Mazón contraataca espolsant-se responsabilitats i el govern espanyol i l'UME el contradiuen
El president valencià responsabilitza la Confederació Hidrogràfica del Xúquer d'haver desactivat tres cops l'alerta i la Confederació ho nega
La dana ha deixat en una quinzena de poblacions valencianes unes conseqüències terribles i en molts casos irreparables, en forma de víctimes mortals. Però com era de preveure també han provocat una batalla de dimensions creixents en un panorama polític ja molt enrarit des de fa temps.
Qui té la màxima responsabilitat de la desgràcia?, de no haver reaccionat a temps davant les alarmes meteorològiques?, de no haver posat a disposició de la població la informació i mitjans per evitar moltes morts?, que encara hi hagi zones aïllades?, població sense aigua ni productes de primera necessitat?
I qui va decidir que les autoritats, amb els reis al capdavant, visitessin la zona zero de les tempestes sabent que hi havia un risc real que part de la població hi reaccionés en contra amb crits, llançaments de boles de fang i altres objectes?
Moltes mirades es dirigeixen cap al president valencià, Carlos Mazón, del PP, la màxima autoritat de l'Estat al País Valencià, un Mazón que aquest dilluns ha passat al contraatac.
Intercanvi de retrets: qui havia d'activar les alarmes?
I és que, a Mazón, se l'assenyala per no haver reaccionat a temps quan el matí de dimarts l'Agència de Meteorologia, l'AEMET, va avisar de pluges torrencials a València, una zona amb una orografia ideal per a inundacions i desbordaments, amb moltes poblacions construïdes prop de barrancs i rius com el Magre o la rambla del Poio.
Només sentir aquestes declaracions, el Ministeri de Transició Ecològica ha contestat dient que les alertes les llancen els serveis d'emergència autonòmics.
Hi afegeix que les confederacions hidrogràfiques donen informació permanent de l'activitat dels rius, una informació oberta pels òrgans competents, unes afirmacions corroborades per la Conca Hidrogràfica del Xúquer a través de les seves xarxes socials.
En aquest sentit, els responsables de la conca de Xúquer, dependent del govern espanyol, diuen que tota la informació que van transmetre al llarg de dimarts oferia hora a hora prou indicis del risc de possibles inundacions.
Encreuament d'acusacions, també amb l'UME
L'altra crítica que se li fa a Mazón és no haver demanat ajuda de seguida al govern espanyol, un extrem que ha negat en una entrevista a Antena 3. Mazón ha assegurat que ell va demanar ajuda a la Unitat Militar d'Emergències (UME) a les 15.20 de dimarts i no a les 20.00, com li han retret alguns ministres socialistes.
I partir d'aquí el dispositiu era cosa dels militars dependents de Madrid i no pas d'ell --assegura--, i ho raona dient que les necessitats tècniques i operatives en un dispositiu d'aquestes dimensions no poden estar en mans d'un polític.
A més, Mazón argumenta que ell no pot estar demanant ajuda cada cop que ho necessiti i recorda que el País Valencià és part d'Espanya i no un altre país. Mazón diu que no s'ha de confondre l'alerta meteorològica --que avisa de les pluges i que es va activar el matí de dimarts-- amb l'alerta hidrològica, que informa de l'activitat de rius o preses i de posteriors inundacions, i que es va activar i desactivar diverses vegades al llarg de la jornada.
I aquí, Mazón apunta a la responsabilitat del govern espanyol i es defensa dient que ells van estar en contacte permanent amb els ajuntaments que es podien veure afectats.
Tot plegat ho desmenteix el govern espanyol i, també, el màxim responsable de l'UME (la Unitat Militar d'Emergències), Francisco Javier Marcos, j assegurat que la Generalitat és la responsable de la situació causada per la dana al País Valencià i que l'Estat posa recursos a disposició de l'autonomia, quan aquesta ho sol·licita.
"En una situació operativa 2 qui dirigeix l'emergència és la comunitat autònoma; qui decideix on anem i on no anem és la comunitat autònoma."
El cap de l'UME ha assenyalat que, en les primeres hores del temporal, va utilitzar "els dos instruments de què disposava": l'alerta precoç i el desplegament avançat. Això va permetre, per exemple, que fossin els primers a entrar a Utiel-Requena.
"Quan hi va haver llum verda, es van desplegar mil militars", ha assegurat. I ha afegit que si el desplegament no es va fer abans va ser "perquè la meteorologia ho va impedir i per una qüestió d'ordre i disciplina".
Feijóo demana a Sánchez que declari l'emergència nacional
Enmig de tot plegat, el president popular, Alberto Núñez Feijóo, s'ha pronunciat aquest migdia de dilluns. En una declaració sense permetre preguntes de la premsa, Feijóo ha demanat al govern espanyol que declari l'emergència nacional i traslladi de manera immediata tots els mitjans econòmics i materials provinents d'Espanya i de la Unió Europea que necessitin les víctimes i afectats.
En aquest sentit, ha dit que el PP facilitarà al govern de Sánchez tot el suport parlamentari per aprovar aquestes mesures i ajudes.
Dit això, el president dels populars ha criticat que molta gent continua esperant ajuda i en aquest sentit ha dit que entén la ràbia i el dolor de la ciutadania. En aquest sentit, ha dit que els reis han estat a l'altura de les circumstàncies. Ha criticat totes les formes de violència i, a diferència de Sánchez, diu que la ràbia de diumenge no és una actitud marginal de poca gent.
La visita dels reis i les autoritats
Sobre els aldarulls de diumenge contra Felip VI, Mazón ha lloat la presència dels reis a Paiporta, i ha dit que els monarques van actuar com s'esperava d'ells més enllà dels incidents. Des de La Moncloa, es diu que ja temien una reacció així, tenint en compte el malestar de la població detectat en les últimes hores.
Per cert, que Mazón no ha volgut valorar si alguns d'aquests incidents que van desembocar en llançaments de fang i objectes contra la comitiva d'autoritats van ser promogudes per sectors ultres, i s'ha limitat a dir que entén el malestar de la població.
En les últimes hores, diversos ministres del govern espanyol han defensat la marxa del president Pedro Sánchez just quan van començar els aldarulls. El titular d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha confirmat en una entrevista a Televisió Espanyola que Sánchez va rebre un cop i que el seu equip de seguretat va decidir evacuar-lo, atenent el sentit comú.
En cap cas, diu, va ser una decisió del president. Marlaska entén la reacció irada de la gent, però també parla de grups organitzats i marginals que volien rebentar l'acte i, en aquest sentit, assegura que s'estan investigant els fets.
El responsable d'Interior també ha dit que li preocupa la manera de fer d'Alberto Núñez Feijóo pel seu posicionament en aquesta crisi i pel fet de no haver condemnat immediatament les agressions al president; i ha volgut deixar clar que, més enllà de la coordinació entre administracions, la direcció de la crisi ha estat en tot moment en mans del govern valencià de Carlos Mazón.
- ARXIVAT A:
- PPPedro SánchezPaís Valencià