La primera ministra britànica, Theresa May, i el ministre d'Exteriors, Josep Borrell, aquest dilluns a Londres i a Madrid respectivament
La primera ministra britànica, Theresa May, i el ministre d'Exteriors, Josep Borrell, aquest dilluns a Londres i a Madrid respectivament
Londres/Madrid

May diu que Espanya no ha aconseguit el que volia amb Gibraltar i Borrell ho nega

La Cambra dels Comuns votarà l'11 de desembre l'esborrany del Brexit pactat entre Londres i Brussel·les

RedaccióActualitzat

Theresa May ha dit aquest dilluns que Espanya no ha aconseguit el que pretenia respecte a Gibraltar en l'acord perquè el Regne Unit marxi de la Unió Europea que han signat els 27 aquest diumenge.

La primera ministra britànica ho ha dit a la Cambra dels Comuns, assegurant que les pressions d'Espanya no han servit de res i que els documents firmats ahir són els mateixos que fa una setmana, malgrat els esforços del govern espanyol perquè es canviés el redactat de l'article 184 de l'acord entre el Regne Unit i la UE.

Suport a Picardo

May ha llegit un fragment de la carta del ministre principal de Gibraltar, Fabian Picardo:

"El text legal de l'esborrany de l'acord de retirada no ha canviat. És el que el govern espanyol va buscar repetidament, però no ha aconseguit. El govern britànic no ens ha deixat sols."

I després ha reiterat el seu suport als gibraltarenys:

"El missatge britànic als gibraltarenys és clar: sempre estarem amb vosaltres. Estem orgullosos que Gibraltar sigui britànic i la nostra postura sobre la seva sobirania no ha canviat ni canviarà."

 

Borrell diu que ha estat "rodó"

Molt al contrari, segons el ministre d'Afers Exteriors de Pedro Sánchez, Josep Borrell, la negociació d'aquest cap de setmana ha acabat exactament com pretenia Espanya.

Ho ha dit aquest dilluns a la tarda en una roda de premsa conjunta amb el ministre d'Exteriors alemany, Heiko Maas, i ha assegurat que el que ha passat és que s'ha acordat que quan es negociï la futura relació entre el Regne Unit i la UE, Gibraltar quedarà a banda:

"La negociació amb Gibraltar, que n'hi pot haver, és una negociació entre el Regne Unit i la Unió Europea, però, a part, ha de tenir l'acord d'Espanya."

"Això és el que volíem, i és el que hem aconseguit. Què preteníem? Això. Ho hem aconseguit? Rodó."

 

"Paper mullat"

Borrell ha criticat Fabian Picardo per haver dit que la declaració del govern britànic que va desencallar la negociació era "paper mullat":

"Prenc bona nota que per al ministre principal de Gibraltar les declaracions que fan els governs són paper mullat. Ho tindré molt en compte la pròxima vegada que em proposi fer una declaració, perquè si algú considera que les declaracions formals dels governs són paper mullat, aquesta persona és algú amb qui més val no ajuntar-se per declarar res."

El 1713 el mateix Tractat d'Utrecht que va decidir el futur de Catalunya, també va suposar la incorporació de Gibraltar al Regne Unit, i des de llavors Espanya no reconeix aquesta sobirania britànica.

 

El Parlament britànic votarà l'11 de desembre

May ha aprofitat el debat d'aquest dilluns per anunciar que la votació definitiva per validar o rebutjar l'acord del Brexit pactat amb la UE serà l'11 de desembre a la Cambra dels Comuns, després de 5 dies de debat:

"El nostre deure com a Parlament en aquestes pròximes setmanes és examinar aquest acord en detall, debatre'l amb respecte, escoltar als nostres electors i decidir què és el que més ens interessa."

May i el seu govern defensen que l'acord signat aquest diumenge és "l'únic possible", de manera que si el resultat és negatiu, no hi hauria acord.

A la primera ministra, però, li costarà que el Parlament aprovi l'acord: de moment s'hi mostren contraris l'oposició laborista, el Partit Democràtic Unionista d'Irlanda del Nord i també desenes dels seus propis diputats.

 

Corbyn demana un "pla B"

Durant el debat d'aquest dilluns, el líder laborista, Jeremy Corbyn, ha interpretat la negociació final sobre Gibraltar en el mateix sentit que Borrell: segons ha dit, s'ha obert la porta a que Espanya "tingui un paper" en les decisions que afectin la colònia.

De fet, Corbyn ha impugnat l'acord sencer i ha comminat May a buscar un "pla B" perquè, ha assegurat, el document de l'acord "no té el suport" ni del Parlament ni del país.

El líder laborista reclama un pacte "raonable" que mantingui el país en la unió duanera i en el mercat comú, "protegint els drets dels treballadors i els estandards mediambientals."

ARXIVAT A:
BrexitGibraltar
Anar al contingut