Màsters no aptes per a totes les butxaques: encara no s'han equiparat als preus dels graus

Associacions d'estudiants denuncien l'incompliment del compromís per part del govern, que assegura que ho farà el curs que ve

Aquest curs s'havien d'equiparar els preus de tots els graus i màsters universitaris. Així ho marcava la llei que va modificar el Parlament fa dos anys i mig, arran d'una iniciativa legislativa popular que van promoure els mateixos estudiants.

Ha començat el curs i els preus no s'han equiparat. Diverses associacions d'estudiants denuncien que el govern ha incomplert el compromís i li exigeixen que ho faci.

La llei també establia que els preus de graus i màsters s'havien d'equiparar a la baixa, a 1.061 euros per curs. Aquest compromís tampoc s'ha complert, un fet que perjudica sobretot els estudiants de màster.

El coordinador del Consell de l'Estudiantat de les Universitats Catalanes, Pau Maza, lamenta que "hi ha hagut més voluntat partidista que de servir a la societat":

"Els màsters habilitants són els que t'habiliten per fer una professió, com per exemple el  màster d'advocacia, són un 4% més cars. Però els que no són d'aquest tipus, la gran majoria, són un 36% més car del que haurien de ser."

En la mateixa línia, la portaveu del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), Dúnia Puig, es queixa de l'incompliment de compromisos:

"Veiem que totes les promeses que se'ns van fer en aquell moment s'han quedat en paper mullat i això per nosaltres reflecteix que per part del govern no hi ha voluntat de fer que la universitat sigui realment accessible per a les estudiants de la classe treballadora."

El Departament d'Universitats assegura que l'equiparació de preus serà una realitat el curs que ve. A més de l'equiparació del preu, la conselleria també s'ha compromès a augmentar el finançament de les universitats de cara al curs vinent.

Gairebé 10 anys de mobilitzacions estudiantils

"Hem hagut de ser nosaltres els qui impulsem una llei per defensar la universitat pública, i ara els toca a vostès", deia la portaveu de la ILP, Anna Rosselló, el dia que el Parlament va aprovar la modificació de la llei.

Era la culminació de prop d'una dècada de mobilitzacions. L'any 2012, durant el primer govern d'Artur Mas, les taxes es van apujar un 66%. En aquella època, estudiar un grau a la universitat va arribar a costar més de 2.300 euros per curs.

De fet, les taxes que pagaven els estudiants catalans entre 2009 i 2015 estaven per sobre de la mitjana espanyola i europea i només les superaven les del Regne Unit, segons un estudi de l'Observatori del Sistema Universitari publicat l'any 2018.

Reduir les taxes universitàries es va convertir en una de les principals reivindicacions dels estudiants. Amb el suport d'una setantena d'entitats, van impulsar la ILP per blindar el preu de les taxes universitàries, que es va materialitzar al Parlament l'any 2022.

Protesta d'estudiants demanant la rebaixa de taxes universitàries, l'abril de 2018
Protesta d'estudiants demanant la rebaixa de taxes universitàries, l'abril de 2018 (ACN)
ARXIVAT A:
Educació Universitat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut