Derrota històrica de May: el Parlament britànic fulmina l'acord del Brexit
La cambra rebutja l'acord per 432 vots en contra i 202 a favor i la primera ministra se sotmetrà a una moció de confiança aquest dimecres
Tal com es preveia, el Parlament britànic ha rebutjat per una àmplia majoria l'acord del Brexit que defensava la primera ministra Theresa May. la derrota ha estat històrica: l'acord ha tingut 432 vots en contra i 202 a favor. Una negativa que arriba quan falten dos mesos i mig per la data del divorci, el 29 de març.
Finalment, 118 diputats conservadors s'han rebel·lat contra el seu partit i s'han alineat amb l'oposició per rebutjar el pacte que van assolir May i els dirigents comunitaris.
Per votar, els diputats s'han hagut des desplaçar o bé a la sala del "sí" o bé a la del "no", per tornar després a la sala principal, on s'ha llegit el resultat.
Corbyn presenta una moció de confiança
El cap de l'oposició, Jeremy Corbyn (Reuters)
Després de saber el resultat, el cap de l'oposició, el laborista Jeremy Corbyn, ha anunciat la presentació d'una moció de confiança contra May, que es debatrà aquest dimecres. Just després de la votació, May s'ha compromès a sotmetre's a la moció en aquest termini.
La "premier" conservadora ha insistit que la seva obligació és tirar endavant el Brexit i que ho vol fer de manera acordada.
"Em vaig convertir en primera ministra immeditament després del referèndum. I he cregut que era el meu deure tramitar-lo seguint les instruccions que vaig rebre. Cada dia que ha passat sense cap resolució tancada significa més incertesa, amargor i rancúnia.
El govern ha escoltat el que la cambra ha dit aquesta nit. Però ara demano als membres de tots costats que escoltin el poble britànic, que vol que aquesta qüestió es resolgui i que treballin amb el govern per aconseguir-ho."
La primera ministra s'adreça als diputats abans de la votació (Reuters)
May ha posat èmfasi en el fet que ha quedat clar el rebuig a l'acord però, en canvi, "la votació no ens diu res sobre a què dona suport" la cambra.
"No ens diu res sobre com -o, fins i tot, si- vol honorar la decisió que el poble britànic va prendre en el referèndum."
Si obté l'aval del ple, la primera ministra tornarà a anar a Brussel·les per "explorar" amb la UE les noves propostes que sorgeixen al Regne Unit.
Corbyn, per la seva part, ha fet notar que és la pitjor derrota a la cambra des dels anys 20 del segle passat i ha defensat que la cambra es posicioni davant la "incompetència" del govern:
"He presentat una moció de confiança contra aquest govern. Em complau que aquesta moció es debati demà, de manera que aquesta casa pugui emetre el seu veredicte sobre la flagrant incompetència d'aquest govern."
Sembla difícil que prosperi la moció
No està clar quin resultat tindrà la moció de confiança. Els unionistes nord-irlandesos del DUP, que han sostingut fins ara la majoria parlamentària de May i que han votat contra l'acord del Brexit, ha avançat que continuaran fent-li costat.
En canvi, els nacionalistes escocesos i els liberals demòcrates votaran en contra de May.
Si la primera ministra no obté el suport d'almenys la meitat de la cambra, s'obrirà un període de 14 dies en què ella o un altre candidat podran tornar a proposar un govern que compti amb el vistiplau del Parlament. Si no ho aconsegueixen, començarà de manera automàtica el procés d'eleccions, que és el que busca el cap de l'oposició.
Primeres reaccions a la UE
Immediatament han reaccionat els màxims dirigents europeus. El president de la Comissió, Jean-Claude Juncker, ha "lamentat" el resultat de la votació i ha instat els britànics a "deixar clares les intencions al més aviat possible". "El temps s'acaba", ha alertat:
I take note with regret of the outcome of the vote in the @HouseofCommons this evening. I urge the #UK to clarify its intentions as soon as possible. Time is almost up #Brexit https://t.co/SMmps5kexn
Jean-Claude Juncker (@JunckerEU) 15 January 2019
El president del Consell Europeu, Donald Tusk, s'ha preguntat: "Si l'acord és impossible, i ningú vol el no acord, qui tindrà el valor de dir quina és l'única solució possible?":
If a deal is impossible, and no one wants no deal, then who will finally have the courage to say what the only positive solution is?
Donald Tusk (@eucopresident) 15 January 2019
May: "Hem de complir la promesa al poble britànic"
En la intervenció que ha fet abans de la votació, la primera ministra ha reclamat que es votés l'acord per evitar "una catàstrofe" i aplicar el resultat del referèndum del 2016, en què gairebé el 52% dels votants van optar per sortir de la Unió Europea:
"Votar contra aquest acord és fer-ho per la incertesa, la divisió i el risc real d'una catàstrofe."
"Crec que tenim el deure de complir el resultat de la votació d'aquell referèndum i fer-ho de manera que protegim els llocs de treball, la seguretat i el nostre regne unit."
"Podem triar la unitat sobre la divisió, complir la nostra promesa al poble britànic. Tenim el deure de servir no només els nostres interessos, sinó de servir el poble que ens va elegir."
La dirigent britànica ha subrallat que la votació és "històrica" i serà la més important que hagin de prendre mai els parlamentaris perquè "determinarà el futur de les pròximes generacions durant dècades."
Theresa May, asseguda a la cambra durant el debat previ a la votació (Reuters)
May ha insistit que el punt més controvertit de l'acord, l'anomenat "backstop" o mecanisme de salvaguarda per a Irlanda del Nord, és "fonamental" per tirar endavant el Brexit.
La "premier" conservadora ha considerat "poc coherent" el discurs que ha fet el cap de l'oposició, Jeremy Corbyn, i l'ha advertit que la UE ha deixat clar que no es podrà renegociar l'acord del divorci. També ha descartat la seva petició de convocar eleccions perquè, segons ella, no solucionarien el dilema actual i només aportarien més divisió.
Jeremy Corbyn, escoltant la intervenció de la primera ministra (Reuters)
La sessió a Westminster s'ha desenvolupat amb els ànims escalfats, i el president de la cambra ha hagut de cridar a l'ordre diverses vegades -ha arribat a exclamar "zen!"- i ha reclamat als diputats que paressin atenció a les explicacions de May.
Escenari oberts després del rebuig a l'acord del Brexit
La desfeta de May obre un escenari d'incertesa, amb diferents opcions possibles.
Renegociar l'acord
May ha insistit que no hi ha alternativa possible a l'acord pactat, però també s'ha compromès a "explorar" propostes amb la UE.
Una altra via seria ajornar l'entrada en vigor del Brexit o, com a mínim, dels punts més conflictius.
La primera ministra té tres dies per plantejar una sortida. S'especula que pugui posar sobre la taula un Brexit encara més tou, a l'estil noruec: mercat únic, sí; Unió Europea, no, en una fórmula que aigualiria les expectatives inicials.
El no acord
Beneïda només pels més fervents defensors del Brexit a qualsevol preu, però massa plena d'incerteses. May ha negat que sigui la seva intenció.
Evitar aquest Brexit podria passar per aturar-lo amb entrebancs parlamentaris fins que es plantegi una proposta alternativa.
Protesta a l'exterior de Westminster després de la votació (Reuters)
Eleccions anticipades
Aquesta via s'hauria d'aprovar al Parlament. Tot i que May té enemics a dins de casa, tot apunta que superarà la moció de confiança i no s'arribarà a aquesta hipòtesi.
Un segon referèndum
May rebutja convocar un segon referèndum. Considera que és tornar als britànics un problema que els polítics no han sabut resoldre.
- ARXIVAT A:
- BrexitTheresa MayUnió Europea