McCarthy ha celebrat la victòria després dels entrebancs en el procés d'elecció (Reuters/Jon Cherry)

El republicà McCarthy, nou president del Congrés dels EUA després de 14 votacions fallides

Ha hagut de fer concessions a l'ala més radical del partit, que bloquejava la seva elecció

RedaccióActualitzat

Després de quinze votacions, Kevin McCarthy ha estat escollit per presidir el Congrés dels Estats Units per 216 vots favorables enfront dels 212 del candidat demòcrata.

Ho ha aconseguit quan passaven pocs minuts de dos quarts d'una de la matinada hora de Washington (quarts de set hora nostra) i després de dies d'incertesa, negociacions i fins i tot enfrontaments verbals entre alguns congressistes republicans que en un principi no li volien donar suport.

Kevin McCarthy s'ha hagut de sotmetre a 15 votacions fins que ha estat escollit (REUTERS / Evelyn Hockstein)

El president Joe Biden l'ha felicitat i l'ha emplaçat a dirigir el Congrés de manera responsable. El líder dels republicans ha hagut de fer algunes concessions a les demandes de l'ala més radical del partit, que l'havia bloquejat votació rere votació.

De fet, el bloqueig es mantenia els últims dies malgrat la crida de l'expresident Donald Trump a desencallar la situació.

McCarthy reforça ara la seva posició dins d'un partit, el republicà, molt tocat per les divisions internes just en el segon aniversari de l'assalt al Capitoli. En el primer discurs, ha dit que la seva elecció obre nous escenaris:

"És encara matinada a Washington, però d'alguna manera això és un nou començament. Amics meus, aquesta cambra està ara oberta a tots els americans que la vulguin visitar".

El president dels Estats Units, Joe Biden, havia qualificat d'espectacle "vergonyós" la divisió dels republicans en l'elecció d'un nou president del Congrés. "La resta del món ho està veient", va advertir.

ARXIVAT A:
Estats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut