Masclisme al Japó: el partit del govern deixa entrar dones a les reunions si no parlen
- TEMA:
- Masclisme
Polèmica sexista al Japó. El Partit Liberal Democràtic, al poder, ha anunciat que permetrà a cinc dones assistir a les reunions més importants del partit... si no parlen. Cinc diputades podran participar en aquestes sessions, fins ara reservades només als homes, però només com a observadores.
Els ànims ja estaven escalfats perquè l'excap dels Comitè Organitzador dels Jocs Olímpics va dir que les dones parlaven massa a les reunions. Divendres, Yoshiro Mori va haver de dimitir.
El Japó, tercera economia mundial, forma part del pitjor rànquing internacional que mesura la participació política i econòmica de la dona.
Un partit masclista
El Partit Liberal Democràtic del Japó, LDP, considerat durant molt de temps com un reducte homogeni d'homes grans, ara vol més dones a les seves reunions clau, però amb la condició que no parlin.
El partit, que ha estat el poder durant la major part del temps des del 1955, ara ha proposat permetre que cinc dones assisteixin a les reunions de la seva junta directiva com a observadores. És una reacció, segons Toshihiro Nikai, el secretari general del partit, de 82 anys, a les darreres crítiques per la falta de dones en els òrgans de govern del partit. "He sentit que deien que la junta estava dominada per homes", ha dit.
El canvi permetria que més dones de l'LDP "poguessin veure com es prenien les decisions", va dir Nikai. "És important entendre perfectament quin tipus de discussions s'estan produint. Del que es tracta és que mireu", va dir Nikai dimarts, en referència al paper que tindran les dones en aquestes reunions. Les observadores no podran parlar durant les reunions, però podran presentar opinions per separat a la secretaria.
La situació de menysteniment de les dones al partit és palesa i profundament masclista, fins al punt que aquesta mesura, paradoxalment, representa una obertura en el funcionament del partit.
Aquesta setmana, un grup de dones de l'LDP van demanar a Nikai que augmentés la proporció de dones en llocs clau del partit. Ara, dels 12 membres de la junta, dues són dones, i al consell general del partit, format per 25 membres, només n'hi ha tres.
Tot s'ha precipitat arran dels comentaris masclistes de l'excap del Comitè dels Jocs Olímpics, Yoshiro Mori, de 83 anys, membre del partit LDP i exprimer ministre del país, que han forçat la revisió del funcionament intern i la situació de la dona.
Precisament, el govern ha decidit posar una dona al capdavant del Comitè dels Jocs Olímpics per substituir Mori. Es tracta de Seiko Hashimoto, una de les dues dones ministres que hi ha al govern del Japó.
Però el seu nomenament no es valora tan positivament com es podria esperar. Momoko Nojo, una estudiant activista del moviment "No joventut, no Japó", es qüestiona si "realment tenen la voluntat de resoldre el problema o només fan servir dones per publicitat".
Per a les dones del partit, la mesura ha estat una decepció. La polèmica continua a les xarxes socials. En són un exemple missatges com "El masclisme masculí i la discriminació contra les dones sempre formen part de l'LDP", d'un usuari de Twitter, miku_mizusaki, enfront d'altres com els de Kengo Sakurada, cap d'un poderós lobby empresarial japonès, que diu que el sostre de vidre del Japó era "en part culpa de les dones".
La bretxa de gènere al Japó
El Japó ocupa el lloc 121 de 153 països en l'índex global de bretxa de gènere del 2020 del Fòrum Econòmic Mundial, la pitjor bretxa entre els països avançats, amb una mala puntuació en la participació econòmica de les dones i l'empoderament polític.
L'exprimer ministre Shinzo Abe va defensar una política de "Womenomics" per augmentar la participació de les dones en l'economia, però activistes i moltes dones corrents diuen que encara cal un canvi més dràstic en el lloc de treball i en la política.
- ARXIVAT A:
- Drets humans Feminisme Masclisme