Maten a trets l'Hel, un dels ibis guiats en ultralleuger des d'Àustria fins a Cadis
- TEMA:
- Medi ambient
Un projecte europeu, dos parapents com a mares adoptives i una espècie extinta a la península, aquests són els pilars per retornar l'ibis eremita als cels d'Europa. Però una escopeta ha truncat el vol d'Hel, l'ibis que havia après a creuar fronteres seguint un ultralleuger groc.
El que havia de ser una història de renaixença s'ha convertit en una denúncia ecologista. Hel, un jove ibis eremita nascut en captivitat a Àustria i guiat per l'aire durant més de 40 dies fins a Cadis, va ser trobat mort a trets el passat mes de novembre al vedat de caça social de Fregenal de la Sierra, a Extremadura.
La seva mort, com ha denunciat aquesta setmana Ecologistes en Acció, no és només la desaparició d'un espècimen; és l'atac directe a dues dècades d'esforços per salvar una de les cinc aus més amenaçades del planeta.
Miguel Ángel Quevedo, veterinari del Zoobotànic de Jerez i responsable del projecte de reintroducció de l'espècie, lamenta els fets:
"Després de tot l'esforç, dels recursos humans i econòmics, de la implicació emocional dels seus criadors, passa això."
Una migració assistida
Criat des de pollet per dues dones austríaques, Helena Wehner i Barbara Steininger, vestides de groc per imitar el parapent que més tard el guiaria, Hel formava part d'un grup de 35 ibis criats per migrar.
Durant setmanes, van travessar Europa volant darrere d'un ultralleuger pilotat per Johannes Fritz, director del projecte europeu LIFE-NBI, com a partícip d'una "migració assistida".
La fita era extraordinària: ensenyar a aus nascudes en captivitat una ruta migratòria natural, perquè algun dia poguessin retornar pel seu propi compte. D'aquesta manera, es podria crear un pont biològic entre Àustria i el sud d'Espanya, una nova oportunitat per una espècie extingida del continent des de fa segles.
Hel va arribar a Cadis a la tardor de 2023 i, com altres ibis abans, es va establir al centre d'aclimatació de San Ambrosio, a la comarca de la Janda, on conviuen colònies en llibertat. Però aquest jove de només un any i mig era un aventurer i es va allunyar cap a l'interior, creuant Extremadura, on va topar amb una escopeta. Així ho denuncia Quevedo:
"Hel era un explorador, un d'aquells valents que busquen nous territoris. I va tenir la mala sort de creuar-se amb un descerebrat. Perquè qui fa això no és un caçador."
Catalunya, un nou horitzó per a l'espècie
La mort d'Hel arriba en un moment clau per a Catalunya. El 12 de març, l'Ajuntament de Jerez i la Fundació Alive van signar un conveni per començar la reintroducció de l'ibis eremita a terres catalanes, concretament a l'Empordà.
Es tracta d'un projecte pioner que traslladarà entre 15 i 20 pollets criats a mà al Zoobotànic de Jerez a Catalunya, on s'esperen formar colònies estables amb el suport tècnic andalús.
Bernat Garrigós, president de la Fundació Alive, ho té clar:
"És una col·laboració de qualitat altíssima. Ens permetrà establir una població viable i autònoma a Catalunya. Els ocells ja passen pel nostre territori, però ara toca fer-los quedar."
La presència d'aquests ocells a Catalunya seria clau per establir una xarxa de colònies intermèdies entre el centre d'Europa i el sud peninsular, augmentant la seva supervivència i reforçant genèticament la població. Actualment, aquesta només passa per territori català durant el trajecte de la migració assistida.
Garrigós explica que l'expertesa del centre andalús és imprescindible:
"És importantíssim, perquè són 20 anys d'experiència que contribuiran a aconseguir l'objectiu de tenir una població viable i treure-la de la llista d'espècies amenaçades."
Un futur assetjat per l'humà
Tot i els avenços, la situació segueix sent crítica. A Espanya només existeix una colònia establerta, a la província de Cadis, que ha assolit enguany una xifra rècord de 48 parelles reproductores. No obstant això, la mortalitat juvenil pot arribar fins al 50%, i les amenaces són constants: línies elèctriques, depredadors i bales.
Aquest no és un fet aïllat. A Extremadura ja hi ha hagut almenys un altre cas documentat: un individu que disparava a coloms va matar cinc ibis. Aquell cas va ser jutjat el desembre de 2024. Ara, amb la mort d'Hel, Ecologistes en Acció alerta:
"Extremadura s'ha convertit en un forat negre per a la supervivència de l'espècie."
La mateixa entitat ha demanat la suspensió del vedat de caça i que s'assumeixi la responsabilitat subsidiària dels fets. Les investigacions han estat assumides pel Seprona de la Guàrdia Civil, mentre es tramita la denúncia davant la Junta d'Extremadura.
- ARXIVAT A:
- Medi ambient Ecologia