000 euros.