Massacre a Butxa: Alemanya planteja no comprar gas rus i França vetaria petroli i carbó
La Unió Europea estudia "amb caràcter d'urgència" mesures més dures com a resposta a les "atrocitats" de Rússia a Ucraïna
La matança de civils descoberta aquest cap de setmana a Butxa, a Ucraïna, ha fet endurir el to contra Rússia dels països de la Unió Europea, que ja estudien noves sancions.
Ho ha confirmat aquest dilluns Josep Borrell, alt representant d'Exteriors i de Seguretat de la UE, que ha dit que aquestes sancions s'estan negociant "amb caràcter d'urgència".
Segons Borrell, les morts de civils a Butxa són "el veritable rostre de la brutal guerra d'agressió que Rússia està lliurant contra Ucraïna i el seu poble":
"Les autoritats russes són responsables d'aquestes atrocitats, comeses mentre tenien el control efectiu de la zona, i estan subjectes al dret internacional de l'ocupació."
Macron vol l'embargament de petroli i carbó
Abans el president de França, Emmanuel Macron, ha proposat imposar més sancions a Rússia com a resposta a la matança de civils a Butxa, que ha qualificat de "crim de guerra".
En una entrevista aquest dilluns al matí a l'emissora de ràdio France Inter, Macron ha afirmat que les noves sancions haurien d'incloure un embargament del petroli i el carbó russos:
"El que ha passat a Butxa exigeix una nova ronda de sancions i mesures molt clares. I així ens coordinarem amb els nostres socis europeus, especialment amb Alemanya, i prendrem les nostres pròpies mesures addicionals."
.@EmmanuelMacron : "Les scènes vues à Boutcha sont insoutenables. Il est clair qu'il y a des indices très clairs de crimes de guerre. La justice internationale doit passer, celles et ceux qui ont été à l'origine de ces crimes devront en répondre." #le79Inter #Elysée2022 pic.twitter.com/CJLTEMozFt
France Inter (@franceinter) April 4, 2022
Sobre si creu que el president rus Vladímir Putin haurà de respondre davant d'un tribunal per les morts de civils a Ucraïna, Macron no s'ha volgut definir.
Macron, que ha dit que les imatges de Butxa són "insuportables" i en considera responsable directe l'exèrcit rus, no ha afegit el gas natural rus a l'embargament proposat.
I és que la Unió Europea, sobretot els països de l'est, tenen una forta dependència d'aquest gas, i Alemanya és un dels que més patiria si es tallés el subministrament.
Alemanya vol parlar dels "subministraments de gas"
Però, sorprenentment, des d'aquest país sí que s'ha suggerit un embargament que inclogui també el gas rus com a reacció a la matança de Butxa.
Ho ha dit la ministra de Defensa alemanya, Christine Lambrecht, que ha afirmat que "els subministraments de gas també formaran part de les converses" per definir les sancions:
"Hi ha d'haver una reacció, crims com aquests no poden quedar sense resposta. i això ho ha de tenir també clar Putin."
En una entrevista a la televisió pública ARD, Lambrecht s'ha mostrat satisfeta que les sancions de la UE a Rússia s'hagin consensuat entre tots els països, i ha afirmat que el mateix ha de passar "en les pròximes hores".
La ministra alemanya ha afegit que continua analitzant les peticions d'armes i equipament militar que està fent Ucraïna, i que no es creu que Rússia tingui intenció d'arribar acords de pau amb aquest país:
"Hem vist com s'han dit mentides, com ens han enganyat, com no han complert les promeses i els compromisos, per això tinc molts dubtes, soc molt escèptica."