La periodista de la cadena Al-Jazeera Shireen Abu Akleh, en una imatge d'arxiu (Al Jazeera)

Maten una periodista d'Al-Jazeera i la cadena acusa Israel d'"assassinat a sang freda"

Shireen Abu Akleh anava identificada com a periodista i portava armilla antibales i casc, i ha mort d'un tret al cap durant una operació de l'exèrcit israelià a Cisjordània
Redacció Actualitzat
TEMA:
Cisjordània

L'exèrcit israelià ha mort aquest dimecres la corresponsal de la cadena de notícies Al-Jazeera, Shireen Abu Akleh, i la cadena ha acusat Israel d'haver-la "assassinat a sang freda".

Ha estat en una actuació militar a la ciutat de Jenin, al nord dels territoris ocupats de Cisjordània, i la periodista portava armilla antibales i casc amb la paraula "premsa" escrita.

Walid Al Omari, responsable d'Al-Jazeera a Palestina, mostra l'armilla antibales que portava Shireen Abu Akleh, aquest dimecres a Jenin (Reuters)

Precisament ha mort d'un tret al cap, i per això Al-Jazeera acusa l'exèrcit israelià d'haver-la "atacat i mort deliberadament" amb l'objectiu de silenciar la premsa:

"Condemnem aquest crim atroç, amb el qual es pretén impedir que els mitjans de comunicació emetin el seu missatge, i responsabilitzem el govern d'Israel i les forces d'ocupació per l'assassinat de la difunta col·lega Shireen."

També els serveis sanitaris de Jenin que han certificat la mort de la periodista han acusat a l'exèrcit israelià d'haver-la mort de manera deliberada.

Palestina de 51 anys, Shireen Abu Akleh era una veterana reportera que feia més de 20 anys que informava sobre el conflicte entre Israel i Palestina, i estava molt acostumada a portar armilla antibales:

 

 

Milicians palestins porten el cos de Shireen Abu Akleh, aquest dimecres a Jenin (Reuters)

No ha estat l'única periodista víctima del foc israelià: també ha rebut un tret a l'esquena Ali Al-Samudi, company seu a Al-Jazeera, i que està hospitalitzat.

Mujaheed al-Saadi, reporter que anava en el grup de periodistes amb Abu Akleh, ha explicat que, malgrat que s'han identificat com a periodistes, els han començat a disparar només arribar al lloc:

"Ens hem mostrat clarament a l'exèrcit i a tothom que era allà, explicant que som periodistes, però uns segons després d'arribar han disparat el primer tret. He dit als meus companys que ens estaven disparant, i quan m'he girat he vist la Shireen a terra. Uns joves han intentat treure-la d'allà, però també els han disparat. Tothom que es movia era un objectiu."

El periodista Mujaheed al-Saadi, aquest dimecres explicant l'atac de què han estat objecte els periodistes a Jenin

"Acusacions infundades" segons Israel

L'exèrcit israelià, que ha entrat a un camp de refugiats i a la ciutat de Burgin per buscar "sospitosos de terrorisme", de moment no ha admès cap mena de responsabilitat en la mort d'Abu Akleh.

Al contrari, el primer ministre d'Israel, Naftali Bennett, ha acusat Mahmud Abbas, president de l'Autoritat Palestina, de fer "acusacions infundades" a Israel, i d'estar impedint "una investigació real":

"L'Autoritat Palestina s'ha afanyat a culpar Israel, i el president de l'Autoritat Palestina ha fet acusacions infundades contra Israel fins i tot abans d'una investigació."

"Segons les dades preliminars que tenim, hi ha una possibilitat considerable que la periodista hagi rebut trets palestins."

 

Una ONG israeliana desmenteix la versió del govern

L'organització israeliana Centre d'Informació per als Drets Humans als Territoris Ocupats B'Tselem ha inspeccionat hores després el lloc on han passat els fets, i ha desmentit la versió de l'exèrcit que l'autor dels trets fos palestí:

El tiroteig documentat i fet públic per l'exèrcit israelià no pot ser el que ha mort la periodista Shireen Abu Akleh".

"El tiroteig palestí documentat i fet públic per l'exèrcit israelià no pot ser el que ha mort la periodista Shireen Abu Akleh."

L'últim mes Israel ha intensificat les "operacions de contraterrorisme" a la Cisjordània ocupada, sobretot a Jenin, en resposta als atacs que hi ha hagut a Israel des de finals de març.

El balanç de víctimes mortals ja és considerable: els atacs palestins han mort 18 persones a Israel, mentre que les intervencions militars ja n'han mort una trentena a Cisjordània.

 

 

ARXIVAT A:
Israel Palestina Cisjordània
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut