#MatxisEI, el hashtag que denuncia casos de masclisme a l'esquerra independentista
Després del degoteig de denúncies a Twitter, organitzacions com Endavant o Arran assumeixen que no són alienes a les actituds masclistes
Desenes de dones han denunciat amb el hashtag #MatxisEI que també hi ha actituds masclistes a l'esquerra independentista. El fil el va començar a estirar el cap de setmana la instagramer Juliana Canet, queixant-se de la hipocresia d'alguns militants que fan gala de defensar el que no practiquen:
és perquè són uns machis i a sobre fan veure que no
Juliana (@julianacanet) February 29, 2020
A partir d'aquí, va plantejar que, si es fes "un #metoo d'homes agressors", membres d'organitzacions de l'esquerra independentista i també "de l'educació en el lleure" es veuria que "sortirien mascles que resulten ser agressors de sota les pedres".
I la qüestió és que han proliferat les piulades amb acusacions, entre les quals el perfil anònim que va assenyalar el des d'aquest mateix dimecres exalcalde d'Argentona, Eudald Calvo. I no només han denunciat l'actitud personal de Calvo, sinó que "companys/es de militància es van posicionar" al costat d'ell.
Marxar del Maresme va ser l'única opció que vaig trobar perquè no sabia com podria compartir els diferents espais (polítics i socials) amb tu al mateix temps que anava descobrint que havies tingut afers amb companyes de militància mentre estàvem junts. #MatxisEI
Neus (@aduneta) March 3, 2020
Quan el senyor alcalde @eudaldcc és un matxi agressor que va d'aliat amb la xapeta feminista lgbti friendly, t'agredeix a tu i a companyes, fa comentaris homòfobs, però no pots fer res perquè és el Dios del puèblo i té una panda de machitos darrere q t'intimiden on calgui #MatxisEi
Maria▼ (@desubicadeta) March 1, 2020
Juliana Canet admet que està "contenta" del ressò, encara que també és "preocupant", perquè "vol dir que hi ha moltíssims casos d'agressions masclistes en espais que se suposa que són segurs", pels valors que propugnen aquestes organitzacions i espais. La instragramer n'ha parlat al "Tot es mou", de TV3.
🎙 La @julianacanet ens parla del hashtag #matxisEI, que convida a explicar agressions masclistes a l'espai de l'Esquerra Independentista, i comentem el cas de l'alcalde d'Argentona#TotEsMouTV3
Tot es mou (@totesmoutv3) March 4, 2020
📺 @tv3cat
▶ https://t.co/3ei5wNMfpw pic.twitter.com/qv2UQfJbBE
Un dels tuits que ha tingut més repercussió reflecteix actituds de domini i control:
El tio més rematadament d'esquerres, indepe i combatiu em controlava la roba, els amics i m'olorava l'alè en arribar a casa per si havia begut. M'amenaçava amb bronques si no follàvem.
Beans McPèrnils (@BeansMacca) March 1, 2020
Ser d'esquerres i un puto masclista no són coses excloents. #MatxisEI
També han aparegut denúncies de relacions abusives a caus i esplais:
Ens explicàvem moltes coses i al cau fèiem com si res. Ell em va acabar dient que jo era tan diferent de la resta i que li agradava tant, i m'ho vaig creure. En una festa del poble vam sortir per fer-nos un petó d'amagat i a partir de llavors tot van ser secrets i mentides (2/10)
Laura Grau (@inflowenser) March 1, 2020
Davant els que contesten que un home així "no sembla d'esquerres", hi ha qui manifesta que "no hi ha res més transversal que el masclisme":
No hi ha res més transversal que el masclisme: indepes, anarcos i de tots els colors polítics. Foteu el favor de no fardar d'aliats i escolteu més les vostres companyes i menys els vostres egos. #MatxisEi
Àurea (@LaTangues) March 1, 2020
I homes que fan autocrítica i admeten que, malgrat esforçar-s'hi, no són aliens a aquest comportament:
@slrun93 cada dia cometo mil matxirulades. Comentaris, gestos, mirades i un llarg etcètera. I no hi ha home que no ho faci. Vaig a tallers, llegeixo, parlo amb dones (i homes) per millorar. Fer un repàs al final del dia i adonar-se'n és dur, però molt necessari. No defalliré.
