Cadàvers embolcallats de la darrera matança tribal a Papua Nova Guinea (Reuters)

Matança tribal a Papua Nova Guinea amb assassinats de dones embarassades i nens

Una venjança entre clans seria la causa de la massacre en un país on les armes de foc han substituït les armes ancestrals
Actualitzat

Almenys 24 persones han estat assassinades a Papua Nova Guinea, a la inhòspita regió de les Terres Altes, en una matança entre tribus regides per lleis ancestrals. Entre les víctimes mortals hi ha infants i dones, dues d'embarassades.

Els crims van començar diumenge i es van allargar durant tres dies a pobles de la província occidental d'Hela. El comandant de la policia provincial ha informat que els agressors van fer servir rifles d'alta potència.

 


El primer ministre James Marape s'ha compromès a portar davant de la justícia els instigadors de la violència i ha emès un missatge amenaçador que conclou amb un "Vaig a buscar-vos".

 

"En memòria dels innocents que continuen morint en mans de criminals armats, el vostre temps s'ha acabat."

 

Marape, que prové de la regió on s'han produït els assassinats, s'ha referit a la pena de mort, que és legal al país, com a càstig:

 

"És un dels dies més tristos de la meva vida. Molts nens i mares han estat assassinats innocentment. (...) No tinc por de fer servir les mesures més fortes de la llei."

 


La "llei de la jungla" entre les tribus

L'atac podria haver estat una revenja entre tribus. Les lluites entre clans són freqüents a Papua Nova Guinea, tot i que la massacre del cap de setmana ha estat la pitjor dels darrers anys. Tot va començar diumenge quan 4 homes i 3 dones van ser assassinats en una emboscada. La resposta es va produir un dia després, quan 8 dones i 8 infants van morir a trets i van ser rematats a cops de matxet per una altra tribu. Entre les dones, dues estaven embarassades.   
 

A les Terres Altes de Papua Nova Guinea regna la "llei de la jungla" segons la policia


A Papua Nova Guinea, país veí d'Austràlia i Indonèsia, els crims són sovint actes de venjança. Les autoritats reconeixen que això posa en relleu la falta de control en aquestes àrees remotes on funciona "la llei de la jungla".

Joseph Tondop, comandant de la província d'Enga, ja havia criticat per matances anteriors que la situació s'agreuja quan hi ha un greuge i no hi ha ningú a qui denunciar-ho. Les disputes s'alimenten de velles rivalitats provocades per violacions, robatoris o litigis sobre els límits territorials i la distribució de la riquesa.

 

"Si ho denuncien, de vegades es triga molt. Per això la gent ha decidit prendre's la justícia per la seva mà i aplicar-se- la els uns als altres segons ho veuen, com la llei de la jungla."

 

Amgal Salomon va perdre el seu fill en una massacre l'any passat

 

Al desembre passat es va produir una matança similar entre tribus enemigues. Amgal Solomon hi va perdre el seu fill i creu que la situació empitjorarà:

 

"Si el govern no reacciona, la violència continuarà i augmentarà."

 

Enterrament de les víctimes de la massacre tribal de l'any passat

 

Lleis ancentrals i armes automàtiques

Durant segles, els clans han lluitat amb armes tradicionals i l'arribada d'armes de foc automàtiques ha fet augmentar la violència. Les autoritats temen que la població estigui cada cop més armada en aquesta perillosa barreja de tradició i modernitat.

Israel Laki, un antic combatent tribal, reivindica els arcs i les fletxes perquè les armes de foc ho estan "destruint tot".
 

"Les armes de foc no són bones per a nosaltres, perquè no tenen cura de la nostra tribu, ni del nostre districte. Destrueixen tots els llocs, esglésies, cases, tot. Fan que la zona on vivim es converteixi en un desert. Per això no volem lluitar amb armes. Si lluitessin amb fletxes, llavors estaríem bé."

 

Israel Laki defensa tornar a les armes ancestrals


El govern de Papua Nova Guinea decideix ara si declara la regió "zona de lluita", per poder autoritzar la mobilització de cossos de defensa i de seguretat per detenir els assassins. Les autoritats regionals reclamen reforçar els 60 agents que cobreixen una zona amb poblada amb 400.000 persones.

No existeixen xifres oficials de les víctimes, però la situació a Papua Nova Guinea és molt inestable. Les inundacions d'enguany o el terratrèmol que va viure al febrer de 2018, que va causar 150 morts i molts danys materials, han empitjorat el panorama. Aleshores, les Nacions Unides van haver d'evacuar el personal d'emergència desplaçat per atacs de tribus locals.
 

No hi ha còmput oficial del nombre de víctimes en les matances entre tribus
 

 

VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut