Massa llum a la nit: els fanals encesos dificulten l'alimentació dels insectes
Purificació Barceló
Redactora de la secció de Societat de Catalunya Ràdio, especialitzada en ciència
@pjbarc- TEMA:
- Medi ambient
La llum dels fanals altera la biodiversitat de la zona on estan ubicats i, concretament, el procés de fotosíntesi dels arbres. Així ho constata un estudi d'investigadors xinesos publicat a Frontiers in Plant Science, revista científica referent en l'àmbit de la botànica. Com passa sovint en l'àmbit científic, aquest descobriment sorgeix d'una observació quotidiana, segons assenyala un dels autors, el doctor Shuang Zhang, de l'Acadèmica Xinesa de les Ciències:
"Ens vam adonar que, comparant-ho amb els ecosistemes naturals, les fulles dels arbres d'àmbits urbans, generalment, mostraven pocs danys provocats per insectes i ens va picar la curiositat esbrinar el perquè."
Van posar fil a l'agulla i, ara, la recerca demostra que aquest tipus de contaminació lumínica fa que les fulles dels arbres siguin tan dures que els insectes no se les poden menjar. Un impacte que no només amenaça aquests animals, sinó tota la cadena alimentària.
Difícils d'empassar
Els científics sospitaven que les plantes que experimenten alts nivells de llum artificial concentraven més esforços a defensar-se que no pas a créixer. Per comprovar-ho, van identificar 30 llocs de mostreig situats en carreteres principals --que solen estar il·luminades tota la nit-- i es van centrar en dues espècies d'arbres molt concretes: la pagoda japonesa i el freixe verd.
Van mesurar el grau d'il·luminació al voltant de cada exemplar, van recollir gairebé 5.500 fulles i en van avaluar aspectes com ara la mida, la duresa, el contingut d'aigua i els nivells de nutrients i defenses químiques.
Després d'estudiar-ho convenientment, aquests investigadors han demostrat que, com més intensa és la llum a què s'exposen els arbres, les fulles són més dures i acullen menys insectes herbívors. Una disminució que també afecta els seus depredadors i els ocells que s'alimenten d'altres insectes.
El doctor Shuang Zhang subratlla que aquest fet pot tenir un "impacte significatiu" en l'ecosistema:
"L'herbivorisme és un procés natural i ecològic que manté la biodiversitat. Les fulles que estan lliures dels danys produïts per insectes pot ser que donin confort als humans, però no als insectes."
A banda de l'enduriment de la seva principal font d'alimentació, l'estudi assenyala que la manca d'insectes en zones massa il·luminades pot estar determinada, també, per un altre factor: l'excés de llum pot fer aquests animals més visibles per als seus depredadors.
En qualsevol cas, els autors de la recerca alerten: "La disminució d'insectes és una tendència global en els últims anys i hi hauríem de parar més atenció."
- ARXIVAT A:
- Medi ambient Contaminació Infraestructures