Xavi Iso (@Xavi_iso) March 2, 2020
A partir del hashtag, l'advocada penalista Carla Vall reclama a les organitzacions polítiques que "prenguin nota" de les denúncies i alerta que els protocols per afrontar aquests casos "no estan ben fets" perquè hi falta concreció:
La roba bruta que es pretén rentar a casa sota de la premissa de no perjudicar, és intolerable en l'esfera pública (amb llindars de tolerància que teòricament, serien més baixos que els de l'organització).
Carla Vall i Duran (@CarlaVall) March 4, 2020
En aquest punt coincideix l'exdiputada de la CUP Mireia Boya, que va deixar la política després de denunciar un "episodi d'agressió psicològica" d'un company de la CUP, un assetjament laboral del qual parla en el llibre que ha publicat recentment:
Passar per #MatxisEI i veure com els protocols no són suficients i encara hi ha moltíssima feina a fer per tenir espais segurs. Gràcies a les que l'heu omplert. Gràcies @julianacanet per començar a visibilitzar aquesta realitat.
Mireia Boya Busquet (@yeyaboya) March 1, 2020
La portaveu cupaire Maria Rovira ha defensat, en declaracions al Catalunya Migdia de Catalunya Ràdio, la gestió que s'ha fet del cas d'Eudald Calvo:
"No creiem que ens haguem equivocat. El que sí que posem sobre la taula és que un protocol de l'abordatge de les agressions masclistes en cap cas és la solució a la violència patriarcal que patim com a dones en el marc del sistema actual."
Rovira ha justificat que no fessin públic el cas quan el van expulsar, a finals de l'any passat, després que es tramités una denúncia d'agressió masclista contra ell i Calvo rebutgés dimitir. La portaveu del Secretariat Nacional ha demanat als que critiquen el masclisme que hi ha a la CUP que se'ls deixi "treballar" i es plantegin què estan fent ells:
Als homes que m'esteu interpel·lant dient que netegem la nostra organització de masclisme, us interpel·lo directament també perquè calleu, us reviseu i ens deixeu treballar.
Maria Rovira (@mrovira) March 4, 2020
Comunicats d'organitzacions de l'esquerra independentista
Organitzacions com Arran o Endavant han fet autocrítica davant el degoteig de denúncies a les xarxes. Han aplaudit que s'hagi trencat el silenci i posen a disposició correus electrònics per gestionar altres casos.
Les dones d'Arran manifesten que les denúncies a les xarxes "són tan legítimes" com les que es fan per altres canals. Després d'admetre que el masclisme és tranversal a la nostra societat, afegeixen que això "no és excusa", sinó que cal afrontar-les com una "qüestió molt greu que en cap cas pot restar impune":
📝 Comunicat de les dones d'@Arran_jovent en relació a les denúncies d'agressions masclistes de militants de l'Esquerra Independentista. #MatxisEI pic.twitter.com/hqyGxjE7H5
Arran (@Arran_jovent) March 2, 2020
Uns arguments que comparteix Endavant, que remarca "l'acte d'autodefensa feminista" que suposen les denúncies, admeten "la dificultat que suposa una denúncia pública" i assumeixen les "mancances de l'organització a l'hora d'actuar davant les agressions masclistes".
Comunicat d'@Endavant_OSAN en relació amb les denúncies d'agressions masclistes de militants de l'Esquerra Independentista #MatxisEI https://t.co/B1scGHLmyi
Endavant OSAN (@Endavant_OSAN) March 2, 2020
Des de Poble Lliure, a més d'expulsar el fins ara alcalde d'Argentona, es declaren "conscients de la necessitat d'eradir les violències masclistes dels espais polítics":
Som conscients de la necessitat d'eradicar les violències masclistes dels espais polítics. Agraïm la feina de totes les feministes per fer-hi front i transformar la política i la societat.
Poble Lliure 🎗 (@Poble_Lliure) March 3, 2020
- ARXIVAT A:
- 8MFeminismeMasclisme Violència masclistaCUP