Omara Portuondo, una de les dames de la música cubana més admirades, farà 94 anys el 29 d'octubre (Europa Press)

Mayte Martín denuncia "abús" i "explotació" a Omara Portuondo: "No sabia ni on era"

La cantant acusa l'entorn de la diva del so cubà, de 93 anys, de forçar-la a cantar al Palau de la Música Catalana, on va haver de retirar-se de l'escenari
Actualitzat
TEMA:
Música

La cantant Mayte Martín ha denunciat públicament el tracte "denigrant" que va rebre la diva del son cubà Omara Portuondo durant el concert de dimarts al Palau de la Música, en què l'artista, de 93 anys, es va mostrar desorientada i van haver de treure-la en braços de l'escenari.

Una situació que suposarà la retirada dels escenaris d'una de les dames de la música cubana més admirades, segons ha confirmat el seu fill i mànager, Ariel Jiménez Portuondo. 

Martín era una de les assistents al concert i en un comunicat molt dur que ha fet públic a les xarxes ha afirmat que la veterana cantant "no estava en condicions" d'actuar amb l'Orquestra Miguel Failde, amb qui tenia previst homenatjar el Buena Vista Social Club.

Segons la cantant catalana, la banda va forçar Portuondo a pujar a l'escenari i a cantar per no haver de cancel·lar la funció, inclosa en la programació del Cruïlla Tardor 2024, i poder-la cobrar. 

"Vaig presenciar una situació d'abús i explotació cap a una persona anciana completament desorientada, que no estava en condicions de sortir a un escenari ni era conscient d'on era."

Omara Portuondo va guanyar un dels Premis Grammy Llatins pel seu últim disc el novembre del 2023 (Europa Press)

"Immòbil" en una butaca dalt de l'escenari

La cantant afirma que l'orquestra va voler "despistar" el públic perquè no veiés, segons ella, com treien l'artista "a força de braç" i a les fosques i l'asseien en una butaca en la qual va quedar "immòbil" i "sense control ni domini del seu cos, que ni podia mantenir dret al seient". 

"No va deixar de tremolar tota l'estona que va ser a l'escenari. Després de cantar com va poder quatre passatges d'un tema, abaixava el cap i feia un gest de negació cada cop que un membre de l'orquestra li posava el micròfon a la boca perquè seguís cantant."


Dos membres de l'orquestra van haver de treure Omara Portuondo en braços de l'escenari després que es mostrés incapaç de continuar interpretant la cançó "Lágrimas negras". 

El públic, estupefacte, va reaccionar amb aplaudiments, però Martín va decidir aixecar-se del seient i interpel·lar l'orquestra a crits perquè "la deixessin descansar", al mateix temps que els acusava "d'abusadors".

Posteriorment, el director de l'orquestra, Ethiel Failde, va intervenir per donar explicacions al públic i va justificar que havia estat la mateixa artista qui havia demanat cantar i va afegir que "Omara sempre ha dit que volia morir-se a l'escenari".

En una entrevista a "La nit dels ignorants 3.0" de Catalunya Ràdio, Mayte Martín ha explicat que van presentar una queixa juntament amb altres assistents i que ella va decidir trucar a una ambulància i a la policia, que assegura que no hi van acudir.

Mayte Martín, guardonada amb els Premis Nacionals de Cultura 2024 (Europa Press/David Zorrakino)

El debat ètic i moral

Mayte Martín, guardonada aquest any amb els Premis Nacionals de Cultura, ha denunciat que l'espectacle continués com si res i ha retret a l'organització que no aturés el concert. Per la seva banda, el Cruïlla Tardor 2024 s'ha compromès a retornar l'import de les entrades al públic per un "problema de salut" de l'artista.

La situació viscuda per Omara Portuondo ha revifat el debat sobre la vulnerabilitat dels artistes d'edat avançada que continuen treballant i generant importants ingressos. Segons Martín, el seu cas constata "la deshumanització d'una societat que posa els interessos econòmics per sobre de qualsevol principi".

"S'ha faltat a l'ètica i a la dignitat d'una persona malalta i vulnerable i s'ha exposat un ésser humà de 93 anys a una situació denigrant."

L'artista nascuda a l'Havana, que farà 94 anys el 29 d'octubre, té previst acabar la seva gira diumenge a Budapest. Segons el seu fill, però, Portuondo ja no cantarà a la capital hongaresa i sortirà a l'escenari per rebre "l'afecte i els aplaudiments" del públic.

 

ARXIVAT A:
Música
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut