Mascaretes transparents perquè les persones sordes puguin llegir els llavis
- TEMA:
- Coronavirus
Les mascaretes s'han convertit, amb la pandèmia del coronavirus, en un producte de primera necessitat que s'adapta a les necessitats. I els dissenys són diversos: des de les casolanes, les que fan marques de roba amb estampats i dissenys originals i fins a les que s'han elaborat per facilitar la comunicació amb les persones sordes.
A Catalunya, 32.000 persones tenen discapacitat auditiva i anar al metge o a comprar, per exemple, els resulta pràcticament impossible aquests dies perquè no poden llegir els llavis de les persones que van amb les mascaretes convencionals.
Per posar-hi remei, l'Associació de dones +Tu, del Baix Penedès, ha fabricat de manera voluntària unes 8.000 mascaretes, de les quals un centenar faran aquest servei doble: protegir del coronavirus i permetre la comunicació amb persones que no hi senten bé.
Tenen el frontal de plàstic transparent i roba només a les vores i a les tires per subjectar la mascareta. Una simple obertura al mig permet llegir els llavis de qui parla.
Ja les han ofert a la Federació de Persones Sordes de Catalunya, Fesoca. Albert R. Casellas n'és el president.
"Les mascaretes no són una solució al 100%, però és veritat que són un gest, un complement de reforç per a la nostra comunitat de cara a millorar la nostra comunicació."
Voluntàries de Fils amb Cor, que cusen aquestes mascaretes, també les han fet arribar a metges i personal sanitari. La Lídia Rodríguez, membre d'aquesta entitat, n'explica els avantatges.
"Vam pensar que si una persona malalta que fos sorda va a un centre sanitari i no pot llegir els llavis perquè tothom té mascareta, i no tothom sap el llenguatge de signes, aleshores vam pensar que estaria bé fer un tipus de mascareta que deixés de manera transparent la visibilitat dels llavis."
Les mascaretes transparents també són molt útils per als intèrprets de la llengua de signes. A la Xina les han fet servir en les rodes de premsa.
"Només espero que quan passi el coronavirus es faci un procés de reflexió sobre com hem passat nosaltres aquesta crisi."
Diu l'Albert R. Casellas.
A les xarxes hi ha una pila de tutorials per fabricar-ne.
Alguns dissenys estan pensats no només per facilitar la comunicació, sinó per recuperar els somriures que ara queden amagats darrere de les mascaretes.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus