Mascaretes de roba: com desinfectar-les i altres recomanacions d'higiene
Les autoritats sanitàries insisteixen que són una mesura complementària, que no pot substituir la distància entre persones per evitar el contagi del coronavirus
Les mascaretes de tela són cada vegada més habituals, vist que trigarem temps a prescindir d'aquesta peça. Les primeres eren totes casolanes, quan n'hi havia escassedat, i ara també n'hi ha a la venda en algunes botigues i fins i tot s'hi han apuntat marques de moda.
L'avantatge evident és que es poden reutilitzar, però cal desinfectar-les adequadament.
Són útils les mascartes casolanes?
És millor que no portar-ne, però no tenen la capacitat de filtrat d'altres mascaretes professionals. En general, podem considerar que l'eficàcia s'assembla a la de les mascaretes higièniques d'un sol ús, però estan fetes amb materials i mètodes diversos i no han passat cap control.
No hi ha estudis mèdics concloents sobre la seva eficàcia i les autoritats sanitàries adverteixen que s'han de considerar com una mesura complementària i mai com un substitut de les principals mesures preventives, sobretot la distància social i la neteja escrupolosa de les mans, com assenyala un informe de la Unió Europea, de l'ECDE (European Centre for Disease Prevention and Control).
És mot important evitar la falsa sensació de seguretat que poden donar, com recorda la farmacèutica Gemma del Caño, molt activa a Twitter.
¿Es así? NO❌
Gemma del Caño (@farmagemma) May 7, 2020
¿en base a qué estos datos?
No se tiene en cuenta, por ejemplo, la distancia de seguridad
Es guay saber la importancia de llevar mascarilla en sitios cerrados pero esto nos pueden hacer pensar que con eso vale, y no😷
La mascarilla es una medida más, no la única. pic.twitter.com/TpCJ3bQ5c3
Com s'han de rentar i desinfectar les mascaretes de roba?
La temperatura alta és un bon aliat. A Canal Salut de la Generalitat indiquen que cal rentar-les a 60ºC.
El Ministeri de Sanitat també aconsella diversos mètodes. Es poden rentar amb un cicle normal de la rentadora amb detergent normal i aigua a temperatura entre 60 i 90 graus. Una altra opció és submergir-les durant mitja hora amb aigua tèbia amb llexiu, en una proporció de 50 centímetres cúbics de llexiu per cada litre d'aigua. Després s'han de rentar amb aigua i sabó i aclarir bé per eliminar qualsevol resta de lleixiu i deixar assecar.
La tercera possibilitat que inclou el ministeri de Sanitat, la més complicada, és utilitzar diferents productes amb activitat viricida autoritzats. N'hi ha de dirigits al públic general i pensats per ser utilitzats a casa, que es poden comprar als supermercats i drogueries.
Les mascaretes de roba de farmàcia tenen tractament especial?
Sí. El Col·legi de Farmacèutics de Barcelona explica que "és important que els usuaris que adquireixin les mascaretes de roba a les farmàcies segueixin estrictament les instruccions del fabricant pel que fa a la seva neteja".
N'hi ha de fetes amb cotó 100% orgànic, que es poden rentar fins a 40 vegades i que s'han de planxar per activar el tractament. Altres, 100% polièster, no necessiten planxa.
Com s'ha de posar la mascareta?
És important no relaxar-nos a mesura que en normalitzem l'ús. Abans de tocar la mascareta hem de rentar-nos bé les mans i agafar-la només per les gomes. Ha de cobrir correctament el nas i la barbeta. Quan la portem posada, hem d'evitar tocar-la amb les mans.
Com guardar la mascareta?
Abans de treure'ns la mascareta, quan arribem a casa, ens hem de tornar a rentar les mans. És de sentit comú que no n'hi ha prou amb desinfectar la mascareta si després la deixem al primer racó que trobem. Un bon lloc per desar-la és una bossa de plàstic que tanqui o un tàper, que també hem d'anar netejant.